Starijim matičarima bit će posebno teško "pomiriti se s novim vremenima", a polovica matičara bi uložila priziv savjesti i odbila sklapanje istospolnih životnih partnerstava. Barem je tako Jutarnjem listu kazala Barica Jandrlić, predsjednica Udruge matičara Zagrebačke županije.

Istaknula je kako su matičari oštro podijeljeni oko novih obaveza koje im nameće Zakon o životnom partnerstvu te traže zakonske osnove za priziv savjesti jer se vjenčavanje istospolnih partnera, odnosno sklapanje životnih partnerstva, kosi s njihovim uvjerenjima. Dodaje kako proučavaju zakonske odredbe i namjeravaju se sastati kako bi vidjeli mogu li, po uzoru na liječnike, tražiti takvu mogućnost.

Slijedom izjava gospođe Jandrlić, za komentar smo upitali Jagodu Botički, pomoćnicu ministra uprave, Arsena Bauka.

Botički je za crol.hr kazala kako Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola nije predviđena mogućnost izjavljivanja priziva savjesti matičara.

"Državna uprava i druga tijela s javnim ovlastima, putem svojih službenika, dužna su provoditi zakone. Pri tome su dužni poštivati sve građane i pružati im javne usluge neovisno o njihovim različitostima", objasnila je Botički i dodala kako, kad je riječ o sklapanju braka, svi matičari ne sudjeluju kod sklapanja brakova, osobito u većim mjestima s većim brojem matičara.

"To ovisi i o njihovom afinitetu i spremnosti da istupaju pred većim brojem ljudi. Na isti način će se rješavati i sklapanje životnog partnerstva", kazala je Botički.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Platforma LGBT centra Split, koja okuplja udruge Split Pride, Queer Sport Split i queerANarchive,

U prvom izdanju mjesečnog pregleda nove queer glazbe govorimo o izvrsnom albumu "Orquídeas" Kali

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.