Foto: Wikimedia Commons/Croatia_EU.svg: CradelUstavna zabrana istospolnih brakova ugrozit će najjaču granu hrvatskog gospodarstva – turizam. Ovako započinje analiza Bloomberga o aktualnim događajima u Hrvatskoj.

Građani i građanke najnovije članice Europske unije odlučili su da se u Ustav unese definicija braka kao zajednice muškarca i žene, s gotovo 66 posto glasova "za" i 33,50 posto glasova "protiv". Uoči samog referenduma, svoju su perspektivu iznijeli iz Europskog turističkog gej udruženja (GETA).

S mediteranskom obalom od 5.835 km turizam čini krvotok Hrvatske. Referendum o braku bi mogao ostaviti dubok trag na industriji vrijednoj 9,5 milijardi dolara koja iznosi petinu bruto domaćeg proizvoda ako skupine za prava LGBT osoba bojkotiraju Hrvatsku.

"Ukoliko ovaj referendum prođe, svi gej mediji diljem svijeta će se udružiti, što će dovesti do poziva na bojkot Hrvatske, ne samo od strane homoseksualaca, već i njihovih obitelji i prijatelja", kazao je za Bloomberg Paul Barnes, voditelj komunikacija u GETA-i koja djeluje u smjeru povezivanja poslovnog svijeta i gej turizma.

Sa sjedištem u Parizu, GETA procjenjuje da gej turisti doprinose turizmu u Europi s gotovo 50 milijradi eura. Barnes napominje i činjenicu da u Hrvatskoj trenutno posluje više od 50 gay-friendly hotela, kao i podatak da je više od 20 posto građana ove zemlje nezaposleno.

U razgovoru za Bloomberg, pokretačica inicijative U ime obitelji" Željka Markić, izjavila je da "svi mogu bojkotirati hrvatski turizam zbog referenduma, ali da neće naći drugi mjesto u svijetu na kojem će se moći odmoriti kao ovdje".

U Europi je deset država ozakonilo istospolne brakove, a 14 ih je zakonski reguliralo izvanbračne istospolne zajednice.

"I dok mnoge zemlje još uvijek nisu ozakonile istospolne brakove, čini se da Hrvatska okreće leđa gej osobama. Iako predložena promjena u Ustavu ne oduzima egzistencijalna prava gej osoba, na ovu će se odluku istovremeno gledati kao nešto negativno i kao katalizator koji će mobilizirati gej zajednicu", zaključuje se u članku.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.