Foto: Wikipedia Commons
Europski parlament ovog je tjedna usvojio rezoluciju kojom bi se trebalo zajamčiti slobodno kretanje svih obitelji u Europi. Dobra je to vijest za istospolne parove čiji zakonski status iz matične države trenutačno ne mora biti prepoznat u drugoj državi kamo bi eventualno željeli preseliti, zaposliti se i slično.

Naime, Parlament je uputio kritiku Europskoj komisiji zbog neispunjenog plana predlaganja zakona kojim bi se na razini čitave Europske unije prepoznavali dokumenti o građanskom statusu, poput izvadaka iz matice rođenih ili umrlih te vjenčanih listova ili potvrda o sklopljenim civilnim partnerstvima, javlja portal Pink News.

Zemlje-članice Europske unije takve dokumente trenutačno ne priznaju, zbog čega je građanima EU teže dokazati njihove građanske statuse. To, dakako, stvara poteškoće i LGBT građankama i građanima čiji se dokumenti u drugim državama ne priznaju automatski, iako su važeći u njihovim matičnim državama. Primjerice, francuska istospolna obitelj s djetetom na proputovanju kroz Italiju u toj se zemlji tretira kao "dvije nevjenčane osobe i dijete bez roditelja". Dogodi li se, primjerice, da dijete za boravka u Italiji mora u bolnicu, nastaju problemi.

Prelaskom granice status iz matične zemlje nestaje i počinju problemi

Stoga je Parlament od Komisije zatražio da "postojeće planove o reguliraju uzajamnog priznavanja svih dokumenata o građanskim statusima odmah provede u djelo". U očima Parlamenta to će "eliminirati zakonske i administrativne prepreke za građanke i građane EU te njihove obitelji koji žele ostvariti pravo na slobodno kretanje".

Inicijativu je pozdravio europarlamentarac i potpredsjednik LGBT Intergrupe, Raül Romeva i Rueda. "Parlament je u posljednjih pet godina mnogo puta glasovao u prilog stvarne jednakosti u slobodi kretanja za sve građane EU i njihove obitelji. Time se u potpunosti poštuju sporazumi država-članica i njihov suverenitet te povećava prostor slobode, sigurnosti i pravde na razini Europske unije", kazao je i obećao da će nastaviti insistirati na tome i u sljedećemu mandatu.

S njim se slaže i članica LGBT Intergrupe, Monika Flašíková-Beňová.

"Ako vaš građanski status prelaskom granice neke države-članice EU doslovno nestaje, onda to nije sloboda kretanja. Gdje god je građanski status zakonit u nekoj od država EU, moraju ga priznati i druge. Valja naglasiti kako to ne znači priznavanje istospolnih brakova u zemljama koje to ne žele jer Europska unija to ni ne može napraviti. Riječ je naprosto o poštivanju suvereniteta zemalja koje istospolne brakove priznaju", istaknula je.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.