Foto: arhivaAmerička LGBT organizacija Freedom to Marry pokrenula je u ponedjeljak nacionalnu medijsku kampanju vrijednu milijun dolara, kojom namjerava dovesti bračnu jednakost i na američki Jug.

Iz organizacije kažu kako u ovom trenutku u mnogim južnim saveznim državama postoji više od 200 sudskih slučajeva koji se odnose na zabranu sklapanja istospolnog braka, a koji se ne pomiču s mrtve točke. "U našem se radu uvijek usredotočujemo na stvaranje kritične mase koja bi podržala uvođenje bračne jednakosti diljem SAD-a. Ne moramo ostvariti pobjedu u svakoj državi pojedinačno već nam je bitno pobijediti u većini država", rekla je predsjednica organizacije Evan Wolfson za Washington Post.

Vodstvo i članovi organizacije ne namjeravaju ovom kampanjom ozakoniti istospolne brakove u pojedinim državama američkoga Juga već žele osvijestiti javnost o važnosti postizanja bračne jednakosti. To će činiti putem radijskih i televizijskih reklama, u čemu će im, nadaju se, pomoći ugledni političari iz pojedinih država koji su već uključeni u kampanje za ljudska prava, poput demokrata Johna Lewisa iz Georgije. "Za mene je pravo na brak pitanje temeljnih građanskih prava. Ne može dati prava jednom dijelu populacije, a drugu isključiti", poručuje Lewis.

Osim Lewisa, kampanju su već podržali senator Tim Kaine (Virdžinija), James Clyburn (Južna Karolina), Ileana Ros-Lehtinen (Florida) i Joaquin Castro (Teksas), te bivši savjetnik Georgea Busha Mark McKinnon, i pjevač nekadašnjeg boy benda ‘N Sync, Lance Bass.

Proteklih su mjeseci države Oklahoma, Kentucky i Virdžinija ukinule zabranu sklapanja istospolnih brakova, ali se njihove odluke još uvijek nalaze samo na papiru, gdje će i ostati sve dok Vrhovni sud SAD-a ne donese konačnu odluku u ukidanju zabrane. Istovremeno, u Kansasu je propao pokušaj uvođenja izravne diskriminacije LGBT osoba na temelju religijskih uvjerenja, dok je isti prošao u Arizoni.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.