Deborah: 'Nosim gen za rak, odmah mi odrežite grudi!'

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Zita

Deborah: 'Nosim gen za rak, odmah mi odrežite grudi!'

Post Postao/la Zita » 25 ruj 2007 09:42

Iako je njezin posljednji mamogram bio uredan, Deborah Lindner, 33-godišnja liječnica specijalizantica iz Chicaga, nije osjećala olakšanje.

Otkad je prije dvije godine genetski test pokazao da nosi defektnu kopiju gena BRCA1, povezanu s nasljednim oblikom raka dojke, Deborah se nije mogla smiriti. Redovito je odlazila na preglede, svakodnevno opipavala grudi da joj ne bi promakao kakav čvorić, razgovorala s onkolozima, proučavala literaturu o mutiranim genima BRCA1 i BRCA2, čije su nositeljice izložene riziku od 60 do 90 posto da tijekom života obole od raka dojke. Naposljetku, prije nekoliko mjeseci, odlučila se na preventivnu mastektomiju, odstranjivanje obiju dojki kako bi eliminirala rizik da kasnije oboli od raka dojke.

- Ja samo ne želim oboljeti od raka i prolaziti svu torturu oko liječenja. Budući da sam zahvaljujući genetskom testu saznala za rizik kojem sam izložena, morala sam nešto učiniti - izjavila je Deborah Lindner New York Timesu koji je nedavno objavio priču o njoj.

Deborah Lindner jedna je u nizu Amerikanki koje se sve češće odlučuju za preventivnu mastektomiju zbog svog genetskoga naslijeđa. Procjenjuje se da više od 250.000 američkih žena nosi mutirane verzije gena BRCA 1 i BRCA 2, od čega je njih 30.000 bilo na genetskom testiranju. Zanimljivo je da se čak trećina žena, čiji su testovi na BRCA1 i BRCA2 pozitivni, odlučuje za preventivnu mastektomiju da bi smanjile rizik da obole od raka dojke. Većina njih odstranjuje i jajnike jer rak jajnika (koji se kasno otkriva pa je smrtnost visoka) pogađa 50 posto žena koje nose gen BRCA1.

S MAJKOM Deborahina majka Joan (64) imala je rak, majčine dvije sestrične umrle su od raka dojke, a Joanina majka, Eleonor, također ima rak jajnika

Naravno, donijeti odluku o odstranjivanju organa poput grudi i jajnika nijednoj ženi nije lako jer DNK testovi ipak spadaju u sferu predviđanja i ni na koji način se sa sigurnošću ne može tvrditi da će nositeljica BRCA gena tijekom života oboljeti od raka. No mnoge žene odlučuju se na radikalan zahvat odstranjivanja organa jer je u njihovim obiteljima rak najčešći uzrok smrtnosti.

Iako mutirane verzije gena BRCA 1 i BRCA 2 uzrokuju svega 5 do 10 posto ukupnog broja oboljenja od raka dojke, ima obitelji u kojima se ta bolest pojavljuje u više generacija. Upravo to je slučaj obitelji Deborah Lindner. Njezina majka Joan (64) imala je rak dojke u dobi od 48 godina, a naknadno je testiranje (jer u to doba nije bilo genetskih testova) pokazalo je da je pozitivna na BRCA1. Joanine dvije sestrične umrle su od raka dojke, dok njezine majka, a Deborahina baka Eleanor (87) ima rak jajnika. Dvije Eleanorine sestre, pak, umrle su od raka dojke, a brat je umro od raka debelog crijeva...

Opterećene takvim obiteljskim naslijeđem Deborah i njezina starija sestra Lori French (37) još su u ranoj mladosti razmišljale kako mogu izbjeći svoju “genetsku karmu”. Mnogo prije genetskih testova Lori French, koja sa suprugom i djecom živi na Filipinima gdje poučava u jednoj misionarskoj školi, odlučila je da će prije 40. godine odstraniti obje dojke i jajnike. Godinama ujedinjene u strahu od zloćudne bolesti, sestre su u ljeto 2005. otišle na genetsko testiranje. Pokazalo se da Deborah nosi opasne genetske mutacije, a Lori ne.

- Sretna sam što nisi ti jer imaš i muža i djecu - rekla je Deborah sestri.

NA POSLU Deborah koja ima 33 godine po struci je liječnica, a trenutno je na specijalizaciji u Chicagu. Bila je svjesna što je čeka na operaciji

Spoznaja da je izložena visokom riziku od raka dojke i jajnika opsjedala je Deborah koja je tada bila sama i na drugoj godini svoje specijalizacije na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Uključila se u program prevencije raka dojke u sklopu kojega je svakih šest mjeseci odlazila na mamografiju i ulatrazvuk, a svakoga je dana nekoliko puta u strahu opipavala grudi.

- To me počinje opsjedati - priznala je svojoj prijateljici Erin King. Erin, koja nosi silikonske umetke u grudima zbog estetskih razloga, velika je pobornica preventivne mastektomije. - Odstrani grudi i umetni nove. Bit će ti super - uvjeravala je Erin zbunjenu i uplašenu Deborah koja je u studenome prošle godine s roditeljima počela razmatrati mogućnost preventivne mastektomije. Njezina majka Joan, kojoj su prije 16 godina liječnici najprije odstranili obje dojke da bi zatim prošla mukotrpni tretman kemoterapije, bila je vrlo zdvojna. S jedne strane mučio ju je strah da Deborah ne oboli i prođe svu torturu liječenja, a s druge strane bojala se da će nakon mastektomije njezina kći izgubiti na svojoj privlačnosti. Deborah je, k tome, bila na početku veze s Jeffom Zehrom, trkačem maratoncem.

- Plaše li te umjetne grudi? - pitala je Deborah Jeffa. Kad je on priznao da mu je stalo do ozbiljne veze s njom, počela je ozbiljno planirati mastektomiju. Konačnu odluku donijela je u travnju ove godine kada je svim članovima svoje šire obitelji poslala e-mail.

- Željela sam podijeliti s vama nešto za što osjećam da je pravi odgovor za mene - naglasila je Deborah. Zatim je počela intezivne konzultacije s poznatim kirurzima i onkolozima.

- Možda će vaše unuke imati bolju opciju. No u ovom trenutku drakonska je operacija najbolje što možete učiniti za sebe - rekao je Deborah dr. Patrick Borgen, direktor Brooklin Breast Cancer Projecta. Prema njegovu savjetu, Deborah je dogovorila dvostruku mastektomiju u bolnici Evanston Northwestern u Chicagu posljednjeg tjedna lipnja, i to svega tri dana nakon njezina specijalističkog ispita.

No kako se operacija približavala, Deborah se sve više propitivala je li donijela pravu odluku. Jutro uoči operacije mladu je ženu u njezinoj bolničkoj sobi posjetio njezin zaručnik Jeff da bi je ponovno podržao u njezinoj odluci. Odstranjivanje grudi i rekonstrukcija novih pomoću umetaka trajali su sedam i pol sati, a kada se Deborah probudila, uz nju je bila njezina majka Joan.

- Sada se uistinu osjećam sretno i ne moram više strahovati - rekla je Deborah koja prije 40. godine namjerava odstraniti i jajnike.

Ameli

Post Postao/la Ameli » 25 ruj 2007 11:39

napokon tema koja je i mene zabrinjavala,s obzirom da mi je nedavno u 32g.umrla rodjakinja od raka dojke i poslije koje su ostala dva mala andjelcica i nakon sto sam izgubila prijateljicu koja se 6g.borila stom bolescu..cesto mi padne na pamet napraviti to sto i Deborah,ali opet zivot je rulet srece i nesrece,bez obzira na DNK..i ako rijesavas problem na taj nacin tko garantira da neces oboljet od raka nekog drugog organa..zato sta bude bice..ici na preglede zasad jedino rjesenje...

Zita

Post Postao/la Zita » 25 ruj 2007 11:45

ja bi odrezala grudi, rodila djecu pod mus te odstranila jajnike nakon

rekla bi da je dobro odabrala

vise se ne sjecam brojki no mislim da je bilo nesto tipa 70-80% oboljevanja od karcinoma kod tih gena
dakle ovdje ne postoji samo neka predispozicija i nesto povecane sanse kao kod visokotlakasa da dobiju infarkt ili inzult vec su sanse daleko vece

alex 2
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: transrodna osoba

Post Postao/la alex 2 » 25 ruj 2007 12:08

nego sta onda nemoze oboljet od raka gusterace ili raka koze ?
jel joj to itko garantira ?

Zita

Post Postao/la Zita » 25 ruj 2007 12:49

u zivotu nema garancija no sto bi ona trebala?
svako jutro se buditi i grcevito drzati za onih bijednih 15% da nece oboljeti od karcinoma dojke?!
nebudimo smjesni
ne samo da je pozitivna na gen vec ima i pozitivnu obiteljsku anamnezu dakle njene sanse da ne oboli od toga su itekako male

alex 2
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: transrodna osoba

Post Postao/la alex 2 » 25 ruj 2007 12:55

Jebemu misa, u mojoj su obitelji svi umrli od raka ili srca znaci li to da cu i ja tako umrit ?

Zita

Post Postao/la Zita » 25 ruj 2007 12:56

nisu svi karcinomi isti

jabooka
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la jabooka » 25 ruj 2007 13:46

teska je to tema vec sam prije razmisljala o tome. ne znam kako bi reagirala. vjerovatno bi tada bila pametnija.
ne bi ni isla na to ispitivanje. to mi izgleda najbolje....pa sto bude nek bude.
postoji.jedna.bizarnija.stvar.od.incesta.i.pedofilije.
zove.se.ocinstvo.
sastoji.se.u.tome.da.napravis.dijete.zatim.ga.volis.a.nikad.s.njim.ne.spavas.

Ameli

Post Postao/la Ameli » 25 ruj 2007 18:52

Zita je napisao/la:u zivotu nema garancija no sto bi ona trebala?
svako jutro se buditi i grcevito drzati za onih bijednih 15% da nece oboljeti od karcinoma dojke?!
nebudimo smjesni
ne samo da je pozitivna na gen vec ima i pozitivnu obiteljsku anamnezu dakle njene sanse da ne oboli od toga su itekako male
razmisljajuci o njenom slucaju slozila bi se sa ovim,zivot joj je nocna mora,ako si je odstranjivanjem dojke bar dalo malo sanse da joj dani prolaze bez straha ima pravo za taj zahvat,a i o tome je bilo danas na tv..

lola
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la lola » 26 ruj 2007 15:11

nekako mi je to spooky. ne bi ja to mogla. i kod tih nekih stvari sve se na
kraju svede na 50-50%, il ćeš obolit il nećeš.

Odgovorite