WIRGINIA WOOLF je napisao/la:..da prostiš..dopusti da ima i onih koji ga ne doživljavaju kao "tileta"..
..ma što god ti mislila o tom..
Danas ga doista vecina gradjana ne dozivljava kao Tileta, i to je u redu. Svi oni koji su rodjeni 70-tih i kasnije, a koji su danas u "punoj snazi" i nemaju ga zasto dozivljavati tako, jer se prakticki niti ne sjecaju kako je bilo za njegove vladavine. Oni koji su najebali za vrijeme 71-ve takodjer. Naprosto zato jer su najebali. No u ono doba takvih je bilo puno manje u nego onih koji su ga dozivljavali kao Tileta. No bilo je, sad vidim, dosta zohara koji se danas busaju u
hrvatska prsa a zdusno su slamali hrvatsko proljece i cinkali muriji pijane klince koji su se usudili zapjevati Ustani bane ili Vilu Velebita (ja sam u to doba bila pijana klinka kojoj je pjevanje Bana ili Vile bio nacin dokazivanja u drustvu - 17 godina i tko mi sto moze ).
I da se vratimo malo na goli otok. Ti si ga spomenula - ocito ne znajuci uzroke, povode i sam smisao njegova postojanja.
Goli otok pusten je u funkciju nakon rezolucije Informbiroa 48-me, kada je Yuga istupila iz istocnog bloka i krenula svojim putem.
Dio naroda je to podrzao, a drugi dio (vecinom dotadasnji partijski funkcioneri) je otvoreno stao uz Staljina.
Danas znamo koliko je koji izbor bio pozitivan ili negativan. Staljinova vladavina je rezultirala brojem od
27 MILIJUNA zrtava dok je kroz goli otok ukupno
proslo negdje oko 25-30 tisuca ljudi (do 88-e kad je ukinut) od kojih su velika vecina (oko 75-80 %) bili clanovi partije koji su se tamonasli kao pristalice Staljina. Jedan dio je smaknut (ne od strane vlasti vec u medjusobnim obracunima jer je UDBA (koja je by the way bila mila majka u odnosu na NKVD) tamo uspostavila princip samokontrole od strane samih zatvorenika i red se odrzavao na temelju cinkarenja, medjusobnih obracuna i sl.) ne kazem da je to ispravno - no onda je bilo jedino moguce. No interesantno je da niti jedan proljecar nije zavrsio na golom otoku. Kasnije su (nakon sto se pizdarija zvana Iformbiro smirila) na goli otok odlazili i obicni kriminalci.
Ne kazem i da na Golom otoku nije bilo nevinih. Bilo je dovoljno da nekoga susjed prokaze da je ruski spijun pa da zavrsi tamo. Stos je bio u tome sto je svatko objektivno i mogao biti ruski spijun jer prije toga nije bilo kuce u kojoj pocasno mjesto nije zauzimala Staljinova slika ili zbirka Lenjinovih knjiga. To je bilo takvo vrijeme.
Postavljam pitanje ( a mislim da nikome nije tesko pretpostaviti odgovor) koliko bi zrtava bilo da nismo istupili iz istocnog bloka? Sigurna sam da mnoge od nas sada ovdje ne bi sjedile. Vecina onih ciji roditelji ili roditelji njihovih roditelja nisu bili ekstremno tvrdo komunisticki orjentirani, onih koji uopce nisu bili u partiji a da o vjernicima niti ne govorim. I sigurna sam da bi se onda ztrve brojale u milijunskim ciframa (kako je bilo u Madji, Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj a one silne sitne SSSR drzavice da ni ne brojim).
Ja se uzivo sjecam upada Rusa u Cehoslovacku 68-me. Sjecam se kako je bilo u Madji prije rusenja berlinskog zida. I nitko me ne moze uvjeriti da smo se 48-me od rusa mogli odvojiti bezbolno. Uostalom to su pokusali cesi 20 godina kasnije i kad je staljin vec bio mrtav - 68-me pa su popusili i tenkove, i Gulag i uopce se ne zna broj zrtava. Jos manje me netko moze uvjeriti da se uopce nismo trebali odvajati.
Svi oni koji danas barataju golim otokom dokazujuci da je Titov rezim bio genocidan skacu sami sebi u usta - jer se vecina onih koji su na golom otoku zavrsili borila za jos vecu diktaturu i za jos gori rezim koji je stamanio vise ljudi nego je na ovim prostorima uopce bilo stanovnika. A onih nevini kojih je takodjer na golom otoku bilo - i koje nitko normalan niti ne porice su na zalost kolateralna steta i to se ne moze promjeniti. Kod operacije kada se pokusa otkloniti kancerogeno tkivo, ne reze se po samoj granici, Uvijek se odstrani i malo zdravog tkiva iz prostog razloga jer su se stanice raka mozda na njemu nastanile. To se radi da se u buducnosti ne bi iz njih ponovo razvio rak koji ce unistiti organizam.
Uostalom moj stari je, samo zahvaljujuci tome sto je stara bila pametna zena koja razmislja svojom glavom, izbjegao goli otok. Kreten je 48-me bio uvjeren da Tito IB rezolucijom izdaje svijetle tekovine revolucije i da treba ustati protiv njega. No stara ga je ipak uspjela uvjeriti da pobaca Staljinove slike i ostala ruska sranja.On je bacio slike i pritajio se, ali nikad nije prestao biti staljinist.
Takvih je bio jako puno - a povijest je pokazala koliko su bili u pravu. Kao sto je pokazala da je tim cinom 48-me Yuga krenula daleko demokraticnijim putem nego sto bi to bilo da je ostala u istocnom bloku.
Jedan od rijetkih ali i najpoznatiji (a i najmladji) stanovnik golog otoka sa osnova hrvatskog nacionalizma je bio Dobroslav Paraga. On je odista spusio u onom sistemu, no koliko se sjecam ni po uspostavi samostalne Hrvatske mu bas nisu cvjetale ruze.
Goli otok je klasični primjer kada se od dva zla izabralo manje. A ta dva zla u tom trenutku bila su
JEDINI MOGUĆI IZBOR.