Ekonomist Josip Tica o krizi: Plaće smanjiti, dotacije ukinu

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Zita

Ekonomist Josip Tica o krizi: Plaće smanjiti, dotacije ukinu

Post Postao/la Zita » 12 vel 2009 11:04

ZAGREB - Sada bih radikalno srezao plaće i ‘investicije’. Izvršio bih pritisak na sindikate da se plaće smanjuju za 10 posto, uz uvjet da će to biti vraćeno kad BDP u SAD-u bude rastao dva ili tri kvartala zaredom. Srezao bih troškove za ‘investicije’, a svakoga tko ne može graditi most ili cestu bitno jeftinije nego do sada izložio bih internoj reviziji i pritisku javnosti, što bi rezultiralo smanjenjem korupcije.
slika

Na kraju godine bih zatvorio onu bolnicu koja, u postotku, uspije najmanje uštedjeti, a svi koji previše potroše automatski bi dobivali otkaz. Rasprodao bih nepotrebne službene automobile, srezao sva socijalna prava osim onih koja su izravno vezana uz preživljavanje, srezao bih subvencije u poljoprivredi i na stambenu štednju i kredite... Ukratko - srezao bih proračun za 15 do 20 posto - iznosi svoje ideje mjera za borbu protiv krize dr. Josip Tica, makroekonomist sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Zašto mislite da bi takve radikalne mjere bile uspješne?

Onima koji previše troše automatski bi trebalo
dati otkaz

Dr. Tica

- Kada ljudi vide da Vlada donosi radikalne mjere, i oni se počinju drugačije ponašati. To je tzv. antikeynezijanski šok u ekonomskoj politici.

Hrvatsku Vladu čekaju lokalni izbori, a mjere koje predlažete su i bez toga političko samoubojstvo.

- Premijer Sanader sada ima alibi za radikalne poteze. Čudi me da propušta ovakvu povijesnu šansu jer bi mogao biti spasitelj i heroj nacije, a propušta je zbog nekih lokalnih izbora. Upravo se stvorila kritična masa za povijesni zaokret u ekonomskoj politici, a bojim se da ćemo je propustiti.

Jesmo li uistinu u tako dubokoj krizi da nam trebaju tako radikalne mjere?

- Kod nas još nije definirano što je temeljni problem krize - je li to recesija, to jest pad proizvodnje, ili neodrživi način života u kojem je potrošnja veća od onoga što zaradimo. Protiv oba problema se ne možemo boriti. Lani smo potrošili 10 posto više nego što smo zaradili, a taj višak potrošnje bio je financiran toliko jeftino kao što to više nikada neće biti. Sada je jedino rješenje da svi manje trošimo - i država, i poduzeća i kućanstva. No, rezanje potrošnje znači i pad potražnje, što donosi recesiju. A protiv recesije se bori povećanom potrošnjom, kao što to sada čini SAD. No, mi već sada trošimo više nego što zarađujemo. Stoga je prijedlog Ekonomskog instituta bio usmjeren na to da se Hrvatska prestane zaduživati i postane manje ovisna o vanjskom kapitalu.

Moramo li se boriti protiv recesije ili zaduživanja?

- To nitko u Hrvatskoj ne zna jer politika nema hrabrosti definirati prioritetne ciljeve. Protiv recesije se borite tako da podijelite ljudima novac kako bi se povećala potrošnja. Obama sada stotinama programa pomaže ljudima da nađu i zadrže posao kako bi i dalje mogli trošiti. U hrvatskoj varijanti mogli bismo upeterostručiti deficit, graditi i zidati, kupiti svakoj školi kompjutor, napraviti bazen u svakom gradu i slično. No, tada bismo morali još povećati potrošnju koja je već prevelika, a pitanje je gdje bismo i da li bismo se uopće mogli za to zadužiti, a da ne govorimo o cijeni duga.

Znači li to da je štednja za Hrvatsku jedini ispravan izbor?

- Prijedlog Ekonomskog instituta je prijedlog protiv prekomjernog zaduživanja, jer su to očito procijenili kao prioritetni cilj. Dojam je da se Vlada trenutno jedino brine kako napuniti proračun da bi ispunila predizborna obećanja i koalicijski ugovor. Čini se da borbu protiv recesije i globalne krize ne doživljavaju ozbiljno. To je kockanje sudbinom cijele države.

Može li nas MMF spasiti?

- MMF nas može spasiti od najcrnjeg scenarija, ali se bojim da će nam, čim mu se obratimo, pasti kreditni rejting, što znači skuplje ino kredite.

odlicno
uvjerena sam da ce svi biti presretni sa smanjenjem placa od 10 posto, ionako su dovoljno velike i svi vrlo lagodno zive. nema siromasnih i kaj nama znaci tih bijednih 10%

zatvorit bolnicu koja je najmanje ustedila-tocnije ostavit otvorenu onu koja je najvise ljudi ubila ili najmanje ljudi obradila te pruzila najgoru uslugu
ma nema veze, rvati su zdravi, ko da njima trebaju doktori i bolnice, ak netko i umre to je zato sto je bog tako htio a gospon Tica samo govori kako bog kaze
i bravo-treba i maknut sluzbene automobile! manje ce biti posla, vise ce se koristit javni prijevoz, bit ce vise parkinga i manje zagadjenja. odlican poslovni potez. oni koji zbilja trebaju automobile te svakodnevno odvezu i po 300-500 km njih natjerati da se sluze jeftinijim prijevozom, po mogucnosti da prelete metlom, a oni koji isto odbe ili im se metla oglusi na poslusnost njima dati otkaz
da-otkaz-ionako imamo malo nezaposlenih pa bi trebalo svima njima dati otkaz da spasimo proracun. nek se nauce pameti. recesija je.

sto je glavni razlog svega ovoga:je li to recesija, to jest pad proizvodnje, ili neodrživi način života u kojem je potrošnja veća od onoga što zaradimo. Protiv oba problema se ne možemo boriti-kazes ti
ljubavi-svo troje je razlog! ako se nemres borit protiv dvoje kako ces protiv svega? najbolje da se ti odmah ubijes.
nisam strucnjak za ekonomiju, ne sramim se toga reci ali zacudo, uspjela sam primjetiti da smo ili prodali sve tvornice jer se nama nije isplatilo imati ih (dok se strancima itekako isplati) ili smo ih bacili u stecaj, zatvorili pa onda dio njih prodali za smijesno male pare al to nije bitno-bitno je dobiti postotak, onda smo otvorili kojih 9087347348735 soping centara i svi su postali trgovci. nema proizvodnje. samo trgovine. a cime da trgujemo i kako da to prevazamo sa jednog mjesta na drugo, carobnim stapicem koji cemo posudit od Harry Pottera?
jebes ga, nek si to oni radnici sa manjom placom smisle inace odma radnu knjizicu u ruke i nogu u dupe. ko ih jebe takve nesposobne. nisu nit zasluzili da dobe placu.
i da-svi su u minusu, nemoj mislit da je to radi toga sto su im place premale-nisu. prevelike su, zato ih i treba smanjiti glupi patuljku jer je to jedini nacin da se stvari poprave. :roll:
smanjimo subvencije u poljoprivredi, ionako nam se vise isplati dati duplo vecu cijenu madarima ili hercegovcima za voce i povrce nego da nasi ljudi rade po normalnoj cijeni jer onda nema tebi 10% u dep za vile i krstarenja po picki materini
ionako je uvoz od kad je HSS na vlasti povecan-valjda radi suosjecajnih politicara da se seljaci odmore od posla (nema veze sa opet onim postotkom koji njima ide u dep radi tog istog uvoza), ukradimo 2 mirovinski stup a one firme koje ne zele raditi besplatno stavimo na stup srama i kamenujmo ih. kako drugacije borbom protiv recesije ako ne unistavanjem preostalih firmi koje kolko tolko drze ovu zemlju na nogama.

pa srce, gdje si bio kada je trebalo reci-ne, nemojmo prodavat hrvatsku ko staru kurvu, spasimo brodogradiliste, spasimo plivu, nedajmo Inu, cuvajmo HT, zasto se nisi vezao lancima ispred banaka kad su se prodavale i sto onda nisi prosipao svu pamet te govorio kako ce bas ti postupci dovesti ovu banana drzavu do toga gdje je. zajedno sa debilnim lopovskim politicarima.

gdje si bio kad je netko ovim klaunima na vlasti trebao reci bitno je zadrzati da firme rade, a firme mogu raditi samo ako im se plate racuni koje izdaju. da se zakonski treba regulirat ista isplata a ne gledati samo to da dobijes pdv od proslog mjeseca vec da i firma dobi placen cijeli racun da nastavi poslovanje, da ima zaposlene i da im moze isplatit place i da bi ti i iduci mjesec mogla platit pdv koji ce drzavi punit proracun...a sto je sa (ne)radom nedjeljom moronu jedan

dosadilo mi vise pisat pa necu pisat sto bi voljela da ti se napravi radi ovog sto si predlozio ali voljela bi te baciti medju par obitelji koje nemaju sto za jest i koje ces dokrajcit sa svojim idejama-neka ti oni odluce sudbinu. vjerujem da se nece ljutiti sto si mami srezao placu, a sto tata radi vec 3 mjeseca bez place i sto su u nedopustenom minusu vec godinama a baka im ne moze vise pomoci sa penzijom posto je eto prekjuce crkla radi stednja u bolnicama pa sad zadnju penziju moraju potrosit za grobno mjesto. bez brige-nije sve tako crno. ostat ce im kuca koja je pod hipotekom i neplacenim rezijama unazad 5 mjeseci. a kad pogledamo-ostaje i baka- za jelo. beggars can't be choosers, ako je svoju sestru mogla jesti neka baka u srbiji, mogu i oni svoju baku. ustedit ce na pokopu. barem nesto

ticklebook
Spol/rod: žensko
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: U vezi
Kontakt:

Zasto njemu ne dati otkaz zbog lupetanja?

Post Postao/la ticklebook » 12 vel 2009 12:32

S obzirom na to da imam svoju firmu i pratim i domace i strane business casopise, svaki dan me nesto novo izivcira.
Od svih poteza koje su vlade u SAD i EU napravile, cini mi se da HR vlada ima neku svoju posebnu logiku.
Treba potaknuti potrosnju? Nema problema, ukinuti rad nedjeljom i povecati PDV.
Doslovno bi se mogla napraviti usporedna tablica u kojoj bi se vidjelo kako je sve suprotno.
Po onome sto pise u novinama, vlada je oformila nekakvo ekonomsko vijece, koje je dalo antirecesijske mjere. Onda su za nove antirecesijske mjere platili ljude s instituta (te ISTE) koji su opet savjetovali isto. I to isto nisu prihvatili.
Sto je s firmama? Posebna je stvar mentaliteta sto su ljudi NAVIKNUTI ne placati na vrijeme (govorim o b2b). Cesto se treba naj.... matere, zvati i prijetiti ovrhom i onda u roku 2 dana sjedne prvi dio... i redom. I onda REPEAT X UNTIL Y. A 10% ne dam iz principa.
S druge strane, u jeku recesije, firme iz UK i USA placaju redovito.
U cemu je problem? (OK, na tecajnim razlikama sam debelo izgubila, ali ide u rok sluzbe).
Onda: ako radis dosta izvoza usluga, onda je to poreznoj upravi sumnjivo: kako to da izvozis?
Onda: Otvaras firmu, bavis se novim tehnologijama i kod nas ne postoji takva djelatnost pa onda se prijavljues pod presjek sronih bransi. Onda te jos iz Hitro.hr zovu 3-4 puta da te pitaju sta je to cim se bavis - ako ti firma ima tu neku novu rijec.
Unatoc svemu, doprinosi na place su opet dignuti, i to jos vise nego od proslogodisnjeg poskupljenja (jucer dobila obavijest).
Prije toga sam dobila vijest SMS-om da je gospon premijer izbajao da je 2. mirovinski stup (obvezni, ne 3. dobrovoljni) zapravo "PROMASAJ" - ok, a sta je s mojim novcima tamo?
Svaki dan je jedna bitka od jutra do veceri, bez radnog vremena (a jos kad radim s drugim vremenskim zonama...),
I koji Q ima veze BDP u SAD? I kako napredovati bez opravdanih investicija?
Za to vrijeme ovaj pederko sjedi u Zagrebu i gata iz graha.
Ni meni se ne da vise trositi rijeci.
:violent:

Zita

Post Postao/la Zita » 12 vel 2009 12:56

meni zesce idu na kurac
ti samoprozvani ekonomski strucnjaci znaju o ekonomiji i logici manje od mog plisanog medvjedica

apropo ovrha-zaboravi
platit ces puno javnom biljezniku, onda ce osoba koja ti duguje napisat najgluplji moguci razlog za zalbu, pa ce sudac u 1. postupku odbacit tvoj predmet radi te zalbe te uopce nece procitat niti zasto ga gonis niti koji je njegov izgovor, pa ces se ti zalit visokom trgovackom sudu pa ce to trajat mjesecima pa ce ti oni poslat dopis gdje ce te odbit (mada NEMAJU blage veze o tvom poslu, opcenito o tom poslu itd) bez da provjere cinjenicno stanje pa ces uz to sto si u minusu za rad, sto si u minusu za pdv radi predanog racuna biti u minusu i radi javnog biljeznika

to ti pali ako nekoga eksli uspijes uplasiti da ti uplati lovu koju ti duguje a i onda se moze napravit mutav, uplatit je ali ne platit troskove ovrhe pa si OPET u minusu

u svakom slucaju radit bez bankovnih garancija (koje vole platiti racun BEZ placanja PDVa i koji cekas mjesecima od firme koja ti duguje, neovisno o tome sto si ti isti iznos duzna drzavi cim predas racun), zaduznica, barem naruđbenica, ugovora itd nema nit smisla.
svatko te moze zajebat kak mu dode i nitko ne cini apsolutno nista da zastiti firme od propadanja te posljedno tome zastiti i gospodarstvo
ne moram napomenut da mnogi ne pristaju na gore navedene uvijete jer znaju da ih zakon stiti od postene naplate.

i da-sto je sa do sada uplacenom lovom 2 stupa?!?! ovo je retoricko pitanje-znamo da ce(je) nestati(la)

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 12 vel 2009 13:08

Isuse koji je ovo idiot, to je otprilike jedino što sam u stanju reći.
2. stup? Otet će nam ga, kao što su i našim roditeljima oteli penzije i sve što su mogli i nikad im ništa nisu vratili.
Ima li kakve šanse za novu seljačku bunu i vješanje kriminalaca za jaja na glavnim gradskim trgovima?

ticklebook
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: U vezi
Kontakt:

Post Postao/la ticklebook » 12 vel 2009 13:18

Zita je napisao/la:meni zesce idu na kurac
to ti pali ako nekoga eksli uspijes uplasiti da ti uplati lovu koju ti duguje
Pa tako i funkcionira :D
Uz rezanje. Zasad bez baseball palice :lol: :lol:

Odgovorite