Zvijeri plišane u Zagrebu!

Sve što je vrijedno čitanja, gledanja i slušanja podijelite s nama ili pak iznesite svoje žestoke kritike istog.
Odgovorite
LB Savjetovaliste
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Kontakt:

Zvijeri plišane u Zagrebu!

Post Postao/la LB Savjetovaliste » 16 ožu 2009 19:37

U četvrtak 19.3. u 19:00 sati u prostoru knjižare "Profil Megastore" u Zagrebu bit će predstavljena dječja knjiga Zvijeri plišane koju je napisao Zoran Krušvar.

Radi se o PRVOM HRVATSKOM ROMANU ZA DJECU KOJI SE AFIRMATIVNO BAVI OSOBAMA ISTOSPOLNE SEKSUALNE ORIJENTACIJE I RAZLIČITIH RODNIH IDENTITETA.

http://kontra.hr/kontra//index.php?opti ... 9&Itemid=1

dozinho
Status: U braku

Post Postao/la dozinho » 17 ožu 2009 13:19

bravo..i svaka cast sta se knjiga moze naci i na nasim policama...pozitivan pomak...sad cemo cuti reakciju konzervativne Hrvatske na to....
i svaka pohvala Profilu da organizira sve to i da se na njihovim policama moze naci razni naslovi vezani za gay tematiku...moze se reci da je doista jedna od europskih mega store knjizara....lol
eu amo voce minha fofinha

Jani

Re: Zvijeri plišane u Zagrebu!

Post Postao/la Jani » 18 ožu 2009 01:40

LB Savjetovaliste je napisao/la:U četvrtak 19.3. u 19:00 sati u prostoru knjižare "Profil Megastore" u Zagrebu bit će predstavljena dječja knjiga Zvijeri plišane koju je napisao Zoran Krušvar.
Radi se o PRVOM HRVATSKOM ROMANU ZA DJECU KOJI SE AFIRMATIVNO BAVI OSOBAMA ISTOSPOLNE SEKSUALNE ORIJENTACIJE I RAZLIČITIH RODNIH IDENTITETA.
Nažalost, zanimljiva tematika nije dovoljan razlog da knjiga bude dobra. Bilo bi uputno reagirati odmjerenije, s manje entuzijazma, da se ne bi zbog same ideje promoviralo djelo čija literarna vrijednost možda i ne zaslužuje panegirike.
Ne želim donositi apriorne prosudbe, ali mislim da bi prvo trebalo kritički procijeniti roman iz aspekta struke. Oduševljeno promovirati bilo što samo zato jer nam je zamisao simpatična, prilično je nepromišljeno.

dozinho

Post Postao/la dozinho » 18 ožu 2009 08:41

"Iva Žegura, psihologinja iz bolnice Vrapče, smatra da je knjiga Zorana Krušvara, kao prva knjiga za djecu u Hrvatskoj koja daje afirmativni pogled na različite oblike seksualne orijentacije, vrlo pozitivan događaj.

'Bilo je pitanje vremena kada će se u Hrvatskoj objaviti knjiga namijenjena djeci, ali i odraslima, koja govori o poštivanju različitosti i ravnopravnosti seksualnih orijentacija. U Europi i svijetu odavno postoje slikovnice za djecu, priče, romani koji na afirmativan način, prikladan za određenu razvojnu dob i zrelost djeteta i mladih govore o seksualnosti i seksualnoj orijentaciji', rekla je Žegura."
evo jednog misljenja medicinske struke...a da nije Hebrang....

Jani

Post Postao/la Jani » 18 ožu 2009 10:27

Našoj balkanskoj baruštini zaista treba jedna knjiga s gay tematikom i s potencijalom da osvoji osnovnoškolsku publiku. Ali "Zvijeri plišane" to nisu. Zašto?

„Ja NISAM kornjača! I gotovo! Valjda ja znam što sam bolje nego vi“, ljutila se Kornelija...“Od danas, ja sam vjeverica“...
...“Hoćeš reći da bi prestala biti vjeverica kada bi ti netko odrezao rep?“, svađala se bivša kornjača.
...“Hej! Nisam JA htjela oklop! Nitko me nije pitao želim li ga ili bih umjesto njega imala veliki, kitnjasti rep! Nemoj mene zato kriviti! “

Hm, ovakav dijalog mogao bi se svidjeti klincima u vrtiću, kad bi bio prezentiran u prikladnoj slikovnici, ali ne i djeci koja su završila treći razred osnovne, a knjiga je navodno namijenjena njima. Pretpubertetlije ne vole djetinjaste priče u kojima su glavni likovi igračke, jer ih suviše podsjećaju na njihovu vlastitu nezrelost. To zna svatko tko je radio s djecom. Čudi me pogrešna procjena psihologinje iz duševne bolnice, no nije isto zvati se stručnjakom i biti stručnjak, a posebno u našoj sredini.
Mislim da će roditelji koji odbiju takvu lektiru za djecu biti u pravu, ne zbog tobožnjih etičkih, nego zbog estetskih i literarnih razloga, jer knjižica je tako loše pisana da vrijeđa inteligenciju, kako odraslih, tako i djece.

Inače, nije neobično da se netalentirani autori pokušavaju uvaliti publici putem politički ekstremno korektne ili nekorektne ili u nekom drugom smislu politički provokativne ideje, jer znaju da njihov rad sam po sebi nema artističke vrijednosti. Zbog toga, takva djela čine medvjeđu uslugu, a ponekad i priličnu štetu onome za što se deklarativno zalažu.
Zadnja izmjena: Jani, dana/u 18 ožu 2009 10:36, ukupno mijenjano 1 put.

dozinho

Post Postao/la dozinho » 18 ožu 2009 10:33

hmmm vidim da si ti nesto posebno nabrijana,protiv knjige....ja nisam citala,pa ne mogu reci svoje misljenje sto se samog sadrzaja tice....
ja samo pozdravljam sto se knjiga te tematike moze naci i kod nas na policama i to naseg autora....a sad bila ona dobra ili losa,e tu se sad moze danima raspravljati....kao i o drugim knjigam,filmovima,muzici i inim stvarima...ljudima je stavljeno na izbor..ako zele mogu je kupiti,a tko ne niko ih nece osuditi zbog toga.....

Jani

Post Postao/la Jani » 18 ožu 2009 10:46

dozinho je napisao/la:hmmm vidim da si ti nesto posebno nabrijana,protiv knjige....ja nisam citala,pa ne mogu reci svoje misljenje sto se samog sadrzaja tice....
ja samo pozdravljam sto se knjiga te tematike moze naci i kod nas na policama i to naseg autora....a sad bila ona dobra ili losa,e tu se sad moze danima raspravljati....kao i o drugim knjigam,filmovima,muzici i inim stvarima...ljudima je stavljeno na izbor..ako zele mogu je kupiti,a tko ne niko ih nece osuditi zbog toga.....
Nama trebaju knjige s gay tematikom, ali moraju biti literarno vrijedne, tako da ih zbog artističke virtuoznosti čak i homofobi požele pročitati.
A kad je dječja publika u pitanju, stvari su još delikatnije, djeci se ne može ponuditi bilo kakav trash, s obzirom da im se formira ukus.
Kad bi se jedan Ivan Kušan prihvatio navedene teme, vjerujem da bi rezultati bili sjajni. Ovako su jadni i to je velika šteta. Otprilike kao kad bi Nives Celzijus naškrabala 'lezbijsku knjigu' i tvrdila da zastupa interese gay populacije.

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 18 ožu 2009 11:10

okej, ja prva to djetetu ne bi uzela zbog onakvih ilustracija.
hell, mogli su jos na naslovnu gdje ovaj goth medo drzi butcher knife dodati jos tač krvi na njega.
ex invalid_user

dozinho

Post Postao/la dozinho » 18 ožu 2009 11:49

misla sam vise ne komentirat ali govoriti o ilustraciji i kak izgledaju likovi...hallloooo...pa jel si ti obratila paznju kakve crtice danasnja djeca gledaju...ja radim s djecom predskolske dobi...i vidim kakvim se igrackam igraju..kakvi likovi iz crtica su im zabavni......mislim da je to danas vise nema smilsla pricati kakvi likovi su pogodni za djecu, a kakvi ne...jer danasnja djeca su daleko od tom i jerrya...strumfova,bibsica...

roadkill

Post Postao/la roadkill » 18 ožu 2009 15:00

dozinho je napisao/la:misla sam vise ne komentirat ali govoriti o ilustraciji i kak izgledaju likovi...hallloooo...pa jel si ti obratila paznju kakve crtice danasnja djeca gledaju...ja radim s djecom predskolske dobi...i vidim kakvim se igrackam igraju..kakvi likovi iz crtica su im zabavni......mislim da je to danas vise nema smilsla pricati kakvi likovi su pogodni za djecu, a kakvi ne...jer danasnja djeca su daleko od tom i jerrya...strumfova,bibsica...
Zar ce dijete odluciti sto je dobro za njega? :o I ako zeli gledati nasilje, mi mu to moramo omoguciti, poticati ga na to? Ilustracije su itekako bitne, kao i izgled i osobine likova.
Djeca danas gledaju svasta jer je mamama i tatama lakse sjesti tog malog covjeka pred tv (da uhvate malo mira), nego se baviti njime. Ako prestanemo pricati o tome sto je pogodno za djecu, tek onda cemo biti u banani s generacijama koje odgojimo.

OT: Knjigu nisam imala u rukama i ne mogu komentirati njen sadrzaj. Ako budem u prilici, kupit cu je.
Iako, gledajuci sto se trenutno moze naci medju lektirama... priznata autorska imena nisu garancija dobre knjige, ne ocekujem puno ni od ovog naslova.
bring your mind into my head...

dozinho

Post Postao/la dozinho » 18 ožu 2009 15:47

na ovo tvoje cu samo reci pogledaj kako izgleda "Nora fora" i time cu zavrsiti izlaganje o likovima i ilustracijama....

roadkill

Post Postao/la roadkill » 18 ožu 2009 15:56

:o

Dakle. Jedino sto ja zapravo znam o knjizi je izgled njene naslovnice.

slika

Kombinacija crno-crvene, mrki pogledi i mnostvo ostrica (nisam sigurna koja je njihova uloga u svemu ovome).
Noru Foru sam okrznula pogledom par puta i nisam primjetila nista nasilno ni negativno u njoj. Nista slicno onome sto vristi s korica ove knjige. :o
Ako si mislila na tehniku, falila si ceo fudbal.

Edit: Tek sad sam skuzila tko je autor. :D Uglavnom, ljubitelji sf-a - Ima on jednu zabavnu pricicu u zbirci SFERE, o sveceniku/masovnom ubojici/nekrofilicaru. :D "Izvrsitelj"
bring your mind into my head...

Odgovorite