Zita, Zita... nitko se ne pjeni
Ne ljuti se nitko zbog tuđeg mišljenja, valjda, probat ću bolje elaborirati što sam mislila reći. Možda sam se nespretno izrazila. Možda sam i trebala obraćati više pozornosti na to da je ovo u zabavi. Sorry, u svakom slučaju.
Amelie, razumjem zašto misliš da je "svisoka," možda i jest, ali je i jako realno. Ja bih voljela da nije.
Činjenica je da u Hrvatskoj trenutno ima 6% građana s fakultetskom diplomom, i istina je da to ne mora značiti da ti ljudi zapravo razmišljaju, no također je najbolji mogući parametar koji možemo upotrijebiti. Zašto? Zato što ne možeš zanemariti da najkvalitetnije ideje i najkvalitetnije kritike većinom dolaze iz tih krugova. Tih 6% građana su oni koji vuku državu naprijed. Sad bismo mogli reći, nije istina, svi radimo, svi punimo proračun - no tih 6% građana su oni u kvartarnim djelatnostima, a udio kvartarnih djelatnosti jest pokazatelj naprednosti društva. Ti ljudi imaju najveće plaće, najveći doprinos po glavi, najviše publikacija itd. Zato mislim da su ta mišljenja "teža." Slobodno dodaj tomu još onaj mali postotak koncentrata znanja i mišljenja izvan akademskih krugova, no, garantiram ti, nije velik.
No svačiji glas jednako vrijedi. Zato se ne vide i ne čuju ova, uvjetno rečeno, kvalitetnija. Ne možeš poreći da će u našoj državi danas više ljudi razmišljati o temama kao što je Simona Gotovac nego Jadranka Kosor ili Andrija Hebrang. Štoviše, taj postotak je bliži postotku ovih bez diplome. Indikativno?
Možda nije ugodno takve stvari izjaviti, no opet, nije daleko od istine.
Sad možemo izvlačiti opet statističke podatke, poput postotka vjernika u Hrvatskoj (87%) ili Švedskoj (27%) i Britaniji (44%) i reći da religiozna populacija opada sa stupnjem napretka, i stotine drugih parametara, na svakom od njih dobit ćeš dodatni dokaz da smo u banani. I da ne razmišljamo baš čisto.
I na temelju svih tih stvari u kojima smo nazadni, ovi će dobivati izbore. Evo uzmi prethodni "vjerski" primjer - u vijeću HRT-a sjedi svećenik. Rezultat je da ćeš nedjeljom imati 6 sati religijskog programa, i tijekom tjedna bar još koju religijsku emisiju, dok emisije o evoluciji ili recimo, Dawkinsove dokumentarce (za koje se HRT-ovom forumu plače već mjesecima) neće prikazati. Normalno da će jedan HDZ tu činjenicu zloporabiti, i na svakom zakonu tražiti odobrenje Crkve, jer će onda tih 87% vjernika reći da su bolji od onih "ateista" ili komunjara, pa će lakše dobiti izbore. Ili progurati zakon o umjetnoj oplodnji.
Tako stvari funkcioniraju. Ne sugeriram da je HDZ bolji, samo da se u ovoj klimi bolje snalazi, jer zna što većina "puši." I imaju jako dobre mehanizme da nas drže na tom nivou.
Okreni jednu takvu stvar, poput nedjeljnog TV programa (karikiram) i za nekoliko godina ćeš vidjeti rezultate. Nažalost, takve stvari se ne događaju, i dok god postoji samo jedno mišljenje, imat ćemo i ovakvu situaciju. Nema instant rješenja.
Nismo dovoljno educirani. Nemamo dovoljno znanja. Nismo dovoljno educirani, i zbog toga nemamo dovoljno široka gledišta, zbog toga nemamo rješenja. Ne moraš pripisati edukaciju samo fakultetima, ima i drugih načina edukacije - kako god okreneš, još uvijek nismo dovoljno educirani.
Tako je sve to u državi u kojoj riječ "alternativno" ima jednake negativne prizvuke kao i "silovanje," "četnik" i "Slovenija." Sve što ima alternativu, nije jednoumlje, a u jednoumlju nam je nekako lakše, ako ne znamo da postoji bolje.
Ako treba još primjera i podataka, rado ću izvući, no sumnjam da itko ovdje želi čitati moje lupanje i kilometarske postove.
Također, sorry, nemam ništa smiješno reći.