Ok... lagano postaje dosadno, ne da mi se više ponavljati stvari poput one da prebivalište ne određuje hoćeš li glasovati, nego u kojem ćeš gradu glasovati i sl.
@Amelie - da, sigurno postoji ogromna marginalna greška u popisima stanovništva, bar preko 50%, tako da se popisima stanovništva uopće ne trebaš vjerovati. Snaga istraživanja im je blizu nuli, samo ti to zanemari. I da, Španjolska ima gay brakove, mi nemamo, pa "kaj", zašto bismo sada Španjolsku uzimali kao primjer. Uopće ne treba uspoređivati naše zakonodavstvo s njihovim ili bilo čijim drugim, niti se trebamo povoditi zakonodavstvom zemalja koje su od nas naprednije.
@zita - Da, logično je da se to radi kada se radi usporedba. Ili najbolje da u logici ne koristimo primjere, nego samo formule pri aksiomima. Ili da izbacimo stvari kao komparativna anatomija, gdje je tu logika. Također, ne mogu više ponavljati da prebivalište ne može biti jedina osnova državljanstva, apsurdno je. Inače djeca Engleza, koji rade primjerice u Francuskoj, ne bi mogli biti državljani UK-a. (papagaj, papagaj).
Mislim da je priču već shvatio i Milanović, s obzirom na to da se u zadnjim sastancima s Kosoricom oko dijaspore dogovara samo hoće li se glasati u konzulatima ili kao do sada (dakle, samo reorganizacija načina, ne diranje prava), u pitanje državljanstva ne mogu dirati. Znao je to i Račan, zato za vrijeme svoje Vlade nije ništa ni napravio.
Što još? Aha. Dvostruko prebivalište - da, dvostruko prebivalište nije logično, treba srediti biračke popise, što samo znači da ćeš se morati odlučiti na kojem ćeš izbornom mjestu glasovati. Ukidanje dvostrukog prebivališta ne može ukinuti pravo glasa (papagaj, papagaj). Zanima me kako će to napraviti, s obzirom na to da nemaju način provjere prebivališta. Ali eto. Bar će biti manje šanse za manipulaciju na izborima.
@Bash - za takav slučaj s oduzimanjem prava glasa nisam čula (probala sam googlati, ništa nisam našla). Dok god imaš putovnicu neke zemlje, u njoj možeš i glasovati - dok se državljanstva ne odrekneš. Inače se radi o diskriminaciji, što je, koliko sam ja uspjela pronaći, i navedeno u Ustavu

Jedini slučaj za koji sam ja čula jest pokušaj oduzimanja francuskog državljanstva kanadskoj visokoj dužnosnici, pošto se visoki politički položaj u drugoj državi može smatrati izdajom zemlje u pitanju. Ona se na kraju sama odrekla francuskog državljanstva.