Znanstvenici tvrde da 'gaydar' postoji.
-
Broken Down Angel
Znanstvenici tvrde da 'gaydar' postoji.
Sklonost detaljima ipak implicira postojanje neke šire slike u koju će kasnije ti komadići biti ukomponirani. Znači li to da je ono na što referiramo riječju "gaydar" u biti ništa drugo nego proces asocijacije skupa karakteristika prisutnih u materijalnoj stvarnosti sa karakteristikama poopćene stvarnosti koja egzistira u svijesti ljudi? Ono što želim pitati jest - jesmo li mi nositelji istih stereotipa iz kojih pokušavamo izaći? Omogućavamo li na nekoj nesvjesnoj razini njihovo postojanje?
Znanstvenici tvrde da 'gaydar' postoji
Znanstvenici tvrde da 'gaydar' postoji
Re: Znanstvenici tvrde da 'gaydar' postoji.
pa svačiji je gejdar valjda temeljen na stereotipima iz iskustva. ako si u svom gradu upoznala dobar broj lezbi koje imaju određeni stil, logično je da si sklonija za iduću takvu koju sretneš bar pomislit da bi mogla bit. a ovo u istraživanju (od 42 čovjeka) koje natuknjuje da gej populacija ima izoštreniju percepciju, ja mogu sebi objasnit jednostavnom činjenicom da moraju pažljivije pratit ako se žele lakše prepoznavat, pogotovo u represivnoj okolini. i da, neki svjesno odabiru koristit stereotipna obilježja da ih se prepozna. jebiga, strejt populaciji to ne treba jer uglavnom pretpostavlja ako si suprotnog spola, strejt si (i većinom su u pravu).
-
Broken Down Angel
Nisu nužno iskustveni. Velik dio njih je jednostavno usvojen. Više aktivno ne sudjelujemo u njihovom oblikovanju jer su već toliko duboko utkani u svijest zajednice da ih samo prihvaćamo kao takve. Pritom se lako transformiraju u zapaljivo sredstvo čija detonacija može poprimiti ogromne razmjere.
Ilustrativni primjer: "... strejt populaciji to ne treba jer uglavnom pretpostavlja ako si suprotnog spola, strejt si." - > jedan od argumenata na koji ćeš naići u vrlo slikovitom prikazu zašto je homoseksualnost "neprirodna" i zašto smo "bolesni" što u njihovim glavama opravdava mržnju i nasilje. [Mislila sam zalijepiti iskaz nekog istinskog homofoba, pa nisam imala ni želudac za do kraja pročitati što pišu po netu, a kamoli staviti to u jedan od svojih postova.]
Veoma lako se iz nečeg tako naizgled bezopasnog izrodi predrasuda što je ono protiv čega se uostalom i borimo.
/ Što se tiče njihove korisnosti pri međusobnom raspoznavanju - postoje li statistički izračuni koji ukazuju da uistinu većina odgovara svojim ponašanjem ili izgledom uvriježenoj slici osobe homoseksualne orijentacije? Je li ta "većina" uistinu takva sama po sebi ili, kako si rekla, jednostavno se nastoje prilagoditi očekivanom? Što je s onima koji ne odgovaraju zahtjevima tih stereotipa - ne otežava li njihova nevidljivost njihovo mjesto unutar zajednice i ne stvara li podlogu za kreiranje novih predrasuda?
Ilustrativni primjer: "... strejt populaciji to ne treba jer uglavnom pretpostavlja ako si suprotnog spola, strejt si." - > jedan od argumenata na koji ćeš naići u vrlo slikovitom prikazu zašto je homoseksualnost "neprirodna" i zašto smo "bolesni" što u njihovim glavama opravdava mržnju i nasilje. [Mislila sam zalijepiti iskaz nekog istinskog homofoba, pa nisam imala ni želudac za do kraja pročitati što pišu po netu, a kamoli staviti to u jedan od svojih postova.]
Veoma lako se iz nečeg tako naizgled bezopasnog izrodi predrasuda što je ono protiv čega se uostalom i borimo.
/ Što se tiče njihove korisnosti pri međusobnom raspoznavanju - postoje li statistički izračuni koji ukazuju da uistinu većina odgovara svojim ponašanjem ili izgledom uvriježenoj slici osobe homoseksualne orijentacije? Je li ta "većina" uistinu takva sama po sebi ili, kako si rekla, jednostavno se nastoje prilagoditi očekivanom? Što je s onima koji ne odgovaraju zahtjevima tih stereotipa - ne otežava li njihova nevidljivost njihovo mjesto unutar zajednice i ne stvara li podlogu za kreiranje novih predrasuda?
ono sto je meni potpuno fascinantno je sljedece: lezbe u pekingu, tokiju, parizu, barceloni i zagerbu u velikoj mjeri izgledaju potpuno, ali potpuno identicno. i ne mos je falit da je lezba. kako je to moguce? tajni podsvjesni kod? al kak je to moguce?
- tamara3
- Just tax the stupid people.
- Spol/rod: žensko
- Status: U životnom partnerstvu
- Kontakt:
Ne.Broken Down Angel je napisao/la:Što se tiče njihove korisnosti pri međusobnom raspoznavanju - postoje li statistički izračuni koji ukazuju da uistinu većina odgovara svojim ponašanjem ili izgledom uvriježenoj slici osobe homoseksualne orijentacije? Je li ta "većina" uistinu takva sama po sebi ili, kako si rekla, jednostavno se nastoje prilagoditi očekivanom? Što je s onima koji ne odgovaraju zahtjevima tih stereotipa - ne otežava li njihova nevidljivost njihovo mjesto unutar zajednice i ne stvara li podlogu za kreiranje novih predrasuda?
Jer, koliko ja shvaćam, ovdje nije riječ niti o izgledu niti o ponašanju, već o krajnje suptilnim detaljima koji se počesto ne daju ni opisati, ni prepričati, ni "opipati". To je definitivno više i, da tako kažem, "ispod" onoga što oko vidi.
-
pahuljica22
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: biseksualka
- Status: Solo
mislim da stvarno postoji gaydar... ali isto tako mislim da se znanstveno ne može dokazati jer to je ista stvar kao da znanstvenici krenu dokazivati tuđe misle, i da tvrde da ih mogu pogoditi... ali određena ponašanja postoje, pokreti i stavovi...
znam iz iskustva...
znam iz iskustva...