Urbano zajedničko kućanstvo - damn hippies?:D

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Gost

Urbano zajedničko kućanstvo - damn hippies?:D

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 09:31

Ujutro me na wall-u dočekalo ovo :

Pomozite ljudima koji žele OVAKO živjeti da pronađu svoj dom
Namjerna zajednica iz Zagreba do 31.8.2010. traži sustanare za kuću u kojoj može stanovati 10 do 12 osoba.

U našem kućanstvu cijenimo zajedništvo, ali i individualnost - u zajednčkim aktivnostmai sudjeluje samo onaj tko želi. Prostor smo podijelili na privatni, dijeljeni (koristi ga nekoliko osoba) i zajednički (koristimo ga svi). Cijenimo i raznolikost. Želimo da u zajednici žive različiti ljudi, različite životne dobi, različitog životnog iskustva... Želimo da nam se pridruže roditelji s djecom, parovi bez djece, samohrani roditelji, umirovljenici, studenti...

Kakav je životni stil kod nas moguć?

Kuća koju smo unajmili na 10 godina nova je i lijepa, prostorije nenamještene. Za sada je to "klasična" građevina, ali namjeravamo je postupno dovesti do najvišeg energetskog razreda ugradnjom kućnih obnovljivih izvora energije, te uređaja za štednju energije i vode. Osim toga, imamo i veliki vrt kojeg uređujemo prema permakulturnim načelima. Imamo i zajedničku vegetarijansku kuhinju. Pripremili smo zajedničke društveno korisne i ekološke projekte. Na primjer, reciklirat ćemo jedan rabljeni auto i od njega napraviti električni - za prijevoz na posao i u nabavke.

Kućanstvom se upravlja zajednički, vodimo računa o energetskoj učinkovitosti i ekološkom otisku, stanarina i troškovi su povoljni, organizirani su ili planirani zajednički servisi:

- vegetarijanska prehrana
- briga o djeci
- soba za goste
- praonica rublja
- vrtlarstvo i uzgoj hrane
- besplatni bežični internet
- čišćenje i održavanje prostora
- višenamjenska dvorana (za ples, tjelesne aktivnosti, radionice ili seminare)
- prostor za individualni rad s klijentima (masaža, savjetovanje i sl.)
- zajedničke dobrotvorne i komercijalne aktivnosti i projekti (po želji).

Javite nam se ako vas je ovo zainteresiralo i dođite nam u posjet. Ako znate neku osobu ili obitelj koja bi možda željela OVAKO stanovati, prenesite im informaciju. Također, molimo da ovu informaciju proslijedite svojim prijateljima na Facebooku i zamolite ih da je proslijede dalje - pomozite ljudima koji žele OVAKO živjeti da pronađu svoj dom.

Kontakt: 091 532 1234, e-mail: denis.cule[at]gmail.com

Više članaka na:
https://docs.google.com/fileview?id=0B_ ... Mjdl&hl=en
https://docs.google.com/fileview?id=0B_ ... Mjdl&hl=en
http://www.jutarnji.hr/susjedi-koji-dij ... il/300912/

Dal bi se upustili u nešto takvo? Ako da/ne, zašto?
Slažete li se s njima da smo sve više otuđeniji, i da nam je potreban povratak u moderna krda? Je li ovo način?
Jeste li skeptični, zašto? Koji su minusi, koji plusevi?

Dal bi se uključile u takvu lezbijsku zajednicu, možda već živite u jednoj? Zašto da/ne?

Na kraju, vidite li potencijal u ovakvim zajednicama ili su to sve damn hippies? :D

tamara3
Just tax the stupid people.
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Re: Urbano zajedničko kućanstvo - damn hippies?:D

Post Postao/la tamara3 » 04 kol 2010 10:42

Hm, ne. Ne volim čopore ni plemena nikako, a kamoli da svakodnevno živim u jednom, bar ne dobrovoljno.
Privatnost mi je od neprocjenjive važnosti i jako bih teško podnijela da je nema(m), da se moram svako jutro s nekim nepoznatim mimoilazit u kuhinji, razgovarat prije kave :aaaa: i tome slično. Možda bih to mogla s nekim ljudima koje baš dobro poznajem i s kojima se dokazano dobro slažem, ne znam. Dobro, tu piše da su prostori zasebni, ali ipak...
Ideja mi zvuči suviše nekako utopistički, al ak postoji netko tko to može isfurat, super.

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 10:54

Takve zajednice su popularne u Nizozemskoj i Kini.
Dva esktrema u mentalitetu. :D

Također postoji podatak da od 10 zajednica, jedna opstane.

Hidden_soul
Devil in details

Post Postao/la Hidden_soul » 04 kol 2010 11:28

No way.
Uvijek sam mislila da su hipiji krdo napusenih idiota koji se seve gdje stignu i seruckaju o prirodi.

Kako ih je Houellebecq popljuvao:
»Dobro, odlučila je doći ovamo, ali sasvim sigurno nije odlučila riknuti«, ispravi Bruno. »Izgleda
da se stara kurvetina preobratila na islam — putem sufističke mistike, takve neke idiotarije. Došla
je s čoporom hippija koji žive u napuštenoj kući izvan sela. Ljudi zamišljaju da su hippiji i klošari
nestali zato što novine više ne govore o njima. Naprotiv, sve ih je više, broj im je znatno porastao
zajedno s nezaposlenošću, može se reći da se roje kao mravi. Malo sam se raspitao...« Spustio je
glas. »Lukavstvo kojeg su se dosjetili je da se prozovu neo-ruralcima, ali ustvari ne rade ništa
pod milim Bogom, osim što pokupljaju socijalnu pomoć i tobožnju potporu za planinske
poljoprivrednike.«

Ne bih mogla iz jednostavnog razloga a taj je da ne podnosim ljude.
Zivjela sam u studentskom domu koji je mozda manji oblik toga i naprosto mi se nije svidjalo cistiti necije dlake u wcu prije tusiranja, dijeliti frizider sa jos 8 ljudi, kuhati sa njih barem troje u isto vrijeme i cistiti i razvrstavati necije tudje smece.
A jos da slusam blebetanja tih istih, da sam prisiljena kopati po zalihama tolerancije i razumijevanja za razlicite karaktere i navike, ne daj Boze.
Prenadrkana sam za to.
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

ladychris
Ja sam: biseksualka

Post Postao/la ladychris » 04 kol 2010 11:32

Odmah pomislim na trzavice koje se desavaju u obiteljima koje zajedno zive cijeli zivot i ne mogu ne pomisliti sto bi bilo kad bi se random sklepana skupina od 10 ljudi stavila na isti prostor na duze od 2 tjedna. Cf*tastrophe. Mislim, moras biti utopist neke vrste da bi uspio ovako zivjeti. Ljudi mozda jesu drustvena bica ali svi imamo potrebu za osobnim prostorom i vremenom koje je samo i iskljucivo nase. U kuci s 10 ljudi mi to ne izgleda moguce.

Parovi s djecom, parovi bez djece, studenti, umirovljenici. Stavi po jednog od svake skupine u jednu kucu i to bi bio kaos! Toliko razlicitosti je ipak previse. Kazem, moraju biti prokleti sreckovici da se sve osobnosti potrefe i da svaka pojedina osoba u sebi ima uzasno puno tolerancije u sebi.

Ne, nema sanse. Jedva prezivim s bliskim mi osobama ako nisam navikla na njih do te mjere da ih ni ne zamjecujem u dnevnim aktivnostima (a to se dogadja samo nakon cca 10god zivljenja zajedno pa opet zna iritirati :D).
Trolling.

Soopertrack

Post Postao/la Soopertrack » 04 kol 2010 12:16

moram priznat da mi se ideja sviđa. različiti ljudi, različitih afiniteta, a opet sa razvijenim osjećajem za dijeljenje i suživot, divno. s druge strane, na početku je rečeno: u zajedničkim aktivnostima sudjeluje tko želi - dakle, osoba ne mora od jutra do sutra živjet u cvijeću, recikliranju i zelenim save the world akcijama. imaš pravo otić u svoj privatni prostor i štogod.
mislim da, koliko god različiti ljudi prihvatili na ovakav način života, ta vrsta ljudi ipak ima nekakav zajednički pogled na život općenito i da se moguće nesuglasice riješavaju komprimisom, bez glupih napetih situacija, zato što je svrha nadilazi svađice.
to je moja vizija i probala bih.
The drum is the first thing you hear.. your mothers heartbeat..

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 12:22

Imaš kontakt na dnu članka.

Nego, zbilja misliš da ako njih 10 radi i dvoje štrajka da neće biti pogleda i nesuglasica? :D

call_me
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Post Postao/la call_me » 04 kol 2010 12:24

tak sam slicno zivjela na campusu. odvratno je. ma koliko ljudi bili divni. to je super ideja za one ispod 25 kojima je zivot ludo iskustvo i zabava. a sansa da se potrefe licnosti kompatibilnih karaktera ravna je 0. apsolutno kvotam hidden...iz jednostavnog razloga sto ne podnosim ljude.

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 04 kol 2010 12:27

noup. :D ne volim ljude i trebam vlastiti wc.
2 godine u stud. domu sam jedva prezivjela.
ex invalid_user

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 04 kol 2010 12:28

ou, vidim da nas vise ne voli ljude :D
ex invalid_user

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 12:30

Ali sve te vaše teorije pobijaju ljudi koji su u toj zajednici, jer imaju od 25 nadalje i svi su redom arhitekti, sociolozi, psiholozi, električari, etc... dakle, puzzle koje se nadopunjuju.

call_me

Post Postao/la call_me » 04 kol 2010 12:31

jesu kurac. cist me zanima kolko to bude duralo.

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 12:32

Postoji jedna zajednica koja funkcionira već 4 godine.

call_me

Post Postao/la call_me » 04 kol 2010 12:33

da, jedna zajednica makes a case. ovo mi postaje sve zanimljivije s razine eksperimenta.

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 12:38

Moderno okupljanje u plemena i krda mi je shvatljivo sa sociološke i psihološke strane, ali više u smislu ograđenih naselja već istog kućanstva.

call_me

Post Postao/la call_me » 04 kol 2010 12:41

taj dio bi mi mozda odgovarao. recimo zivljenje u nekom lezbigej kvartu. zvuci zanimljivije :)

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 12:46

Ima jako puno ljudi koji dijele tvoje mišljenje, povratak segregaciji? Čemu?

jpeg

Post Postao/la jpeg » 04 kol 2010 12:47

ja bih samo voljela isprobati ...ugradnjom kućnih obnovljivih izvora energije, te uređaja za štednju energije i vode.
okej i to reciklirano auto :)

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 12:50

Nizozemska recimo daje poticaje ljudima koji tako grade kuće, kod nas dodatno oporezuju.

Soopertrack

Post Postao/la Soopertrack » 04 kol 2010 12:54

ReaTM je napisao/la: Nego, zbilja misliš da ako njih 10 radi i dvoje štrajka da neće biti pogleda i nesuglasica? :D
idealno gledajući - ako si pristao/la na tako nešto prihvaćaš i to da poslovi života postoje i da su ti poslovi automatski nekoliko puta poduplani zbog količine sustanara. vjerujem da se o takvoj vrsti zaduženja dogovara unaprijed, ili ako ti nije do ničeg iz kojeg god razloga, nadoknadit ćeš nečim drugim. sve je u dogovoru.
vidim da vas dosta kao primjer suživota navodi studentski dom. u domu su mladi do 22, 23, isključivo, a ova zajednica u sebi sadrži ljude nevezano za dob ili spol, kako je netko rekao - puzzle koje se nadopunjuju, to bi bila neka dobitna kombinacija. različita iskustva, različita znanja i zajedničko napredovanje. možda utopija, možda ne.
The drum is the first thing you hear.. your mothers heartbeat..

far out
Status: U vezi

Post Postao/la far out » 04 kol 2010 13:28

najprije me odbija to sto odredjuju sto netko treba jesti, al ok, njihova kuca, njihova pravila.

ne mogu zamisliti da zivim s 10 prakticki nepoznatih ljudi. to je za neke druge ljude.

Zita

Post Postao/la Zita » 04 kol 2010 14:36

boze sacuvaj
ne podnosim kad ljudi diraju moje stvari
vjerojatno bi ih stalno gledala i analizirala
neznam zasto bi netko htio nesto slicno-osim u slucaju istrazivanja
nemrem nit zamislit da djelimo kupaonicu, kuhinju, frizider, daljinac..nedaj boze komp
ne. jednostavno nebi islo
Measure of a woman is her sense of humor

jpeg

Post Postao/la jpeg » 04 kol 2010 14:45

cemu toliki strah? pa to su materijalne stvari samo, nije da ce ti netko lizati posteljinu. ma i da oce..? otvoris frizider i uzmes sto ti treba. ne kuzim. ili daljinski? koja je fora da ti netko dotakne daljinski? :D

phos

Post Postao/la phos » 04 kol 2010 14:48

je da.
a tamo neki tip koji nakon pisanja samo otrese i ne opere ruke,jos se pocoha.... i onda s tim zgabavim prstima po zajednickom daljinskom!
ma ne...ne vidim di je panika! :shock2:
Ja nisam vegetarijanac zato sto volim zivotinje, nego zato sto mrzim biljke
Ružna, ali glupaslika
imas tako dobru sisu da ti druga ni ne treba :D - autor nepoznat

Zita

Post Postao/la Zita » 04 kol 2010 14:55

traume iz djetinjstva
jako sam alergicna na diranje mojih stvari i na ljude koji se tako nonsalantno odnose prema tudem vlasnistvu i kad ih uzimaju bez pitanja i unistavaju..

i to nisu "samo" stvari jer nisu nadene na cesti i nisu kupljene za pol kune vec se za njih radilo i potrosilo i novaca i vremena i vrlo sam vezana za njih.
Measure of a woman is her sense of humor

tamara3
Just tax the stupid people.
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 04 kol 2010 15:42

Ma, ti nisi evoluirana.

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 17:37

Većina vas u ovom threadu, uključujući mene, nikad ne bi trebalo imati cimere. :D

roadkill

Post Postao/la roadkill » 04 kol 2010 17:50

kad bi i htjela zivjeti u tom cirkusu, mislim da bi me izbacili. :D ja sam nekakva suprotnost svemu sto zele i traze.
bring your mind into my head...

Gost

Post Postao/la Gost » 04 kol 2010 18:08

Šta, i ti pohađaš svinjokolje? :D

Popeye

Post Postao/la Popeye » 04 kol 2010 19:51

meni je to ok u smislu da mi se svidja da se malo razbije ta uniformiranost u danasnjem nacinu zivota ljudi.
ono, ako propadaju toliki brakovi pa nikom nista, zasto ne bi propadale i tolike komune? :D

Odgovorite