Ova tema stisne agresija gumbiće.
Smeta me što se o EU govori kao o izboru.
Jer to zbilja nije. Političko djelovanje onih koji su birani je dovelo do toga da nemamo proizvodnje, nismo konkurentni, da smo prezaduženi, da ne iskorištavamo resurse... što je alternativa?
Druga stvar koja me smeta, kad već pitaš

, je to što se na EU gleda kao na neku instancu koja će nam dati džeparac i sve će biti bolje. E, neće, jer najviše ovisi o (ne)sposobnosti izabranih političara.
Treća stvar koja me smeta je ta da se koristi "Eu će nam uzeti ovo, zabraniti ovo, propisati ovo..." demagogija što dovodi do toga da nam zbilja treba netko tko će čizmom stati na glavu a ne tko će nas primiti u ravnopravan dijalog (koliko, opet ovisi o nama samima). Dovodi u pitanje jesmo li uopće spremni za sebe uzeti odgovornost, a čak i ako nismo - sad ćemo morati.
Neke stvari su katastrofalno ispregovarane dok su druge u redu - ovisno o političkoj volji, sami smo ti koji su "uzeli, zabranili, propisali". Katastrofalno je (ne)znanje građana o tome u što se ulazi, a djelomično i njihovom krivicom. Sve informacije se mogu naći na internetu - po statistikama visoko smo informatički pismeni.
Četvrta stvar, ovo što se radi u našim mainstream medijima je kriminalno - Nov@ tv je izrazito proeuropska ali način na koji "informira" građane vrijeđa inteligenciju, ako je sve na njima bit će više NE već DA zaokruženih na listićima.
Osobno sam ZA, trebamo pristupiti ali biti i mudri. Naći nišu ili više njih (ne mislim na turizam) i raditi na konkurentnosti. U tome ćemo ili uspjeti ili propasti, a uspjeti možemo samo ako napokon shvatimo da smo za svaki ishod jedino i sami zaslužni. Antieuropska nastrojenost u ovom stadiju je zločin protiv Hrvatske.