4 osobe su:
1. vaša šefica ili šef na poslu
2. vaša najbolja prijateljica ili prijatelj
3. vaša mama ili neki blizak član obitelji
4. vaša cura
koga će te prvo poslušati? Ustvari koga ćete poslušati iz prve a koga iz desete? I zašto?
Evo da počmem prva, da mi šefica kaže da maknem cipele, makla bi ih isti tren, bez pitanja bez prigovora.
Prijateljicu bi poslušala odmah ali bi joj posli prigovorila da koga je vraga tako grintava i kenjkava.
Mami bi rekla ok, hoću, ali bi te cipele makla nakon 10. puta što mi to isto ponovi.
Postoji mogućnost, da ako sam taj dan ekstra nadhrkana da bi curi rekla, ako ti smetaju, makni ih sama, a ako sam dobre volje onda bi ih makla nakon 10. moljenja ili dok ona nebi počela vikati na mene.
Poanta priče je, a da, priča ima poantu, koga doživljavamo kao autoritet? Koliko smo brižni? Koliko bitne ljude u sitnicama svakodnevnice uzimamo zdravo za gotovo? Koliko se suprostavljamo, kome i zašto? Koliko nam je bitan "power play" u odnosima? Kako rangiramo odnose?
Zaključila sam da bi šeficu poslušala odmah, zato što mi takav odnos (poslodavac/radnik) predstavlja neupitan autoritet, a i u slučaju neposluha mogu snositi i nepoželjne poslijedice.
Priju bi poslušala odmah jer mi nije problem raditi male kompromise za prijatelje da izbjegnem svađu, popustit ću, prilagoditi se, no moje mišljenje će se itekako znati.
Mamu, kao i vjerovatno čitava černobilska izgubljena generacija, uzimam zdravo za gotovo, znam da me voli po defoltu da ne ide nigdi i znam da jedna svađa neće narušiti naš odnos, ali ću je ipak poslušati zato što kao roditelj predstavlja neki prirodan autoritet.
A curu..., ajme, pa svi smo u vezama sposobni se klati i prepirati oko najsitnijih gluposti, a pitanje je zašto? Power play? Manjak obzira? Ego?
Na kraju ispada da odnosi ne funkcioniraju bolje s obzirom na bliskost odnosa nego da su odnosi bolji u toj mjeri u kojoj je struktura autoriteta jasnije definirana?
Molim vas, recite mi da to nije istina