Popeye je napisao/la:
dakle, imamo žene koje su društveno-politički nemoćne. ako im se ISKRENO želi pomoći, onda se valjda treba razmišljati o tome kako ih osnažiti, kako im ponuditi opciju veće moći, doista slobodnog izbora oko toga žele li nešto odjevati ili ne. možeš pokrenuti javnu kampanju edukacije.
Sve to lijepo zvuči u teoriji, no pada praktičnom testu. Za početak, eduakcije se već odavno u Europi provode; u Skandinaviji su doslovno spušteni na razinu: ‘’to što ste u braku, ne znači da je silovanje dopušteno’’. Problem s tim tečajevima je što su a) dobrovoljni b) u suprotnosti su s tradicionalnim islamskim vrijednostima pa im stanovništvo nije sklono.
Plus -ako je vjerovati istraživanjima, velik dio žena nosi burke zbog direktne ili indirektne prisile iz svoje okoline. Tim ženama ne treba edukacija, mnoge od njih su svjesne problema, međutim, nije baš da će te žene samo tako odšetati do policijske postaje i reći, ‘
’znate moj otac/braća/muž me prisiljavaju da nosim burku-jel ih možete zatvoriti, kako bih se ja mogla početi normalno odijevati?’’ To se neće desiti, previše bi riskirale time.
Osim toga taj put polaganog osviještavanja o nediskriminaciji mi je usporediv s idejom gdje ti homoseksualcima ne daješ pravo na vidljivost sve dok homofobii ne dođu do nekakve zdravo-socijalne spoznaje. Ako je nešto diskriminacija, onda to društvo treba priznati kao diskriminaciju i raditi na prekidanju te prakse bez odgode. A inače, nije da je trend u svijetu da islamske zemlje postaju sve fleksibilnije pa će kroz godine dvije sve doći na svoje mjesto, zapravo upravo suprotno, radikalizacija je sve veća, što ti govori i podatak o povećanom broju terorističkih napada na Zapadu.
PS po čemu su te muslimanke 'one' dok smo mi koji raspravljamo u ovom topicu 'mi'? primijetio sam dosta postova pisanih iz takve perspektive
Koristim ‘mi’ i ‘oni’ kao razliku jedne kulturne perrspektive gdje radim razliku između svog mišljenja i islamskog, a kako bih samo iznošenje mišljenja u diskusiji učinila jednostavnijim. Dal je to rasistički od mene?

Inače, cijeli taj argument rasizma u ovom primjeru je užasno kratkovidan. Islam nije rasa-islam je religija (s jako lošim viđenje društvenog uređenja i položaja žena), i trebali bi moći biti u stanju kritizirati loše ideje bez prozivanja rasizma jer je nekom tematika preosjetljiva.
zašto bi osoba jedne vjere i/ili nacionalnosti koja je građanin neke republike morala više od neke druge osobe druge vjere i/ili nacionalnosti dokazivati svoju lojalnost (što god značio taj odvratni pojam)?
Ovdje nije pitanje lojalnosti Francuskoj republici već pitanje lojalnosti (kad već koristiš taj izraz) principima ravnopravnog odnosa muškarca i žene u društvu, za koje se muslimani s pravom prozivaju.
..
Inače, obzirom da su se principi liberalizma i demokracije toliko puta spomenuli da kažem još ovo-ukoliko demokraciju treba provoditi apsolutno, onda treba zabraniti i ban na svastiku, na opovrgavanje holokasuta i treba dopustiti privatnicima da odbiju peći kolače gay parovima. Ukoliko smo pak rekli da te stvari ima smisla zabraniti jer je pravilo ne-diskriminacije iznad pravila o slobodi izražavanja i izbora, u tom slučaju se doista treba zapitati, je li burka/burkini simbol diskriminacije ili tek običan komad odjeće neke kulture. Ja još nikog nisam čula da veli da je to običan komad odjeće, uključujući i tebe.
“She's hot. I trust her.”
Hansel