Nakon tjedan dana orgijanja na Queer festivalu lijeni smo i umorni, pa ovaj tekst nema uvod. Umjesto toga, odmah ćemo prepustiti riječ organizatorima šestog po redu Zagreb Pridea, Marku Jurčiću i Franku Doti:
GAY.HR: Kada će biti Pride?
MARKO: Čitava stvar trajat će četiri dana. Počinje 4. srpnja i završava velikim Pride skupom 7. srpnja.
GAY.HR: Koliko velikim?
FRANKO: Prema našim očekivanjima, najvećim do sada. Misija nam je privući što više ljudi na Pride, tome ćemo se posebno posvetiti. Želimo dovesti što veći broj sudionika i sudionica iz raznih dijelova Hrvatske u kojima je biti LGBTI ili queer još uvijek povezano s velikom stigmatizacijom. Njima ćemo posvetiti i poseban okrugli stol. Naravno, tu će biti i gosti i gošće iz regije koji svake godine hodočaste na Zagreb Pride iz Srbije, Bosne, Slovenije, Makedonije i Ruminjske…
GAY.HR: Načuli smo nešto o novoj lokaciji Pride. O čemu se točno radi?
MARKO: Tako je, odlučili smo promijeniti lokaciju i središnji dio manifestacije s koncertom ove će godine biti na Cvjetnom trgu, dok će povorka krenuti s Trga maršala Tita. Proći ćemo Masarykovom, Teslinom, Zrinjevcem, Praškom, pa preko Trga bana Jelačića i Ilice na Cvjetni trg.
GAY.HR: Zašto ste odlučili promijeniti tradiciju okupljanja na Zrinjevcu?
MARKO: Prije svega kako bi Pride bio vidljiviji i dostupniji posjetiteljicama i posjetiteljima. Ove godine želimo na neki način okupirati grad, uzeti dio subotnje špice za sebe.
GAY.HR: Što je sa osiguranjem? Cvjetni je trg nemoguće izolirati poput Zrinjevca…
MARKO: To je jedan od glavnih razloga zašto se mičemo s te lokacije. Kordoni policije oko Zrinjevca nisu samo ružno izgledali, već su i onemogućili brojnim prolaznicima da nam se pridruže. Premještanjem koncerta na Cvjetni policija će, bude li smatrala da je to više uopće potrebno, trebati doskočiti drugačijim strategijama zaštite javnog skupa.
GAY.HR: Znači li to da ove godine neće biti jednako snažne policijske zaštite?
FRANKO: Naravno da ne. Na policiji je da pronađe najbolji način zaštite sudionika Pridea. Mi ćemo maksimalno surađivati s njima. Svjesni smo da je njima bilo najlakše „odsjeći“ Zrinjevac od ostatka centra i pustiti pedere i lezbe da se tamo vesele, no na taj način nismo imali mogućnost komunicirati s građanima Zagreba. Prisustvo Pridea na samoj špici omogućit će bolju povezanost prajdizana i prajdizanki sa svima onima koji nisu aktivisti. Queer ipak treba biti malo otvoreniji u svojem djelovanju.
GAY.HR Možemo li i ove godine na Prideu očekivati ikonografiju koja koketira s komunizmom?
FRANKO: U sklopu službenog programa ne. Petokraka i Internacionala koje su prošle godine mnogima zasmetale tada su imale programsko opravdanje jer je Internacionala Pride okupljao zemlje iz bivše Jugoslavije i "Istočnog bloka". Ove je godine koncept Pridea drugačiji.-Naravno, ako netko dođe na Pride sa pionirskom kapicom, crvenom zastavom ili golom guzicom, to je njegova odluka koju moramo poštivati.
GAY.HR: Koja je poruka ovogodišnjeg Pridea?
FRANKO: Vidljivost, vidljivost, vidljivost. Iako se mnogima čini da je u zadnjih 5-6 godina vidljivost LGBTIQ osoba veća no prije, to je samo privid. Naime, medijska slika, premda uglavnom pozitivna, okreće se oko koncepta "gej je ok" ili, još gore, "gay is fun". Mi nismo ni "ok", ni "fun". Građani i građanke smo ove zemlje koji se ne žele ni na koji način pretvarati žrtvama ili od svog identiteta činiti nekakvu zabavu ili tvrditi da je to "cool". Takva vidljivost nije ono što nas u prvom redu zanima. Mi želimo biti vidljivi i u našim svakodnevnim životnim situacijama i praksama, želimo da se nikome ne pripisuje i podrazumijeva njegova ili njezina heteroseksualnost, da se na ulici držimo za ruke, da se poljubimo u najobičnijem kafiću, da doma na nedjeljni ručak bez ustezanja dovedemo dečka ili curu. Budući da to nemamo, mi smo ti koji za ta to moramo izboriti, ne čekajući da se neki "plemeniti i uviđavni" strejter dosjeti staviti natpis u svoj kafić "dozvoljeno za pedere". Zasad je jedan od načina da to ostvarimo i simbolička "okupacija" grada, njegovog neuralgičnog mjesta, špice i Cvjetnog trga koja jest i simbolizira javnost našeg grada pa u neku ruku i Hrvatske.
-preuzeto sa gay.hr-a
Pride 2007.
- Ice
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
- Status: U vezi
Pride 2007.
My face radiates with after-glow
My pillow scented by you
A fragrance which haunts me
My room smells of the best sex
I