mrvu zelje i hrabrosti

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
Ameli

mrvu zelje i hrabrosti

Post Postao/la Ameli » 19 ruj 2008 15:08

citajuci postove drage kolegice Ice,..pitam se kad toliko volimo,zelimo u toj ljubavi zivjeti,..zelimo biti slobodne...sto napravit da zivimo po svojim uvjerenjimai orjentaciji...pa daj..sto napraviti..ako mi ne napravimo pravi korak...tesko da ce ...ljubav biti ljubav,bez obzira na sexualnu orijentaciju..sto da sad napravis,da sutra te djeca ne gledaju,kao "nenormalne"..stoooo????

tamara3
Just tax the stupid people.
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 19 ruj 2008 20:09

To svatko odlučuje za sebe.
Na primjer, meni je bilo važno da znaju bliske osobe (mama, prijatelji i tak dalje), da njima razbijem eventualne predrasude, pa to nekako ide dalje prema nekim trećim i četvrtim osobama... važno mi je biti načisto sa sobom samom o tome što hoću (a hoću biti slobodna) važno mi je raditi ovaj portal i tak. Mislim da se na taj način nekako stvara svojevrsna mreža, kad se razni mikrosvjetovi isprepletu, onda dolazi i do globalnih promjena. Jedino što znam jest to da mi ormar u smislu odnosa s bliskim ljudima nikad nije bio opcija. Hoću li ići dalje, još ne znam.

eLi
Ja sam: lezbijka

Post Postao/la eLi » 23 ruj 2008 18:42

inzistiraj bez kompromisa (/sno)

eto tako.

nemozes odma. ne... odustat ces sa samom pomisli.. kreni svoj karakter višđe poštovati i ojačat mu slabosti.

na tebi je kolko si ozbiljna

da ne palamudim puno, ipak meni prema citavomljudskomrodu (ne)orijentiranoj osobi mozemo se usudit pretpostavit da je lakše. ali, khm. nije.
iako...

after 2012 mozda ne bude tako.... :angry: :shinner: -osim ako da. :D

pineapple14

Post Postao/la pineapple14 » 23 ruj 2008 22:02

Ja iskreno ne bih svoja leđa podmetala za nekakvo tzv. opće dobro, barem ne u ovoj državi. Okolinu ćeš teško promijeniti, pogotovo ako si u manjini i ako "borba" ne traje nekoliko generacija. U Hrvatskoj je pojam ljudskih prava nepoznanica i treba gledati da se makne iz nezdrave okoline, a ne da se svoja leđa podmeće da bi se ta ista nezdrava okolina promijenila za "opće dobro".
Znate kako se kaže: ne bacaj biserje pred svinje!

mayflower!

Post Postao/la mayflower! » 24 ruj 2008 10:41

naravno da okolinu možeš promijeniti, barem bližu okolinu. to zna svatko tko je od prijatelja koji je možda i načelno bio protiv homoseksualaca nakon outanja dobio podršku. ljudi su skloni generalizirati samo ako nisu izravno emotivno upleteni u priču.

a kaj napraviti? lako je reći, malo teže učiniti. outati se starcima, prijateljima, bliskoj rodbini, mislim da to više nikome ne bi trebalo biti problematično. naročito ako se barem djelomično osamostališ. jednostavno, klima se promijenila, sve se više o tome govori, sve pozitivnije.

na poslu? ja bi uvijek, ali to ipak svatko odlučuje. sredine su različite, veće, manje, slobodnije, konzervativnije... ali uvijek imaš nekog s kim si bliži, uvijek. u tom krugu, naravno out. inače se dogodi isto kaj se dogodi s prijateljima kojima ne kažeš: udaljite se. a zašto se udaljiti od nekog lijepog i dobrog ljudskog odnosa.

i na kraju: tak i tak se sve sazna. ostaneš li u istom gradu nekoliko godina, ako baš nisi autistični čudak, saznat će se. netko će te vidjet s nekim/nekom koji su sumnjivi, na nekom čudnom mjestu, netko će to pokopčati s tim da nemaš dečka, da nikad niš ne pričaš o sebi, negdje će procuriti... u tom mi je slučaju bolje da sam out. inače bi se samo osjećala glupo jer svi znaju i ja znam da znaju i svi se vrtimo oko toga, nitko niš ne pita, ja sam zatvorena, zbog toga su i oni zatvoreni... ne želim cijeli život s ljudima pričati o vremenu.

da se mene pita, ja bi se i ljubila po ulici, i držala za ruke i grlila i sve. međutim, cura je sramežljiva :roll: pa je to izvedivo jedino ako nema (baš puno) ljudi. iako, ono kaj meni nije eksplicitno nekom drugom bi vjerojatno bilo.

mislim li da time 'podmećem svoja leđa za nekakvo tvz. opće dobro'? pa ne baš. podmećem ga za svoje dobro. sretnija sam, opuštenija i više uživam u životu koji me okružuje. mali svemiri mogu biti lijepi, ali je još bolje ako se povremeno mogu dodirnuti s drugima.

prajdovi, festivali, akcije ovakve, onakve... poštujem, posjećujem, zahvaljujem, sretna sam kad dobro prođe. ali, aktivno se angažirati... malo sam stara valjda, ne da mi se uplitati u sve to. znam da bi trebalo, jednom možda i budem. do tada, ja ću biti ona koju viđate po gradu kako pokušava uhvatiti za ruku curu koja se otima :D.

mayflower!

Post Postao/la mayflower! » 24 ruj 2008 10:43

pineapple14 je napisao/la:Okolinu ćeš teško promijeniti, pogotovo ako si u manjini i ako "borba" ne traje nekoliko generacija.
i, btw, borba traje nekoliko generacija :roll:

we don't need no education :pjeva: :aaaargh:

pineapple14

Post Postao/la pineapple14 » 24 ruj 2008 17:02

mayflower! je napisao/la:i, btw, borba traje nekoliko generacija :roll:
Mda, otkad? Koliko znam, Lila inicijativa pojavila se tek 1989. u bivšoj nam državi. Onda je došao rat i sva sranja koja dolaze s njim pa su se ljudska prava srozala ne na ništicu, nego još i ispod nje.
O feminizmu uopće se progovorilo tek sredinom 70-ih na onoj vražjoj Drug-ca konferenciji ili kako se već zvao taj skup. Prije toga ti je postojao još jedino AFŽ kojeg su nakon 2. svj. rata ukinuli jer je postao previše utjecajan.
Ali ja sam ionako mislila na lezbijske udruge, a ne općenito feminističke.

I btw nisam mislila na outanja bližoj okolini. Outana sam i ja roditeljima, široj obitelji i prijateljima, a moguće i poznanicima budući da ne skrivam što sam, s kim sam i slične stvari. I da, moja stara se promijenila s godinama, ali samo zato što je bila prijemčiva za promjene. Neki ljudi nisu. Katoličko grotlo kao što je Hrvatska većinom nije. Ovdje se još uvijek diskriminira čak i po nacionalnoj osnovi; tipa ne dajmo Srbima (koji žive u Hrv.) da im država plati ratnu odštetu za porušene kuće, jer to su ipak Srbi. To sad naizgled nema veze s temom, ali u biti pokazuje koliko se malo kolektivna svijest promijenila na bolje od mračnih devedesetih.

Ti govoriš o outanju, a ja sam mislila na aktivizam "šireg spektra": djelovanje kroz udruge, zagovaranje stavova u medijima i sl. Zato što sam outana ne smatram se aktivisticom. Sanja Juras i Kristijan Grđan to primjerice jesu, zato su nažalost i napadnuti nakon Prajda.

O takvom podmetanju leđa govorim. Da se razumije, ne želim zvučati kao da omalovažavam nečiji rad, ali samo sam rekla da se ja osobno ne bih nikad u Hrvatskoj bavila aktivizmom, jer ovo je zemlja kojoj je Bog okrenuo leđa. Možda zvuči grubo, ali je istinito. Pa i sam je Krleža još svojedobno govorio da u balkanskoj krčmi kad se ugase svjetla svjetlucaju noževi. :D Znao je lik o čemu govori!

mayflower!

Post Postao/la mayflower! » 25 ruj 2008 11:55

ha? pročitaj početni post. glasi nešto 'što ćete vi učiniti da...', a ne mogu iz toga iščitati da je riječ isključivo o aktivizmu. a ako ti misliš da time što si autana ne mijenjaš društvo oko sebe, ne znam kaj da ti kažem. jer može netko biti 'prijemčljiv', ali ako mu se nema kaj 'prijemčljivati', jebeš sve.

sve ovo kaj si nabrojala u aktivističkom radu možda nije puno, ali itekako znači. naročito zato jer se može nadovezati na neke borbe koje su se vodile u drugim zemljama. i da, ja imam 30, ali mislim da to sve zajedno ipak traje generacijama. i da je velikim dijelom i zbog toga moja situacija danas lakša.

a kaj se tiče katoličkog grotla... ne znam kaj da kažem. tu sam doma. ako želim tu ostati, vjerovat ću da mogu promijeniti barem neke stvari. neću gledati u smjeru huškača na srbe. jer oni radikalni ipak su u manjini. ili barem izvan mog vidokruga.

Ameli

Post Postao/la Ameli » 25 ruj 2008 13:28

je bolje od devedesitih..tad ni pamet nije bila tu..na ovim prostorima..a to sto i danas postoje...e da sad mi je palo na pamet vezano to uz manjine..manjina su danas huskaci protiv srba,manjina su oni koji kradu,ali dobro pokradu,..i svi oni imaju neku moc u ovoj drzavi,a ironija svega toga i homoseksualci su "manjina",koja ironija rijeci....
a zapravo to nisan ni pitala..postoje neki pomaci od neznam kojih godina pa naprimjer sad..ako nista drugo postalo je "in"biti lezba :D za promociju sebe u javnosti..mene zanima..ti kao pojedinac sto mozes napraviti,osim autanja bliznjima i mozda kolegama na poslu..sto ucinuti,a ne ugroziti sebe,a opet pozitivno utjecat,na ostale..a da ima veci odjek i da zbilja ima smisla..jer ovako mi se cini,tu i tamo necija hrabrost da istupe javno sa zeljama i potrebama,prodje sa ekscesom,politicari neki osude,javnost podjeljena,a rebra slomljena i opet tisina..do slijedeceg ekscesa u kojem je peder ili lezba kriv/a jer je javno izazivala bla,bla...i jos nesto,sto se tice crkvenjaka i price o sodomi i gomori,svijet je i bez homo-populacije postala sodoma,a tako vole vezati to dvoje :roll: ..mislim da mi je zlo od svega..

pineapple14

Post Postao/la pineapple14 » 25 ruj 2008 19:25

Pa, kao pojedinac (neaktivist :D ) mogu se eventualno outati drugima i pokušati srušiti predrasude svojim ponašanjem, nastupom, izgledom i sl., ali opet mislim da za neke radikalnije promjene tipa da se ozakone homoseksualni brakovi i umjetna oplodnja za lezbijke i općenito žene koje nisu u braku treba jednostavno sazrijeti vrijeme. Hoću reći, kao pojedinac imam neke mogućnosti, ali su ograničene, pogotovo u današnje vrijeme kada je ljudima primarna briga kako će preživjeti i rastegnuti plaću od prvog do prvog. J* se takvima za pedere i lezbe.

Ameli

Post Postao/la Ameli » 29 ruj 2008 15:48

citan ovo od Lb savjetovalista da trazi volontere..pa cure..ja nemogu..jedino mogu tu nudit i trazit rame za plakanje i gluposti valjati,a vi? :o
moj razlog ne odazivanja,pomanjkanje,pameti,moje je stanje,vec duze vrijeme :)

Odgovorite