trans ????

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
komad kruha
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

trans ????

Post Postao/la komad kruha » 25 lip 2010 18:37

zvala me sestra neki dan da joj za potrebe pisanja članka pomognem oko sljedećeg:

- da li je Brandon Teena (film Boys don't cry) transrodna ili transeksualna osoba?

što vi mislite?
kaj te hiče?

pihach
Status: U vezi
Kontakt:

Re: trans ????

Post Postao/la pihach » 25 lip 2010 18:44

lezba

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 27 lip 2010 10:28

to nije nikako!
kaj te hiče?

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 27 lip 2010 10:30

c/p s wiki:
Boys Don't Cry is a 1999 American independent drama film based on the real-life story of Teena Brandon, a transgender man who was raped and murdered on December 31, 1993 by male friends after they found out Teena had female genitalia. The film features Hilary Swank as Brandon Teena and Chloë Sevigny as Brandon's girlfriend, Lana Tisdel.

znaci transrodna... ak wiki kaze, onda je tak :D

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 27 lip 2010 10:37

Transeksualna osoba je ona transrodna osoba koja ima jasnu želju i namjeru da promijeni svoj spol, kao i osoba koja je djelomično ili potpuno modificirala (uključuje fizičku i/ili hormonalnu terapiju i operacije) svoje tijelo i prezentaciju, izražavajući svoj spolni i rodni identitet i osjećaj sebe.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Transrodnost

ne sjećam se da li je kod njega postojala jasna želja i namjera da prmijeni spol.... ako nije, onda je definitivno transrodna osoba...
kaj te hiče?

Broken Down Angel

Post Postao/la Broken Down Angel » 27 lip 2010 12:13

I da je postojala, bio bi tranrodna osoba. =) -> "Transeksualna osoba je ona transrodna osoba..." / Ako se netko želi podrobnije informirati: http://www.youtube.com/watch?v=UXI9w0PbBXY

corbis
Kontakt:

Post Postao/la corbis » 28 lip 2010 10:02

Termin "(nešto) osoba" mi se čini nekako politički najkorektnije, jer je rodno neutralno, no ako osoba uzima "muško" ime, time očito želi naglasiti svoj pomak ili tranziciju, dakle, ja bih rekao transmuškarac (jer mi je transeksualni muškarac ili transeksualac malo previše NovaTv tabloidno i uvijek na prvu daje lažno očekivanje da se radio o transeksualki).

Natalia

Post Postao/la Natalia » 02 pro 2010 14:04

Transrodna osoba je ona osoba koja se osjeća da je suprotnog roda od svog fizićkog spola (rod je ono kako se osjećaš, spol je ono što imaš među nogama) Kada takva osoba krene u fizićku tranziciju (hormoni, operacije...) tada ona postaje transseksualna.

Ako se dorbro sjećam radnje filma, Brandon Teen nije krenuo s tranzicijom pa bi po tome bio transodna osoba.

melted_sun

Post Postao/la melted_sun » 02 pro 2010 20:52

Natalia je napisao/la:Transrodna osoba je ona osoba koja se osjeća da je suprotnog roda od svog fizićkog spola (rod je ono kako se osjećaš, spol je ono što imaš među nogama) Kada takva osoba krene u fizićku tranziciju (hormoni, operacije...) tada ona postaje transseksualna.

Ako se dorbro sjećam radnje filma, Brandon Teen nije krenuo s tranzicijom pa bi po tome bio transodna osoba.
nope..samo izolirka oko sisa i par dildača u ruksaku :)

Odgovorite