"Homoseksualni brak nije temeljno ljudsko pravo"

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

"Homoseksualni brak nije temeljno ljudsko pravo"

Post Postao/la Kroacija » 28 lip 2010 00:21

DW je napisao/la:Zemlje Europske unije nisu obavezne uvoditi i prihvaćati homoseksualne bračne zajednice, budući da homoseksualni brak ne spada u temeljna ljudska prava. Tako glasi presuda Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu.

"Država koja odbija prihvatiti homoseksualnu ili lezbijsku bračnu zajednicu time ne krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima", kaže se u ovotjednoj presudi Europskog suda za ljudska prava. Time je odbijena tužba jednog homoseksualnog para iz Austrije.

Gradska uprava Beča je još 2002. godine dvojici muškaraca, tada u dobi od 48 i 50 godina, uskratila dozvolu za sklapanje braka s obrazloženjem da je brak moguć isključivo između osoba različitog spola, znači između muškarca i žene. Na to su njih dvojica podnijeli tužbu sudu u Strassbourgu tvrdeći da se ovime krši njihovo građansko pravo na sklapanje braka te da ih se diskriminira. Oni su se pozvali i na zakonom zajamčeno pravo na poštovanje njihovog osobnog i obiteljskog života.
slika
Suci su u obrazloženju svoje presude utvrdili da članak 12. Konvencije o ljudskim pravima pravno reguliranje sklapanja brakova izričito stavlja u nadležnost zakonodavstava pojedinih država.

Različite zemlje - različiti zakoni

U zemljema članicama Europske unije pitanje homoseksualnih brakova je dosada rješavano na različite načine. Iako je općenito primjetna tendencija prihvaćanja i tog oblika bračnih odnosno životnih zajednica, u većini zemalja to ipak nije legalizirano.

Prva zemlja koja je legalizirala homoseksualne brakove bila je Danska, 1989. godine. Taj primjer su malo kasnije slijedile i druge nordijske zemlje - između 1993. i 2002. godine tu vrstu brakova legalizirale su redom Norveška, Švedska, Island i Finska. U međuvremenu u 21. od ukupno 27 zemalja EU-a postoje propisi koji reguliraju istospolne bračne ili životne zajednice.
slika
U Njemačkoj od 2001. a u Austriji od ove godine na snazi su propisi koji homoseksualnim i lezbijskim parvima omogućavaju zasnivanje tzv. životnih zajednica. Te zajednice su u brojnim aspektima izjednačene sa bračnim zajednicama, ali postoje i značajne razlike. Tako primjerice homoseksualni parovi imaju mirovinska prava, a dozvoljeno je i nošenje zajedničkog imena. S druge strane njima međutim nije dopušteno posvajanje djece, a u Austriji im nije omogućena čak ni svečana ceremonija pred matičarem.
moram priznati da nisam znala da je kod njemackih regenbogen-familija zabranjeno usvajanje djeteta kojem ni jedan od "partnera" nije bioloski roditelj. proprio njemci su 2000. godine izvrsili istrazivanje u kojima su naveli pozitivne efekte/posljedice zivotne zajednice homoseksualnih roditelja i odgajanja njihovog djeteta, gdje su dosli do zakljucaka kao sto su:

- djeca homoseksualnih roditelja mogu biti jednako heterosexualno orjentirana kao i djeca hetero-roditelja
- djeca homosex. rod. ne pokazuju nikakve "smetnje" ili probleme u ponasanju zbog orjentacije roditelja, premda je potrebno jace privikavanje na spol (a ne orjentaciju), jer nemaju usadjenu klasicnu podjelu uloga majka-otac
- psihicke posljedice kod djece jer su zajedno s roditeljima i oni diskriminirani i stigmatizirani
- djeca homosex parova jasnije dozivljavaju vlastitu sex orjentaciju premda dosta ovisi i o okolini
etc.

zanimljivi su kriteriji i za banke sperme, banke same odredjuju hoce li izici u susret jednom lezbijskom paru ili ne, lijecnicka komora zabranjuje potporu takve vrste ali ne veze nikakvim zakonom.
me wants to be a gay parents' child slika
ex invalid_user

Broken Down Angel

Re: "Homoseksualni brak nije temeljno ljudsko pravo"

Post Postao/la Broken Down Angel » 28 lip 2010 01:46

Ovakve vijesti me pomalo rastužuju. Jer želim jednog dana imati dijete. Zato se nadam da će se u međuvremenu neke stvari promijeniti u svijesti ljudi, pa onda, sukladno tome, i na papiru. / -> Konvencijom se brani "diskriminacija po bilo kojoj osnovi", a s druge strane se provodi u istoj tvrdnjom "Od trenutka kad postanu sposobni za brak, muškarac i žena imaju pravo da stupe u brak i zasnuju porodicu..."

corbis
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Kontakt:

Post Postao/la corbis » 28 lip 2010 09:58

Obiteljsko zakonodavstvo je diskrekcijsko pravo nacionalnog zakonodavstva.

Dakle, sve ovisi o "naprednom" SDPu.

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 28 lip 2010 10:28

Pa, mišljenja sam da bi zasnivanje obitelji trebalo biti temeljno ljudsko pravo i nipošto strejterska ekskluziva jer to jako neugodno zaudara na tešku diskriminaciju.
Naime, to je isto kao kad bi se to zabranjivalo ljevorukima, pojedinim religijskim skupinama, nižima od metar četrdeset, crvenokosima...

A ako kod nas sve ovisi o esdepeu (čega sam i sama bolno svjesna), onda nam se zbilja ne piše dobro.

komad kruha
Status: Solo

Post Postao/la komad kruha » 28 lip 2010 17:13

meni je najstrašnije da su oni presudili da homoseksualni brak ne spada u temeljna ljudska prava.

a u što su ga onda onu ubrojili?????

sekundarno ljudsko pravo?

odakle im samo hrabrosti tako nešto reći :agresivna:
kaj te hiče?

funcutica

Post Postao/la funcutica » 28 lip 2010 18:46

komad kruha je napisao/la:meni je najstrašnije da su oni presudili da homoseksualni brak ne spada u temeljna ljudska prava.
Da je brak, po definiciji temeljnih ljudskih prava, temeljno ljudsko pravo, nije. :nerd:

Dok mi u onaj famozni članak 14. ne uguramo seksualnu orijentaciju, ne možemo naprijed, jer bi se moglo reč (što naravno ne bi bila istina, jer postoji onaj dio o "drugim osobinama") da nama zasad nisu zagarantirana ni "ljudska prava i temeljne slobode".
III. ZAŠTITA LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA
Članak 14.
Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.
Svi su pred zakonom jednaki.
:sarkasticna: Svi su pred zakonom jednaki, ali ako si homoseksualac onda ti zakon ne da ista prava za život u zajednici koja daje heteroseksualnim osobama !? pa ti to shvati...

Ma zapravo nije važno. Ako Crkva ne dozvoljava da se istospolnu zajednicu nazove brakom, koga briga? Stvar je u tome da bi se trebalo forsirati to da se u zakon o istospolnoj zajednici po pravima i obvezama izjednači sa zakonom o braku. Pa nek se zove kako hoće, glavno da nismo diskriminirani.

Ukratko:
-Temeljno ljudsko pravo je da se čovjeka ne diskriminira po rasi, spolu, ... ili drugim osobinama. (tj. da svatko ima jednaka prava i slobode pred zakonom)
-Diskriminacija je dozvoliti više prava heteroseksualnim građanima u braku nego homoseksualnim građanima u istospolnoj zajednici.
-Dakle, zabrana "homoseksualnog braka" je u stvari kršenje temeljnih ljudskih prava.

bar ja tako brijem. Neman pojma šta su ti suci mislili...
Second to the right, and straight on till morning.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 28 lip 2010 19:06

ja sam uvjeren da cemo oko 2020. u hrvatskoj imati tzv. gay brak. s obzirom na europske trendove, to je manje-vise neizbjezno.

no, meni se i dalje cini mnogo vaznijim da do tada imamo hrpu istospolnih parova koji ce se htjeti vjencati, koji ce slobodno i otvoreno zivjeti svoje zivote. jos vaznijim mi se cini da do tada imamo stanje u drustvu koje nekom gay klincu/klincezi omogucava da se bez straha od izbacivanja iz kuce ili nasilja outa roditeljima, da se sa svojim deckom/curom moze poljubiti u gradu, da se u skole uvede normalan seksualni odgoj, da na TV-u emisije vode i out voditelji/ce itd itd itd.

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 28 lip 2010 20:45

oh, kada će već jednom neki poznatiji glumac / političar / sportaš / znanstvenik .... izaći i otvoreno biti gay, lezbijka, trans... bilo što osim hetero ?????

kod nas kao da lgbt osobe ne odrastaju iz tinjedžera u odrasle osobe već iz lgbtiq u hetero osobe :jakotužna:
kaj te hiče?

komad kruha

Post Postao/la komad kruha » 30 lip 2010 17:06

htjela sam nadodati da bih ja vrlo rado bila ta poznata hrvatska lezbijka, ali ja nisam poznata :(

ah...
kaj te hiče?

call_me

Post Postao/la call_me » 04 srp 2010 02:17

članak 12. Konvencije o ljudskim pravima pravno reguliranje sklapanja brakova izričito stavlja u nadležnost zakonodavstava pojedinih država.
i to je kraj price. biti gay jeste ljudsko pravo, ali biti u braku nije. ovaj se Sud naprosto ravna po Europskoj konvenciji o temeljnim ljudskim pravima i sto nije unutra nije njihova nadleznost. otprilike svega 10 posto tuzbi koje zaprime se procesuira, jer ostalo ne spada u njihovu nadleznost. i tu nema daljnje price. jako je cudno da su Austrijanci uopce isli u tuzbu. da su procitati Konvenciju ne bi u to niti ulazili. ne radi se o homosexualnom braku, vec o braku opcenito.

Broken Down Angel

Post Postao/la Broken Down Angel » 04 srp 2010 14:07

"Članak 12 - Pravo na sklapanje braka: Od trenutka kad postanu sposobni za brak, muškarac i žena imaju pravo da stupe u brak i zasnuju obitelj prema nacionalnim zakonima kojima se regulira ostvarivanje ovog prava."

Očito ne govore o braku općenito - specifiran je dijelom muškarac i žena. Konvencijom je to pravo heteroseksualnim parovima zajamčeno. Nacionalnom zakonodavstvu je prepušteno samo postavljanje uvjeta pod kojim će ono biti ostvareno.

zenia
Status: U vezi

Post Postao/la zenia » 05 srp 2010 10:49

vidiš pa nije rečeno da muškarac i žena moraju međusobno stupiti u brak... :haha:
“What am I living for and what am I dying for are the same question.”
― Margaret Atwood, The Year of the Flood

call_me

Post Postao/la call_me » 06 srp 2010 15:48

Odgovorite