Zlostavljanje
- Afrodita
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
- Status: U vezi
Zlostavljanje
Evo potaknuta nedavnim događajem u mojoj okolini, prije nekoliko dana su pretukli dijete moje kolegice 5.razred O.Š., u kojem nitko nije odgovoran i svi glume da ne znaju tko je kriv, želim vas pitati nekoliko pitanja na koja ako želite možete odgovoriti. Znam da tema nije ugodna i da ljudi ne žele baš pričati o takvim stvarima, žele ih zaboraviti...
Da li ste tijekom vašeg školovanja bili izloženi zlostavljanju od učenika ili profesora? Da li ste na poslu bili izloženi bullyingu ? Da li ste u privatnom životu bili izloženi bilo kakvoj vrsti nasilja ..fizičkom, psihičkom ili materijalnom zlostavljanju? Da li ste možda u odnosu sa partnerom ili partnericom bili izloženi nekoj vrsti zlostavljanja?
Da li ste tijekom vašeg školovanja bili izloženi zlostavljanju od učenika ili profesora? Da li ste na poslu bili izloženi bullyingu ? Da li ste u privatnom životu bili izloženi bilo kakvoj vrsti nasilja ..fizičkom, psihičkom ili materijalnom zlostavljanju? Da li ste možda u odnosu sa partnerom ili partnericom bili izloženi nekoj vrsti zlostavljanja?
I want her everywhere and if she's beside me I know I need never care but to love her is to need her everywhere knowing that love is to share
- Jadzia Dax
Re: Zlostavljanje
ne, nisam
sva srića pa se nitko ne usudi dirati u mene...
jer bi onda tek nahebala ko žuti
sva srića pa se nitko ne usudi dirati u mene...
jer bi onda tek nahebala ko žuti
-
Plague
u osnovnoj sam bila u razredu učiteljice kojoj nije bilo strano dat nam redalicom po prstima ili nas počupat za kosu. zbog toga sam na kraju promijenila školu. od strane vršnjaka nisam doživjela ništa takvo. bila sam dosta povučena, neki bi/su rekli i čudna i družila sam se s dvije curice u razredu pa se nisam nikad nikome našla na putu. sve do srednje - tu se pak sve preokrenulo. a u privatnom životu sam ja ta koja zlostavlja. 
mislim da je većina ljudi tijekom života doživjela nekakav oblik zlostavljanja, bilo u školi, obitelji ili na poslu. pitanje je možda što se može napraviti da se to bitno smanji. u kojoj mjeri je naše zakonodavstvo počelo štiti žrtve, a ne nasilnike
-
Plague
ovo je ispalo čudno. nije se preokrenulo u smislu da sam se počela nalazit ljudima na putu nego da sam se otvorila i tako to.PicajzLa je napisao/la:bila sam dosta povučena, neki bi/su rekli i čudna i družila sam se s dvije curice u razredu pa se nisam nikad nikome našla na putu. sve do srednje - tu se pak sve preokrenulo.
Da ali ne da mi se nabrajati. Ništa fizički, na svu sreću. Ovo ostalo me je učinilo jačom. Klišeji su ponekad tu s razlogom. 
Ye ever wanty just wrap yersel up in tin foil nice and cosy and then just fucking get right inty the microwave and blow yersel up tae fuck
A je, kad sam bila ( sto godina nazad) u osnovnoj skoli. Jedan mali frajer-nesto je srao po meni-bila sam mala, sitna i izgledala nevino ( kamo je to nestalo? ), ne sjecam se vise puno, nije bas puno trajalo,vjerovatno je bilo dvaput- fizicki -malo maltretiranje- al sjecam se moje pripreme za udarac nazad-fizicki.Sve sam isplanirala. Vikao je i plakao, da cu ja vec vidjet- nikad vise se nije usudio a poslije je govorio da sam ja najbolja. Eh, kako tipicno za usrane ljude...Afrodita je napisao/la:Da li ste tijekom vašeg školovanja bili izloženi zlostavljanju od učenika ili profesora?
Al, kako ja mislim, to je dio nekakvog odrastanja i ako nije nista gore....( treba samo vidjet, kako se dijete, osoba ponasa u takvim situacijama, moze li se zalagat za svoja prava, stav...)
A .i... kada vise nisi dijete...uvijek treba znat kad je dosta...Kad je vrijeme da stanes za svoja prava.To treba naucit djecu.A posebno odrasle zene.
"for me it is more about seduction than just a pretty face"
Isto nema volje pričati o tome s neke vlastite razine. U zadnje vrijeme zlostavljam sama sebe.
- Peglam_subotom
Da. Al mene više zanima kak pomoći žrtvama? Kako ih zaštitit? Koja je adekvatna psihološka pomoć? Kako prijavit zlostavljanje i ne živjet u strahu od a) medijskog linča , b) ponovljenog zlostavljanja, c) osuđivanja okoline? Jer, budimo realni, znamo gdje živimo.... 
I'll take you for all that you are. With your complications, your pain, your secrets, your past, your longings and dreams... I will take you completely; without exemptions.
- Afrodita
U pravu si ..mislim da je previše zlostavljanih i dalje nezaštićeno. Vrlo rijetko se još uvijek one zlostavljane odlučuju prijaviti one koji ih zlostavljaju.Ponekad je način otići iz zajednice u kojoj živiš ali što ako zlostavljač dođe ponovno u tvoju blizinu? Što ako nasilniku nitko ništa neće?
I want her everywhere and if she's beside me I know I need never care but to love her is to need her everywhere knowing that love is to share
nije samo u pitanju mogucnost bijega. najveci je problem sto zrtva svojom voljom postaje ovisna o zlostavljacu.
Peglam_subotom je napisao/la:Da. Al mene više zanima kak pomoći žrtvama? Kako ih zaštitit? Koja je adekvatna psihološka pomoć? Kako prijavit zlostavljanje i ne živjet u strahu od a) medijskog linča , b) ponovljenog zlostavljanja, c) osuđivanja okoline? Jer, budimo realni, znamo gdje živimo....
Ne da mi se o tome, stalno o tome pričam, govorim. :/ Dijete se uvijek može i mora zašititi, samo su ljudi neoprezni i indiskretni. Uz to nemaju dovoljno znanja, počevši od roditelja, teta u vrtiću, učitelja itd. Znam da je Hrvatska svašta nešto, no na području zlostavljanja je u zadnjih desetak godina zaista puno napravila. Jedino što još uvijek nije uložila dovoljno da ove gore navedene osobe educira i pripremi na takvo što, tu je odgovornost i na njima, naravno, ako se radi o profesionalcima.
Imaš protokol o postupanju, tako da malo proguglaj. Sigurno ćeš naći adekvatne odgovore.
AKo bude nejasnoća - pitaj. : )
- Afrodita
Sve je to ok..ali konkretno u školi gdje je išlo moje dijete imaš profesora koji konstantno vrijeđa djecu svojim nesuvislim i vrlo bezobraznim primjedbama ....i ništa nije poduzeto iako je ravnateljica bila upoznata s tim. Razlog..njemu treba još nekolko godina do mirovine i kako će ga otpustiti...
- Jadzia Dax
ajme, to stvarno nije big deal, imala sam ja svakakvih luđaka i luđakinja koji su me školovali.Afrodita je napisao/la:Sve je to ok..ali konkretno u školi gdje je išlo moje dijete imaš profesora koji konstantno vrijeđa djecu svojim nesuvislim i vrlo bezobraznim primjedbama ....i ništa nije poduzeto iako je ravnateljica bila upoznata s tim. Razlog..njemu treba još nekolko godina do mirovine i kako će ga otpustiti...
jedna je bacala bilježnice kroz prozor, gurala klupe zajedno sa učenicima u zid itd...
ali mi to nije smetalo, što ja znam, kad bi ona popizdila mi bi imali tjedan dana o čemu pričati...
- Afrodita
Da ali primjedbe su bile koje su vrijeđale ne samo djecu već i roditelje ...
- Jadzia Dax
ma je, afro, slažem se da je ludnica za luđake a ne škola
ali...
naše školstvo je daleko od savršenstva
ali...
naše školstvo je daleko od savršenstva
- Afrodita
Sve bi bilo ok da i ja ne radim to ..i nikad mi ne padne na pamet nekog vrijeđati...ponekad imam osjećaj da su neki moje kolege zaštićeni ko lički medvjedi.
- ticklebook
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Kontakt:
Da.
U školi - više djeca nego profesori. Mada nekad i oni.
Zamislite dijete koje u 2. razredu osnovne želi pričati o F. Lisztu.
Yep. Čudakinja.
Kasnije - jer sam odrasla u Beogradu.
Pa jer sam bila svoja.
I tako...
U školi - više djeca nego profesori. Mada nekad i oni.
Zamislite dijete koje u 2. razredu osnovne želi pričati o F. Lisztu.
Yep. Čudakinja.
Kasnije - jer sam odrasla u Beogradu.
Pa jer sam bila svoja.
I tako...
“If my critics saw me walking over the Thames they would say it was because I couldn't swim.” Margaret Thatcher
- Biseksualna Lezbijka
- Nedojebana
- Ja sam: biseksualka
Unexpected sex is the best thing to wake up - unless you're in prison... 

- Peglam_subotom
Fugica, naj se žestit, nisam se tebi konkretno obraćala.Fuga je napisao/la: Ne da mi se o tome, stalno o tome pričam, govorim. :/
Imaš protokol o postupanju, tako da malo proguglaj. Sigurno ćeš naći adekvatne odgovore.
AKo bude nejasnoća - pitaj. : )
Moje je pitanje više bilo retoričko, i nije se, u mom slučaju odnosilo na nasilje u školama jer mislim da je autorica topica spomenula i druge vrste nasilja i zlostavljanja, kao npr. :
Moj odgovor na svako od ovih pitanja bi bio pozitivan. Isto tako i naglasak na to da žrtve, bilo djeca, bilo učitelji, bilo žene ili muškarci koji su zlostavljani - nemaju, po meni, nikakvu zaštitu. Ako nešto i postoji na papiru, u praksi toga nema. Čitamo ovih dana po novinama i portalima o navodnom silovanju učenika drškom stolca u nekoj srednjoj školi.... Što je s onom 15-godišnjakinjom koja je u mjesec dana, zbog oklade, promijenila 100-tinjak seksualnih partnera? Jučer je jedna učenica Zg osnovne škole završila na ispumpavanju želuca jer je iza škole pocugala litru vodke (zbog navodne nesretne ljubavi), prijateljice su je promatrale i nagovarale dok je to radila?! Sjetite se samo Luke Ritza. Mogla bih do preksutra ovako nabrajati... Puno sranja se događa, ali nažalost malo toga na kraju završi pozitivno.Afrodita je napisao/la:Da li ste na poslu bili izloženi bullyingu ? Da li ste u privatnom životu bili izloženi bilo kakvoj vrsti nasilja ..fizičkom, psihičkom ili materijalnom zlostavljanju? Da li ste možda u odnosu sa partnerom ili partnericom bili izloženi nekoj vrsti zlostavljanja?
Potrebno je mijenjati ovo debilno društvo. Ponovno odgajati i educirati kretenske roditelje koji svoju djecu uče koječemu. Bitnija su raspela u školama i 2-3 sata vjeronauka tjedno (isprika vjernicima) nego seksualni odgoj?! Dijete me pita kaj su to pederi, a ja im ne smijem odgovorit jer se bojim da ću dobit nogu ako im pokušam nešto objasniti. Ili u najboljem (a možda i najgorem) slučaju šamaričinu kojeg bijesnog, homofobnog roditelja.
O ostalim zlostavljanjima i svega što nakon toga dolazi, ne želim ni počet pisat. Ionako me ovo dovoljno uzrujava, tak da i ovaj moj post sad malo izgleda zbrda-zdola. Nadam se da se razumijemo.
I'll take you for all that you are. With your complications, your pain, your secrets, your past, your longings and dreams... I will take you completely; without exemptions.
- tamara3
- Just tax the stupid people.
- Status: U životnom partnerstvu
- Kontakt:
Pa kaj onda veliš? Zašto ne bi smjela odgovoriti na to pitanje zapravo?Peglam_subotom je napisao/la:Dijete me pita kaj su to pederi, a ja im ne smijem odgovorit jer se bojim da ću dobit nogu ako im pokušam nešto objasniti. Ili u najboljem (a možda i najgorem) slučaju šamaričinu kojeg bijesnog, homofobnog roditelja.
- Peglam_subotom
Prvi put nisam imala vremena, pisali smo test...
Ali oni ne zaboravljaju! U međuvremenu sam pitala pedagoginju za savjet. U praksi, učitelji bi se trebali držati kurikuluma. Ako ne postoji seksualni odgoj u školama, a djeca imaju takva i slična pitanja, to ostaviti za sate biologije, etike ili sata razrednika. Razrednik može s djecom o tome govoriti, ali treba biti na oprezu što će reći, ne iznositi svoje stavove i dati neke osnovne informacije. Ili jednostavnije, s takvim pitanjima poslat ga školskom pedagogou ili psihologu. Ja ih mogu upozoriti da je ružno reći nekome da je peder (to se konkretno dogodilo u mom razredu). Međutim ravnatelji općenito, dok god se ne uvede seksualni odgoj, ne vole nikakve slične priče, nevezano za pedere i lezbe. A o roditeljima da ne pričam. Imala sam taj jedan incident, učeniku sam rekla da postoje različite vrste ljubavi. Od roditeljske, prijateljske, ljubavi između m i ž, pa tako i m-m i ž-ž. Naravno, nisam tako sterilno pričala, bilo je tu malo blažih i primjerenijih riječi njihovoj dobi...
Drugi dan mi je došao jedan tata u školu i počeo srat da kaj ja njima pričam o pederima?!! Srećom, to se dogodilo na hodniku kad je psihologinja bila u blizini pa me zaštitila.
Svaki dan u zbornici, a ponajviše u razredu, se naslušam svega i svačega. Mislim da bi roditelji bili posramljeni i ponizni kad bi znali upola od onog što njihova djeca u školi pričaju o situaciji kod kuće. Od psihičkog i fizičkog zlostavljanja, tata ima ljubavnicu, mama guta tablete i bulji u zid po cijele dane, mama nikad ne kuha - sam/a si radim sendviče svaki dan, mama opet čeka bracu (a dvoje djece je već pod nadzorom Centra, zbog zanemarivanja).....
Svaki dan u zbornici, a ponajviše u razredu, se naslušam svega i svačega. Mislim da bi roditelji bili posramljeni i ponizni kad bi znali upola od onog što njihova djeca u školi pričaju o situaciji kod kuće. Od psihičkog i fizičkog zlostavljanja, tata ima ljubavnicu, mama guta tablete i bulji u zid po cijele dane, mama nikad ne kuha - sam/a si radim sendviče svaki dan, mama opet čeka bracu (a dvoje djece je već pod nadzorom Centra, zbog zanemarivanja).....
- Peglam_subotom
Naravno, nitko normalan ne zna kaj bi rekao na tak nekaj. 
Meni je te djece žao. Jer ovo nasilje u školama je samo refleksija nasilja kojeg proživljavaju kod kuće. I odgoja. Ali tog odgoja danas više nema. Barem ne onog od prije kojih 15-ak god kad sam ja išla u školu, a da ne govorim o vremenima prije. Nekad je bilo najnormalnije da roditelji dođu na informacije, čuju kakva je situacija s učenjem, ocjenama, ponašanjem. I kod kuće se to korigira, ako je potrebno, i moguće. Danas, učitelji su za sve krivi. Za svaku ocjenu, a one negativne pogotovo, mi moramo imati jebeno dobro objašnjenje. A ponekad ni to nije dovoljno.
Kratko radim u školi, ali i u ovo malo iskustva što ga imam, roditelji su mi noćna mora. Ja ne znam što se to i kad točno dogodilo, ali sve se okrenulo naopačke. S grčem u želudcu čekam informacije. Već sam se naslušala vikanja, psovanja, lupanja po stolu...
Evo jedan primjer djeteta koje će imati teže posljedice za koju godinu, a sad je tek prvi razred. Konkretno poznajem tu obitelj i njihove probleme. Tata švrlja okolo, mama ga već jednom napustila (bez djeteta), on je za 2 dana doma doveo drugu "mamu", njegovi roditelji je izbacili iz stana, pronašli pravu mamu i na silu je vratili kući, a tata je i dalje papak. Dijete svakodnevno to sluša i gleda. U školi pokazuje izrazite znakove agresije i depresije. Mali predivno crta i piše, ali kao da teži nekom savršenstvu, tako da ti crteži i bilježnice konstantno budu poderani od silnog brisanja ili pošarani. Plače svaki dan. Ne zato što nešto ne zna, već zato što mama viče na njega "ako prijeđe crtu" ili ako su slova neuredna. Konstantno se oglušuje na učiteljicu i njene upute/zadatke. Fokusiran je samo na jedno i dok to ne dovrši, ne može krenuti dalje. A to mora izgledati savršeno uredno. Opsesija. Neki dan se popiškio u gaće na satu jer je mislio da će morati ići doma s mamom, jer mu je prijatelj s kojim obično ide doma otišao ranije iz škole (taj se usrao u gaće
ali to je sad sasvim druga priča!
)
Ukratko, smeta me što "učitelji imaju 3 mjeseca praznika i rade od 8h do podne".
Meni je te djece žao. Jer ovo nasilje u školama je samo refleksija nasilja kojeg proživljavaju kod kuće. I odgoja. Ali tog odgoja danas više nema. Barem ne onog od prije kojih 15-ak god kad sam ja išla u školu, a da ne govorim o vremenima prije. Nekad je bilo najnormalnije da roditelji dođu na informacije, čuju kakva je situacija s učenjem, ocjenama, ponašanjem. I kod kuće se to korigira, ako je potrebno, i moguće. Danas, učitelji su za sve krivi. Za svaku ocjenu, a one negativne pogotovo, mi moramo imati jebeno dobro objašnjenje. A ponekad ni to nije dovoljno.
Evo jedan primjer djeteta koje će imati teže posljedice za koju godinu, a sad je tek prvi razred. Konkretno poznajem tu obitelj i njihove probleme. Tata švrlja okolo, mama ga već jednom napustila (bez djeteta), on je za 2 dana doma doveo drugu "mamu", njegovi roditelji je izbacili iz stana, pronašli pravu mamu i na silu je vratili kući, a tata je i dalje papak. Dijete svakodnevno to sluša i gleda. U školi pokazuje izrazite znakove agresije i depresije. Mali predivno crta i piše, ali kao da teži nekom savršenstvu, tako da ti crteži i bilježnice konstantno budu poderani od silnog brisanja ili pošarani. Plače svaki dan. Ne zato što nešto ne zna, već zato što mama viče na njega "ako prijeđe crtu" ili ako su slova neuredna. Konstantno se oglušuje na učiteljicu i njene upute/zadatke. Fokusiran je samo na jedno i dok to ne dovrši, ne može krenuti dalje. A to mora izgledati savršeno uredno. Opsesija. Neki dan se popiškio u gaće na satu jer je mislio da će morati ići doma s mamom, jer mu je prijatelj s kojim obično ide doma otišao ranije iz škole (taj se usrao u gaće
Ukratko, smeta me što "učitelji imaju 3 mjeseca praznika i rade od 8h do podne".
- Afrodita
Priča o silovanju na svu sreću nije točna . Radi se o školi u Karlovcu. Kolegica koja radi tamo.. srele smo se danas ..bilo je grubosti i rasprave ali na sreću ne i tog što su napisali novinari....na svu sreću.
Točna ili netočna, novinari su nanijeli nepopravljivu štetu tom dječaku. To je ogroman problem kod nas u novinarstvu, uopće se ne poštuje novinarska etika. Mislim, koji problem je saznati koliko šumarskih škola ima u Karlovcu, koji je to razred itd. na takav način se bez problema može doći do točnog identiteta dječaka i što onda dobivamo? Dobivamo još dodatno traumatizirano i obilježeno dijete. Uz to naravno serviraju odličan model i ostaloj djeci koja se nađu u sličnoj situaciji da ubuduće primjene te metode.
Slična priča je i o Luki Ritzu, uz dužno poštovanje prema roditeljima, no nitko nikad ne priča o tome kako Luka nije preminuo od ozljeda zadobivenih u tučnjavi već zbog toga što se nije pridržavao uputa liječnika o mirovanju itd. Tako da su ovi mladići u medijima prikazani i tretirani na najgori mogući način, institucije su sukladno zakonu šutjele i nisu iznosile dobro poznate činjenice, nitko, baš nitko nije stao u obranu njih.
To je cilj naših senzacionalističkih novinara, na takav način oni senzibiliziraju javnost.
Slična priča je i o Luki Ritzu, uz dužno poštovanje prema roditeljima, no nitko nikad ne priča o tome kako Luka nije preminuo od ozljeda zadobivenih u tučnjavi već zbog toga što se nije pridržavao uputa liječnika o mirovanju itd. Tako da su ovi mladići u medijima prikazani i tretirani na najgori mogući način, institucije su sukladno zakonu šutjele i nisu iznosile dobro poznate činjenice, nitko, baš nitko nije stao u obranu njih.
To je cilj naših senzacionalističkih novinara, na takav način oni senzibiliziraju javnost.
- Afrodita
Da kolegica je rekla da je nažalost nepopravljivo svim dečkima narušen ugled. Dotičnog dečka žrtvu nitko nije stvarno fizički napao stolicom ...samo zafrkancija ili pokušaj ne znam ... ali dječak nije bio u bolnici i normalno svaki dan dolazi u školu. Prema mojim saznanjima.
-
Gost
Trebalo bi napraviti opsežno istraživanje na klincima začetima u ratu i direktno nakon završetka rata. U Americi su ga napravili i ono je pokazalo da neželjena/neplanirana djeca imaju veće šanse razviti sklonost agresivnom ponašanju, pogotovo uz faktor siromaštva. Mislim da te elemente vidimo u našem društvu - sada ta djeca odrastaju, nitko ih nije odgajao jer su bili zauzeti "stavljanjem kruha na stol" (ne podnosim taj argument kod većine odsutnih roditelja) i moraju "plivati" sa ostalim klincima, koji su, da uvjetno nazovem, morski psi. Mislim da je u biti anomalija pristojno, odgojeno dijete... Takvo najčešće zlostavljaju.
Imam veliko poštovanje prema onima koji odluče raditi kao učitelji, nimalo lak zadatak.
Imam veliko poštovanje prema onima koji odluče raditi kao učitelji, nimalo lak zadatak.
mislim da s homofobima, posebice u školi, ne treba ulaziti u neke velike rasprave. naprosto naglašavati da je svjetska zdravstvena organizacija objavila da homoseksualnost nije bolest ni perverzija i da u hrvatskoj postoji zakon protiv izjava tipa "ubij pedera". mislim da to treba uporno ponavljati i ne ulaziti u emocionalne rasprave na tu temu jer to nikada ne može ispasti dobro, o čemu god da se radi.