Kažeš da su kapilare sporedne. Ja ti kažem da je izmjereno da i u mom i u tvom tijelu, kilometar dva gore-dolje, ima 40 000 kilometara krvnih žila, i da je 99% toga kapilara. Sad zastani trenutak, stalno ti to govorim, i razmisli o toj brojci. Samo na tren. Koliko je to 40 000 kilometara? To je recimo opseg Zemlje. CIJELE ZEMLJE HEJ. Sad te pitam, je li veći volumen ima jedna aorta ili sustav kapilara? Aorta iz srca primi u jednom otkucaju oko 0.4 litre krvi, a kapilare u tom trenutku sadrže skoro 4 litre. Pa mi reci, kad imaš te podatke u vidu, je li sustav kapilara nevažan? Jesu li paralelno spojene male krvne žile, koje ukupno imaju promjer višestruko veći od aorte, manje bitne od velikh krvnih žila? Ja tu sve s tobom polako i naširoko, želim da shvatiš, ali ti me ne slušaš. Ja ti kažem da zamisliš cijevi, ti nećeš. Ti žuriš.
Ja ti kažem da je povećano srce patologija. Ti mi vraćaš neodređenim frazama. "u početku nije patologija." Kada radiš s ljudskim tijelom, kada ljudima daješ savjete u svezi tog tijela, nema neodređenih fraza kao što je "u početku". Nemaš luksuz tih fraza. Reci mi, kako bi ti odredila kod kojeg je čovjeka, koji vježba više nego mu je potrebno za dnevne aktivnosti, rizik veći? Nakon kojeg dana vježbanja? Koliki mu je rizik? Kad završava taj "start". Ja nemam taj komfor da kažem "u startu". Ili "prestani tada." Ja radije kažem "nemoj nikako" ili "samo točno toliko."
Što se tiče "kardiovaskularne izdržljivosti", ti kažeš te aktivnosti svi znamo. Evo ponavljam, ja ne znam. Odgovori mi na pitanja iz prvog posta. Reci mi kako se mjeri, koja joj je mjerna jedinica itd. Kapacitet pluća i plućna izdržljivost - prvo je činjenica, drugo topli kurac. Čovjek treba udahnuti pola litre zraka svakim udisajem, ostatak kapaciteta pluća od nekoliko litara stoji tamo pasivno. Kad vježbaš, dišeš BRŽE, ali ne udišeš više od pola litre zraka. Tako kompenziraš razliku. Ne moći otrčati 10 kilometara nije mana. Nije zdravstveni problem, a ti stalno turiš da je ne moći otrčati 10 km zdravom čovjeku koji radi recimo uredski posao problem. Nije. Dijete ne može otrčati 10 km, pa nema problem. Starija osoba od recimo 50-60 godina ne može otrčati 10 km pa nema problem. Većina današnje populacije ne može otrčati 10 km pa nema problem, niti ima "smanjenu kardiovaskularnu izdržljivost." Prave bolesti na stranu, govorimo o zdravim osobama po svim parametrima.
Za nekrozu ne možeš komentirati. Taj pasos ti nema nikakvu poantu. Da bi komentirala nekrozu, moraš znati puno više. Biokemije prvenstveno, pa fiziologije, pa patologije, pa imunologije itd.
U tom dijelu koji mi citiraš iz wikipedije, prvo pročitaj do kraja. U predzadnjem pasosu ti govori da se to odnosi na kratkotrajnu hipertrofiju, da dugotrajna vodi do posljedica, a u zadnjoj rečenici govori i do kakvih posljedica.
Ovo za aktivne i neaktivne osobe, ja te pitam kakav to napor moraju podnositi neaktivne osobe i što će im spremnost za kopanje u rudokopu. Ne treba im, a ako su na to spremni i tim se ne bave, skurit će se. I to debelo.
Pogledaj sad o čemu govoriš u sljedećem pasosu. "kad kardiovaskularni sustav nije dovoljan." Sad opet stani i razmisli koja je to glupost izrečena. Jest, tijelo počne "papati" proteine kad nema nikakvog drugog izbora, recimo, kod kahetničnih osoba kakve su djeca u Africi. Google kvašiokor. Opet ne vidim kakve veze to ima s pričom.
Ne kažem ti da nećeš krvariti iz mišića, nego da ćeš krvariti iz svih tkiva. Kad porežeš masno tkivo, krvarit ćeš iz masnog tkiva, ne iz mišića. To je bio odgovor na tvoju tezu da kad se porežeš na čelu krvariš zato što je kost ispod.
Vjerovala ili ne, i kad dođeš do dvadeset i neke godine si ostarila u odnosu na djetinjstvo. Starenje se događa i u dvadesetima, majke mi. Ako imaš celulit, nije zbog fizičke neaktivnosti, nego zbog pregradnje potkožnog masnog tkiva koje se događa sa starenjem i pod utjecajem hormona. Ponavljam. Kad nađeš nekoga tko je fizičkom aktivnosti, masažom i gutanjem vode skinuo celulit, objavi to kao znanstveni rad, dobit ćeš Nobelovu nagradu, garantiram.
Da, tijelo se prilagođava na iznenadnu povećanu aktivnost koja će prestati svaki drugi dan, i nakon aktivnog perioda u starosti, prilagođava se tahikardijom, padom tlaka, šokom i nesvjesticom. Krasna brate prilagodba.
Rak nije posljedica brze prehrane. Rak je multifaktorna bolest, i okolišna i genetička. Zdrava prehrana te može štitjeti od nekih vrsta raka, recimo, raka debelog crijeva, ali te ne može nimalo zaštititi od ostalih vrsta raka. Tko dovoljno dugo živi, dobit će rak. 25% populacije na obdukciji recimo ima tumor hipofize, samo što ih nije to ubilo. Tako da, prehrana i zdrav život te štite samo od NEKIH vrsta raka. Svi dobiju rak eventualno, samo je pitanje je li ih nešto drugo prije ubilo.
Ortoreksija je psihički poremećaj, ulazi u psihijatriju, jedan psihijatrijski poremećaj se ne može uspoređivati s bulimijom koja daje tolike fizičke simptome, tj. miješani je psihijatrijski i tjelesni poremećaj.
Omega 3 i omega 6 u topli kurac. Čitaj Bena Goldacrea, dobar je. omega 3 i omega 6 su propaganda bio-kurčeva koji godišnje zarade milijarde na ljudskoj gluposti.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree ... 3-fish-oil
Za ovu izjavu o povezanosti mišićne mase i imuniteta te treba poslati na dvosemestralna predavanja iz imunologije. Ne daji izjave ako ne znaš kako, zašto, kada, kod koga i koliko. Ja znam da u svezi te izjave nemaš odgovore na ta pitanja. Što znači normalna količina masti imaš u svojim tablicama.
Anyways, trebam dati zaključak, perpetualne rasprave u poltici su mi recimo zabavne jer politika nije bitna i sve se svede na podbadanje, ali ovo nije za šalu.
Vidim da si u nekoj grani u kojoj ćeš se eventualno baviti drugim ljudima i njihovim tijelom i zdravljem.
Reći ću ti primjer moje 12-ogodišnje rodice koja se srušila nakon tjelesnog prije par dana. Idiot ih je poslao na tjelesnom da trče u podne po najvećoj žegi 10 minuta, pa kao tko istrči najviše dobije 5, tko bude zadnji 1. Nije vodio računa da je to treći sat i da djeca još nisu jela. Nije znao da je nakon trčanja nužno leći par minuta i podići noge u zrak kako se djeca ne bi onesvijestila. Sve to nije napravio jer on nije učio fiziologiju i on ne zna što je krvni tlak. Ne zna što je ortostatska hipotenzija. Nije im davao vodu za vrijeme tjelesnog. Ne zna parametre, ne zna svoj posao. Dijete se naravno onesvijesti, hitna, frka panika - kao rezultat toga mora ležati u bolnici dva dana. Onaj koji je u bolnici ne smije je poslati kući jer mora isključiti epilepsiju, što je skupa pretraga. U tom procesu iskoristio si 2-3 specijalista i njihovo vrijeme, iskoristio si aparat od 100 000 kn, iskoristio si 2-3 dana bolničke njege, sve to državu košta. Bilo mu je lijeno učiti, pa je svojim poluznanjem zajebao državu, roditelje koji su umrli od brige, i jadno dijete je traumatski oštetio.
I to je još malen i nebitan primjer što oni koji slabo poznaju ljude a bave se zdravljem rade. Zbog poluznanja i neshvaćanja.
Hoću ti reći, sjedi i uči. Ako ćeš davati nekakve savjete vezane uz zdravlje. Oderi guzicu od učenja, kad pođeš doslovno pišati krv i budeš znala zašto od učenja pišaš krv, možda će biti dovoljno. Prije nego nekome daš savjet uzmi vremena koliko ti treba da razmisliš što znaš. provjeriš jesi li dobro shvatila problem i je li ga pravilno tumačiš, savjetuj se s još nekim tko više zna. Uvijek s nekim tko zna više. Za neki problem će ti trebati 5 minuta da razmisliš i obaviš to, za neki dva sata, za neki još više. I uvijek, ali uvijek moraš imati brojke. Nema poluodređenih informacija. Nema nebuloznih fraza. Postoji pola litre aktivnog kapaciteta pluća. Postoji 40 000 kilometara krvnih žila. Postoji 0.4+- litre ispumpane krvi po otkucaju. Postoje brojke, postoje dokazi. Ako ne možeš dati brojku, ako ne možeš dati mjernu jedinicu i odgovoriti na pitanja koliko, kada, zašto, kako i kod koga, mišljenje je bolje ne izraziti.
Pozdravljam iz ove teme, nemam vremena više ponavljati stvari. Možda samo kratko ako imaš konkretna pitanja.