Image

Kolekcija pisama i rukopisa Oscara Wildea za koju se vjerovalo da je izgubljena, pronađena je nakon 50 godina, tvrde akademici.

Devet rukopisa i četiri pisma koji bacaju svjetlo na život i djelo proslavljenog pisca, dramaturga, mudraca i samoprozvanog "gospodara jezika", donirani su knjižnici The Morgan u New Yorku. Među pronađenim stranicama je i najznačajnije otkriće, najjstarije pismo poslano velikoj Wildeovoj ljubavi lordu Alferdu Douglasu zvanom Boise čime su dokumentirani počeci njihove homoseksualne veze početkom 1890.

U jednom pismu s kraja 1892. godine, Wilde je izrazio slatku žudnju da bude s Douglasom te rekao kako se nada da mu se svidjela rođendanska čestitka koju je poslao ljubavniku za 22. rođendan.

- Najdraži Bosie, zaista mi je drago da si bolje i da ti se sviđa čestitka. Oxford je neudoban po zimi. Uskoro odlazim u Pariz. Strašno bih želio otići s tobom negdje gdje je vruće, užasno sam zaposlen u gradu - napisao je Wilde.

Douglas je uništio mnoga pisma koja mu je slao Wilde, a ona sačuvana nalaze se u knjižnici Clark na sveučilištu UCLA u SAD-u, tako da je ovo otkriće novih pisama uistinu značajno.

Sačuvana pisma pripadala su Boisevu ocu čiji je bijes zbog sinove veze s Wildeom doveo do najokrutnijega kaznenog suđenja toga doba koje je rezultiralo Wildeovom osudom zbog optužbi da je počinio djela "velike pokvarenosti".

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.