chourU posljednje se vrijeme opet puno priča o filmskom klasiku "'The Children's Hour", što je neobično budući da je baziran na kazališnom komadu Lilian Hellman iz 1934. Ili možda ipak nije, budući da nas u siječnju očekuje premijera kazališne adaptacije na londonskom West Endu s Keirom Knightley i Elisabeth Moss. Osim toga, producentska kuća GK Films otkupila je prava na snimanje suvremene verzije te priče.

Još je rano govoriti o tome tko će tumačiti glavne uloge, no zasigurno neće biti lako pronaći glumice dorasle originalnoj postavi iz 1963.– Audrey Hepburn i Shirley MacLaine.

U središtu priče su Karen Wright i Martha Dobie, prijateljice koje zajedno otvaraju ženski internat. Neke od učenica sumnjaju da su njih dvije ljubavnice, a jedna od njih, Mary Tilford, počinje širiti glasine. Uskoro za to čuju i njihovi roditelji. Martha i Karen podižu tužbu protiv Maryne majke, no izgube spor. Za ostatak priče ipak ćete morati pogledati to remek-djelo Williama Wylera.

"The Children's Hour" danas je opet relevantan, posebice zbog sve više medijskih napisa o vezama profesorica i učenica. Nedavno je 29-godišnja učiteljica u Engleskoj optužena za vezu s 15-godišnjom učenicom. Iako se u ovoj priči ni Martha ni Karen nisu upuštale u veze sa svojim učenicama, sumnje u njihovo lezbijstvo bile su dovoljne kako bi se roditelji uzrujali zbog izloženosti njihove djece "homoseksualnom načinu života".

Postoje i druge filmske priče o ljubavima učiteljica i učenica, uključujući "Djevojke u uniformi" ("Mädchen in Uniform") iz 1931. i remake iz 1958. te "Loving Annabelle" (2006.). U njima su ti odnosi romansirani iako završavaju nekim oblikom kazne za učiteljice.

Bit će zanimljivo vidjeti suvremenu inačicu priče "The Children's Hour" te kako će biti prilagođena suvremenom dobu.

(Foto: afterellen.com)

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.