Foto: Sundance.orgProšla je godina donijela nekoliko zanimljivih naslova s lezbijkama u glavnim ulogama. Ako je suditi prema repertoaru filmskog festivala Sundance, ni ove godine nećemo ostati razočarane.

Festival Sundance, jedan od projekata Sundance instituta, svoja je vrata prvi put otvorio 1978. u državi Utah, s ciljem prikazivanja američkih nezavisnih filmova, nastalih izvan hollywoodskog dvorišta. 

Osim američkih, u natjecateljskoj sekciji nalaze se i međunarodni dramski filmovi te dokumentarni, dukometražni i krtatkometražni filmovi.
Neki od hitova koje je ovaj festival lansirao među širu publiku su: „Saw“, „Garden State“, „The Blair Witch Project“, „Reservoir Dogs“, „Little Miss Sunshine“, „Thank You for Smoking“ i „Sex, Lies, and Videotape“.

Festival koji prati društvena zbivanja 

Ovogodišnji program počeo je 17. siječnja i traje do 27. siječnja. Zanimljivost je ta da su prvi puta u povijesti festivala čak polovicu filmova režirale žene. Od 16 filmova u kategoriji drame, osam je redateljica, a u kategoriji dramske premijere tri od 18 filmova režirale su žene.

Napomenimo i da je u 2012. festival posjetilo 46,731 filmofila, čime je Sundance postao najpopularniji festival nezavisnog filma.

Kako su godine odmicale i društvene prilike se mijenjale, voditeljski tim otvarao je prostor queer filmovima i time započeo podržavati LGBT zajednicu. Među dobitnicima se 2011. tako našao i hvaljeni „Pariah“, a ove se godine nagrade smiješe nekim od naslova koje donosimo u nastavku.

Concussion

Outana redateljica Stacie Passon snimila je neobičan film o lezbijki kućanici koja jednog dana zadobije udarac baseball lopticom i postane prostitutka. Uz producenticu Rose Troche, film je najavljen kao izvrsna drama.



Touchy Feely

Biseksualna redateljica Lynn Shelton za ovaj je film angažirala zvijezdu lezbijskog filma „Your Sister's Sister“ Rosemarie DeWitt, a uz nju se našla još jedna zvijezda, ovoga puta iz filma „Juno“, Ellen Page koja će se na festivalu pojaviti i u filmu „The East“.



Afternoon Delight

Jill Soloway radila je na velikim projektima LGBT tematike poput „Six Feet Under“ i „The United States of Tara“, a u svom prvom dugometražnom filmu „Afternoon Delight“ uključila je najbolju prijateljicu Jane Lynch koja glumi terapeutkinju. Istu ulogu Lynch glumi u još jednom filmu na Sundanceu, „A.C.O.D.“.



Emanuel and the Truth About Fishes

Još jedna outana redateljica Francesca Gregorini, napisala je autobiografski film u čijem su fokusu problemi prouzročeni odnosom s majkom. U glumačkoj se postavi nalaze Kaya Scodelario i Jessica Biel.



Ass Backwards

U seriji „New Girl“ June Diane Raphael glumi lezbijku ginekologinju, a u ovom filmu posjećuje lezbijsku komunu i počinje sumnjati da sve njezine stanovnice žele s njom spavati.

May in Summer

Outana redateljica Cherien Dabis donosi obiteljsku dramu koja govori o lezbijskog egzistenici i sukobu generacija i kulture.



Pussy Riot - A Punk Prayer

Dokumentarni film o feminističkom triju koji je zatvoren zbog otvorenog govora protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.