Foto: Nina ĐurđevićZagreb Film Festival otvara sezonu filmova u hrvatskoj metropoli. Ovogodišnje je festivalsko izdanje bogatije za četiri nova programa, a lajtmotivi festivala su slučajne ljubavi, nespojivi osobenjaci i nasilje među mladima.

 Od 20. do 27. listopada, na pet zagrebačkih lokacija (kina Europa i Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebački plesni centar i Zagrebačko kazalište lutaka), filmoljupci će moći uživati u 50-ak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dokumentaraca u sklopu Natjecateljskog programa. Osim toga, tu su i popularni popratni programi Velikih 5, Bibijada te Moj prvi film: Poljska.

Novost je da su ove godine uvrštena četiri nova popratna programa: Inspirirano stvarnim događajem, Istočnoeuropski SF, Re-kreacija Queera i Dan LUX filma.

Preko 50 naslova iz cijelog svijeta

U ponedjeljak su na konferenciji za medije organizatori festivala predstavili ovogodišnje festivalsko izdanje. Glavni natjecateljski program donosi presjek kvalitetnih debitantskih uradaka, tj. prvih i drugih filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta. Ove godine gledat ćemo 11 dugometražnih igranih, 10 kratkih igranih te 12 dokumentarnih filmova u međunarodnoj konkurenciji te devet filmova novih hrvatskih autora/ica u programu Kockice. Ukupno 40 filmova natječe se za nagradu festivala Zlatna kolica, dok se autoru/ici najboljih filmova u svakoj kategoriji uz nagradu autora Nedjeljka Mikca dodjeljuje i novčana nagrada.

Glavni dugometražni program donosi 12 naslova koji na izuzetno vješt način progovaraju o raznim temama – otuđenosti, sve prisutnijem problemu nasilja među mladima, ali i zabranjenim ljubavima, slučajnim susretima pa i komičnim, naizgled nemogućim odnosima. Dokumentarni program donosi 12 naslova različitih tema i uz širok raspon protagonista – od somalskih pirata, preko poljske nogometne reprezentacije 1982., američkih vojnih odreda za ubijanje, mafijaša u Litvi, pacijenata s mentalnim poteškoćama u Crnoj gori, kradljivaca dragulja srpske skupine Pink Panter, pa sve do znanstvenika koji diljem svijeta promoviraju – bezboštvo.

Popratni program ove godine broji čak sedam programskih sekcija, od čega su već otprije poznate tri - Moj prvi film: Poljska, Bibijada i Velikih 5. Ovogodišnji programski noviteti odnose se na četiri potpuno nova filmska programa. Program Inspirirano stvarnim događajem dijelom je potaknut uspjehom filma Krugovi Srđana Golubovića, a donosi pet intrigantnih filmskih priča inspiriranih stvarnim događajima, vremenima i osobnim sjećanjima. Istočnoeuropski SF u selekciji Daniela Rafaelića donosi filmove znanstvene fantastike Istočne Europe u posljednjih sto godina.

Program Re-kreacija Queera realiziran je u suradnji s organizacijom Queer Zagreb te donosi filmove autora koji su otvorili prostor za queer izričaj na filmu. Među njima su Djevojke u uniformi Leontine Sagan iz 1931. i Canterburyjske priče Piera Paola Pasolinija te selekcija kraktih filmova Jerryja Tartaglie, jednog od najznačajnijih queer umjetnika posljednjih 40 godina. Dan LUX filma je program rađen u suradnji s Europskim parlamentom koji uključuje tri finalista u lovu na nagradu LUX koja se dodjeljuje najboljem filmu za promicanje europskih vrijednosti i društveno relevantnih tema.

Isječak iz filma Djevojke u uniformi

Požurite po svoje ulaznice!

Kao i prijašnjih godina, publici izvan Zagreba omogućit će se da pogledaju dio filmova ovogodišnjeg programa. Tako ZFF već petu godinu zaredom putuje i to u Art-kino Croatia u Rijeci, zatim u Centar za kulturu Čakovec te po prvi put u kino Galerija u Varaždinu. Pulsko kino Valli tijekom listopada će na svom redovnom repertoaru prikazivati filmove s prošlogodišnjeg festivala.

Festival će u nedjelju otvoriti talijansko-slovenska komedija Zoran, moj nećak idiot autora Mattea Oleotta koji na ZFF stiže s četiri osvojene nagrade na ovogodišnjoj Mostri (među ostalima nagrada publike Međunarodnog tjedna kritike), a na zabavan način progovara o odnosu naoko nespojivih likova.

Pretprodaja ulaznica počela je u ponedjeljak, a traje do subote 19. listopada, te će u tom razdoblju cijene svih ulaznica biti 5 kuna niže, osim za paket ulaznica. Sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici festivala.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.