Foto: First Aid Kid/Twitter

Slušajući "Stay Gold", na prvu je teško povjerovati da su First Aid Kit Šveđanke. Nakon Robyn, The Knife, Royksopp i naravno nezaobilazne ikone švedske house scene, Axwell, Avicii, Pleasurekraft i ostalih vladara blistave EDM pozornice, First Aid Kit su iz Švedske uvezle i svijetu predstavile indie country.

Prije sedam godina, Johanna i Klara Söderberg su na Youtube stavile svoju izvedbu Fleet Foxesa i činilo se da su u pitanju zaigrane sestre koje će nekoliko mjeseci biti internetski hitić. Umjesto toga, procvjetale su i 2012. izdale EP "The Lion's Roar", koji je oduševio i publiku i kritiku, a danas se vraćaju sjajnim albumom "Stay Gold" u izdanju Columbia Recordsa.

Otvaraju ga s "My Silver Lining", pjesmom koja će po ovo ljeto sigurno biti soundtrack mnogih koji ljeto provode na cesti putujući od plaže do plaže, od festivala do festivala. Pamtljivi refren i odličan tekst čini ovu stvar onom koja će biti na repeatu.

"Shattered & Hollow" je balada, a "Cedar Lane" više country valcer pa se na prvu čini kao da cure nisu fokusirane te da se prebacuju iz žanra u žanr, ali one ustvari samo nisu postavile nikakve granice i u tome nisu pogriješile. Tekstualno, album je pun metafora, nema onih oštrih, direktnih fraza po kojima su folk i country poznati. Ali, glazbeno, aranžmanski i harmonijski ovaj album je odrađen savršeno.

Kod First Aid Kit osjeća se snažan utjecaj Indigo Girls, Lylea Lovetta, Patsy Cline i Norah Jones. Najčešća tema je bijeg. To se možda najviše osjeti u "Waitress Song": želja za bijegom iz modernog svijeta u zamjenu za jednostavan. "Cedar Lane" je možda najupečatljivija pjesma na albumu u kojoj sestre zvuče najsigurnije.

Kao ABBA prije njih, sestre Söderberg pišu izražavajući emocije na način na koji izvođači sa engleskoga govornog područja nikad ne bi pisali i zato First Aid Kit zvuče kao pravo osvježenje. "A Long Time Ago" je pjesma u kojoj se istovremeno čuju i očaj i sreća. Kreće laganim klavirom i postepeno se umotava u gitare i violine. To je jedna od onih na koju ćete se naježiti i odličan odabir za zatvaranje albuma.

"Stay Gold" će sigurno naći put do puno novih slušatelja i postavlja pitanje treba li countryju povratak? Vjerojatno treba. Taylor Swift i Miley Cyrus korijene vuku baš iz toga glazbenog žanra od njega su odustale. First Aid Kit napravile su korak dalje za country glazbu, a "Stay Gold" bi trebao biti u konkurenciji za najbolji album godine, i to ne samo u žanrovskoj kategoriji.

Talent za pripovijedanje priča rijedak je kod mladih izvođača, a ove sestre su majstorice koje mogu stati uz bok Cohenu i Springsteenu. Ako su producenti iz Columbia Recordsa i na tren pomislili da su sestre Söderberg bile pogrešno ulaganje, sa "Stay Gold" su im dokazale da mogu mirno spavati.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.