Otisnut je i peti fanzin pod naslovom "Spomenar", nastao u radionici splitskog kolektiva queerANarchive. U izradi ovoga, drugog fanzina posvećenog lezbijkama, sudjelovalo je desetak djevojaka pod vodstvom Nikoline Banić.

"Fanzin je napravljen u formi spomenara. Na tridesetak pitanja su odgovarale splitske lezbe. Pitanja se sastoje od tri seta, prvi set pitanja je sličan svim spomenarskim pitanjima, a odnosi se na ime prezime, imaš li simpatiju, tko je tvoj idol, u kojem bi gradu željela živjeti i slično, drugi dio se tiče odnosa prema okolini u kojoj žive kao LGBTIQ osobe, a treći dio pitanja na odnos prema sebi. Fanzin je ilustriran osobnim fotografijama sudionica radionica fanzina koje su same odabrale i posložile u prigodne kolaže koje bi trebali predstavljati njihov intimni život", ispričala je Banić za Crol.hr.

Iz "Spomenara" ćemo saznati da su se djevojke mahom autale najprije prijateljicama, tek jedna se prvo povjerila majci, većina ih je osjetila neku vrstu diskriminacije ili zlostavljanja, a samo jedna od njih 12 je izjavila da nije nikad i to, kako sama obrazlaže, zato jer nije govorila da je lezbijka ljudima za koje je znala da to ne bi prihvatili.

Ako san ovo pregrmila, onda mogu i sve drugo jer mi je ta borba sa sobom i prihvaćanje toga šta jesan bila najteža u životu

Druga kaže da je upravo u obitelji doživjela zlostavljanje: "Mater me skoro satrala". Treća veli da ni sama ne zna je li to folklor ili diskriminacija, ali događa se često.

"Da nisam gay, ovo patološki oblikovano društvo bi napravilo od mene homofoba"

"Evo danas je u Kobaje neki ćelavi pijani vika za mnom da zašto neman kosu. Ja sam njega pitala zašto on nema kosu, a on je reka da je on muško, a ja žena i da triban pustit kosu. Ja san rekla da ću pustit k***c pa mi neće tribat kosa. Kasnije smo se upoznali. Krasan dečko.“

Većina ih je odgovorila pozitivno na pitanje "Osjećaš li da svojim djelovanjem možeš utjecati na društvo u kojem živiš?“ te da se najugodnije osjećaju kad su u društvu drugih LGBT osoba "jer onda nisam drugačija".

Super mi je bit žena i bit sa ženama

Samo jedna od sudionica je majka i smatra da je "super roditelj". Neke bi voljele roditi, neke ne, a neke navode da nemaju uvjete za roditeljstvo. Djevojke u većini smatraju da je njihova seksualna orijentacija utjecala na njihovu osobnost.

"Postala sam više samozatajna, tiha", odgovorila je jedna, dok druga procjenjuje da je postala otvorenija i tolerantnija. Treća ima dojam da bi "da nisam gay, ovo patološki oblikovano društvo napravilo od mene homofoba", četvrta da je borbenija i iskrenija prema sebi i drugima: "Ako san ovo pregrmila, onda mogu i sve drugo jer mi je ta borba sa sobom i prihvaćanje toga šta jesan bila najteža u životu".

Pa ipak na pitanje bi li, da imaju čarobni štapić, promijenile svoju seksualnu orijentaciju, listom odgovaraju NE: "Jer mi je super bit žena i bit sa ženama", "Super je bit lezba. Nisam ja ta koja se triba minjat,nego ovo glupo društvo", "Apsolutno ne. Volim biti lezba".

Podsjetimo, prvi lezbijski fanzin "Slobodna dalmatinska splitska lezba" tiskan je u prosincu prošle godine.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.