Foto: lgbti-ep.eu

Dugine obitelji i istospolni parovi trebaju imati jednaku slobodu kretanja i ostvarivanje svojih temeljnih prava kao i ostali, a Europska unija treba ukloniti sve prepreke s kojima se LGBTIQ osobe suočavaju.

Europski je parlament u utorak s 387 glasova za, 161 protiv i 123 suzdržana usvojio Rezoluciju o pravima LGBTIQ osoba kojoj je cilj potpuno ostvarivanje prava u svim članicama Europske unije.

Od naših europarlamentaraca Rezoluciju su podržali SDP-ovi zastupnici Biljana Borzan, Predrag Fred Matić i Tonino Picula te Valter Flego (IDS). Protiv pozitivnih pomaka bili su neovisni kandidat Mislav Kolakušić i Hrastovac Ladislav Ilčić, a iznenađujuće je da su suzdržani bili HDZ-ovi zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko.

Europarlamentarci naglašavaju da je potrebno naglasak staviti na pravo na slobodu kretanja koju neke članice Unije ne poštuju pa se događa da parovi vjenčani u jednoj zemlji nisu prepoznati kao vjenčani par u drugoj zemlji. Zemlje koje ne priznaju istospolne brakove ili partnerstva sklopljena u drugim zemljama su Bugarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

Istospolne partnere svaka zemlja treba tretirati kao i partnere različitog spola, navodi se u Rezoluciji.

Bračni partneri u jednoj, stranci u drugoj državi

Europska komisija trebala bi poduzeti mjere protiv Rumunjske zbog kršenja vrijednosti Europske unije, smatraju europarlamentarci.

Ovo se tiče Rumunjske i gej para zbog kojega se ondje vodi slučaj "Coman i drugi protiv Općeg inspektorata za imigraciju i Ministarstva unutarnjih poslova". Još u lipnju 2018. Europski je sud donio presudu protiv Rumunjske koja istospolnom paru nije omogućila uživanje zakona o slobodi kretanja. Amerikanac Claibourn Robert Hamilton i Rumunj Adrian Coman stupili su u brak u Bruxellesu 2010. godine.

Tri godine kasnije, Comanovu supružniku još uvijek nije odobren boravak u Rumunjskoj. Čak štoviše – izvršna, zakonodavna i sudska vlast zanemarile su odluku Europskog suda!

Slučaj je trenutno na Europskom sudu za ljudska prava. "Optimistični smo, dobili smo podršku, iako ne znamo što će sud odlučiti. Zakon u Rumunjskoj ne ide u korak sa stvarnim stanjem u društvu", kazao je Coman.

Pred Europskim sudom za ljudska prava također su se našla dva slična slučaja iz Poljske gdje su istospolni partneri suočeni s odbijanjem upisa braka u matičnu knjigu vjenčanih jer su takvi odnosi u suprotnosti s "osnovnim načelima poljskog zakona".

Sankcije za Poljsku i Mađarsku

Iako je Poljska bila jedna od prvih europskih zemalja koja je još 1932. dekriminalizirala homoseksualnost, katoličko i konzervativno stanovništvo stvorilo je takozvane "anti-LGBT zone" uslijed rastuće borbe za prava LGBTIQ osoba.

Europska komisija pojačala je pritisak na Poljsku zbog kršenja ljudskih prava te Poljska zbog ovog poteza riskira 1,5 milijardi eura za oporavak od krize izazvane pandemijom koronavirusa, a postoji i vjerojatnost da će se naći pred Europskim sudom.

U Mađarskoj su političari konzervativne desničarske stranke Fidesz kritizirali Rezoluciju, a mađarski europarlamentarac Balázs Hidvéghi nazvao ju je još jednim "ludilom" iz Bruxellesa. Podsjetili bismo na ludosti u Mađarskoj gdje je novčano kažnjena knjižara zbog knjige o lezbijskoj obitelji i gdje je upravo Fideszovac uhvaćen u gej orgijama.

Rezolucijom se daje do znanja da je Europska unija svjesna diskriminacije s kojom se suočavaju LGBTIQ osobe u Poljskoj i Mađarskoj, a Europski parlament poziva na pokretanje sudskih postupaka protiv kršenja prava i blokiranje proračunskih instrumenata.

Partneri bez nasljedstva, djeca bez državljanstva

U širem smislu nepriznavanje istospolnog braka ili partnerstva onemogućuje traženje partnerove mirovine, ostvarivanje zajedničkog osiguranja i nasljeđivanje nekretnina.

Osim toga, prelaskom granice partneri zakonski prestaju biti par i postaju dvije nepovezane osobe, dok njihova djeca odjednom imaju samo jednog roditelja.

Rezolucija također poziva sve članice Unije da osobe navedene u rodnom listu djeteta prihvate kao djetetove zakonske roditelje. Ovim potezom dugine bi obitelji ostvarile pravo na spajanje obitelji kao što u tom pravu već uživaju partneri različitog spola i njihove obitelji.

U slučaju preseljenja, djeca istospolnih partnera u zakonskom sustavu postaju apatridi, odnosno osobe bez državljanstva, stoga se izglasavanjem Rezolucije pokušavaju izbjeći i ovakve situacije.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.