Image

Vladin prijedlog delimitiranja porodiljnih naknada u prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta naišao je na nepodijeljenu podršku saborskih zastupnika, no rasprava o tom prijedlogu pretvorila se u svjetonazorsku polemiku o tome koliko vrijedi koja žena.

HDZ-ova zastupnica Ivana Sučec-Trakoštanec kazala je, naime, kako je osobno "na strani onih koji smatraju da svaka žena vrijedi onoliko koliko djece rodi". 

"To ne znači da moraju sjediti doma i biti zatucane", rekla je Sučec-Trakoštanec i objasnila da postoje sjajni primjeri žena s karijerama u znanosti, koje su rodile po pet ili više djece. "Takvih primjera u Hrvatskoj ima, ali nitko za njih ne zna, jer se to ne piše u novinama", požalila se.

Njezin je govor izazvao reakciju predsjedavajuće đurđe Adlešić (HSLS), koja je kolegicu upozorila da "vrijede i žene koje ne mogu imati djece", no Sučec-Trakoštanec joj je uzvratila da je riječ o njezinim osobnim uvjerenjima, koja Adlešić ne mora dijeliti.

Gordana Sobol (SDP) ocijenila je, međutim, da je Sučec-Trakoštanec uvrijedila sve žene koje iz bilo kojeg razloga ne mogu imati djecu, kao i za one koje imaju samo jedno dijete, pa i potpredsjednicu Vlade i ministricu obitelji Jadranku Kosor, koja je u Sabornici. "Nisam očekivala da ćemo krajem 2007. u ovom parlamentu čuti ovakvu raspravu", poručila je Sobol kolegici iz HDZ-a.

HDZ-ovka Ruža Lelić kazala je, pak, kako je uvjerena da je njezina stranačka kolegica krivo shvaćena, te upozorila da "znamo da i one žene koje ne mogu imati djecu izuzetno pate". Sučec-Trakoštanec je, međutim, ponovila kako je uvjerena da žena vrijedi koliko ima djece, a kad je riječ o onima koje ne mogu roditi, kazala je kako "čovjek snuje, Bog određuje".

Sobol joj je, pak, uzvratila kako joj se čini da je previše toga u Hrvatskoj prepušteno božjoj volji, a da je tomu tako, kaže, svjedoči i činjenica da još nije donesen zakon o izvantjelesnoj oplodnji, koji bi mnogim parovima omogućio da dobiju djecu.

Protiv ocjene da žena vrijedi koliko ima djece izjasnila se i ministrica Kosor, ističući da je "svaka žena jednaka po Ustavu, ali i po ljudskim i božjim zakonima". 'Mi, kao vlada, moramo imati apsolutno jednak odnos prema svakoj ženi i svakoj majci", istaknula je Kosor, koja je predloženi zakon ocijenila "iskorakom za budućnost".

Naglasila je kako će predloženi tekst, po kojem će zaposlene rodilje u prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta primati punu plaću, majkama omogućiti da žive dostojno i dostojanstveno.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.