Foto: YoutubeEdith Windsor, glavna tužiteljica zbog koje je američki Vrhovni sud u lipnju Zakon o obrani braka (DOMA) proglasio neustavnim, ušla je u konkurenciju za prestižnu titulu osobe godine magazina Time.

To je objavila izvršna urednica Timea, Nancy Gibbs koja je kazala i kako moć nije samo politička, već i kulturološka ili duhovna. To je zapravo bilo objašnjenje činjenice da je na listu uvrštena i pjevačica Miley Cyrus.

"Doba u kojem živimo uvelike je obilježeno egzibicionizmom jer svi sa sobom nosimo fotoaparate, kamo god pošli. Zato je Miley simbol našeg načina života", dodala je Gibbs.

U konkurenciju za osobu godine osim Windsor i Cyrus još su ušli sirijski predsjednik Bashar al-Assad, republikanski senator Ted Cruz, iranski predsjednik Hassan Rouhani, zviždač CIA-e Edward Snowden, papa Franjo, osnivač Amazona Jeff Bezos te američka ministrica zdravstva Kathleen Sebelius koja je provodila zakon o povoljnijem zdravstvenom osiguranju, popularni Obamacare.

Podsjetimo, Edith Windsor i Thea Spyer bile su u vezi duže od 40 godina kad je Spyer 2009. godine umrla. Nakon toga je njezina partnerica dobila obavijest da mora platiti 363.053 dolara federalnog poreza, što se ne bi dogodilo da je njihova zajednica bila zakonski priznata u očima države.

Njih su se dvije vjenčale 2007. godine u Kanadi, nakon što su saznale da Spyeričina multipla skleroza napreduje. Ona je bila psihologinja koja je zbog bolesti postala kvadriplegičarka, a Windsor je radila za IBM. Zato je Zato je odlučila podići tužbu i pobijedila, pa joj je sav novac vraćen.

Njezina pobjeda značila je da vjenčani istospolni parovi imaju pravo na više od 1100 federalnih olakšica, što je prije bilo moguće samo za heteroseksualne parove. Jednako tako, više od 100.000 vjenčanih gej i lezbijskih parova napokon mogu iskoristiti sve prednosti poreznih olakšica, mirovinskih prava te tako uživati jednakopravnost kakvu zaslužuju.

Tko će biti Timeova osoba godine znat će se u srijedu. Prema anketi na Today News, koji će i objaviti pobjednicu ili pobjednika, uvjerljivo vodi papa Franjo s gotovo 24.000 glasova.

Edith Windsor predvodila je ovogodišnji New York Pride i održala prigodan govor

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.