Foto: Wikimedia Commons/A1c3b2

Organizatori Svjetskog kupa u ragbiju za gej sportaše, Bingham Cup 2014, ispunili su svoje obećanje i pokrenuli prvo svjetsko istraživanje o homofobiji u sportu "Out on the Fields".

 Tim stručnjaka za homofobiju u sportu, koji dolazi iz UK-a, Australije, SAD-a i Kanade, u suradnji s klubom Sydney Convicts Rugby Club, Gej ragbi savezom, Australskom sportskom komisijom i projektom You Can Play provodi online anketu kojom želi ispitati stavove i iskustva osoba iz cijelog svijeta o homofobiji u sportu i pratiti promjene u sportskoj kulturi tijekom vremena. Nakon završetka istraživanja, koje traje do rujna 2014., rezultati će biti objavljeni i za širu javnost, o čemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

Istraživanje "Out on the Fields" pokrenuto je nakon vala autanja profesionalnih sportaša i sportašica, a s ciljem osvještavanja javnosti o problemu homofobije na sportskim terenima, u svlačionicama i na tribinama. "Bilo je mnogo govora o homofobiji u sportu, pogotovo nakon što su se autali Michael Sam i Jason Collins. Čujemo razne priče iz cijelog svijeta od sportaša koji su izbačeni iz klubova jer su gej. Zato je ovo istraživanje povijesno i važno jer ćemo prvi put imati priliku mjeriti prisutnost homofobije na svjetskoj razini", kazala je umirovljena profesorica s Sveučilišta Penn State, Sue Rankin.

Pomak vidljiv, ali strah i dalje prisutan

Osim što se istraživanjem želi otkriti stupanj homofobije u sportu općenito, istraživači imaju za cilj saznati koliko sportaša i sportašica ostaje "u ormaru" i iz kojih razloga, učestalost homofobnog iskustva i kod sportaša/ica i kod navijača/ica te koji su sportovi "najhomofobniji" i najnesigurniji za LGBTI osobe.

Predsjednik projekta You Can Play, Patrick Burke, kaže kako sve više gej sportaša otkriva svoju spolnu orijentaicju, ali da je homofobija na sportskim terenima i tribinama i dalje problem broj jedan. "Proteklih smo godina mogli vidjeti hrabre žene i muškarce koji se bave sportom i govore o svojoj spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu, ali s druge strane imamo i one koji se još uvijek boje ići njihovim koracima iz straha od diskriminacije", objašnjava Burke.

Nada se kako će rezultati ovog istraživanja pokazati da je homofobija ipak manji problem nego što se to ljudima čini te da će pomoći mnogim sportašima i sportašicama da izađu iz ormara, bez straha od negativnih posljedica.

Na sudjelovanje u istraživanju pozvani su svi, neovisno o spolu, rodu, rodnom identitetu, spolnoj orijentaciji ili o tome bavite li se sportom ili ne.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.