Foto: Screenshot

Uganda je u veljači uvela jedan od najoštrijih zakona protiv LGBT osoba u svijetu, uvevši obvezu javnog prijavljivanja svih homoseksualnih osoba. Ustavni sud tek je nedavno ukinuo taj zakon zbog tehničkog problema, nedostatka kvoruma prilikom izglasavanja zakona.

Iako su LGBT aktivisti diljem zemlje i svijeta proslavili ukidanje zakona, tamošnji političari izrazili su već niz puta namjeru da vrate zakon na snagu . Čak se i predsjednik Yoweri Museveni založio za vraćanje zakona na snagu, iako u nešto manje radikalnoj formi.


No kako otkriva stranica Vocativ, u Ugandi je itekako bilo otpora zakonu, čak i dok je bio na snazi. Tako su objavili svjedočanstvo o neformalnom i tajnom dvostrukom gej vjenčanju koje se zbilo prije nekoliko mjeseci u Ugandi. "Da je lokalna policija saznala za ceremoniju, svi prisutni, uključujući i našu ekipu, završili bi u zatvoru. Iako ceremonija kojoj smo prisustvovali nije pravno priznata, par tvrdi da ima jaku simboličku snagu za njih", tvrdi Vocativ.

Jedan od mladoženja izjavio je u videu: "Nemam osjećaj da kršim zakon, već da zakon krši mene".


Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.