U skladu s dosadašnjom praksom i zakonom koji od 2013. zabranjuje "gej propagandu" ruska je vlada službeno zatražila od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da povuče odluku iz 2014. kojom se lezbijkama i gejevima zaposlenima u Ujedinjenim narodima omogućavaju bračne povlastice.

Ruski diplomat Sergej Kalizov tvrdi kako "ta odluka krši rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se vladama iz zemalja iz kojih dolaze zaposlenici UN-a prepušta da same odluče jesu li oni podobni za bračne povlastice"

Najavili su kako razmišljaju o pokretanju glasovanja u Odboru UN-a za administrativna pitanja i proračun, što neki tumače kao napad na glavnog tajnika, koji je osudio pro-ruske vođe pobunjenika u istočnoj Ukrajini a Rusija to doživljava kao napad na njihove interese, piše magazin Mic.

Homofobija kao sredstvo skretanja pažnje s rastuće gospodarske krize

Što zapravo Rusi ovime žele postići? Analitičari navode dva moguća cilja: pomoći nazadnoj struji u političkoj bazi predsjednika Vladimira Putina da skrene pažnju s rastuće gospodarske krize u kojoj rublja u odnosu na američki dolar doživljava povijesni pad i sa sve brojnijih pitanja koja se javljaju nakon nedavnog ubojstva Putinovog najžešćeg političkog protivnika Borisa Nemcova.

Kako je studija Istraživačkog centra Pew iz 2013. pokazala da 74 posto Rusa smatra da je homoseksualnost neprihvatljiva u suvremenom društvu, a njih samo 16 posto podržava LGBT zajednicu, ovakva se strategija pokazala učinkovitom i popularnom. Putinov je položaj siguran, sve dok se na njega gledao kao na onog koji štiti temeljne vrijednosti ruske kulture protiv dekadentne zapadnjačke prevlasti.

LGBT osobe nisu jedine koje pate zbog njegovog političkog cinizma, no oni su najčešće najlakša meta za Kremlj.

"Samo korak dalje od centra Moskve okovanog lancima Starbucksa, Putinova Rusija može biti opasno mjesto. Zločini iz mržnje ultradesničarskih grupacija uobičajena su stvar, kako protiv etničkih manjina (koje čine gotovo 20 posto stanovništva, a računa se kako ima oko 11 milijuna migranata iz bivših sovjetskih država) tako i protiv LGBT Rusa. Okrutni mladi nasilnici su poznati po tome kako svoje žrtve namame preko internetskih stranica za upoznavanje, nakon čega ih muče iz čiste zabave", izvijestio je stručnjak za ruska pitanja, David Klion, za Al-Jazeeru America.

Foto: UN Free & Equal

Ban Ki-moon s porukom povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 2014.

Ruska vlada je samo nastavila s nametanjem svoje homofobne politike

Drugi Putinov cilj jest podsjetiti Zapad da ne mogu samo tako ignorirati ruski utjecaj na međunarodnu politiku, bez obzira koliko im se vrijednosti razilazile. Izvršna direktorica Međunarodnoga gej i lezbijskog povjerenstva za ljudska prava, Jessica Stern, rekla je kako "Rusija želi na svaki način umanjiti autoritet glavnog tajnika UN-a. Nije tajna kako se nalaze na suprotnim stranama po pitanju Ukrajine i Sirije, a Rusi su sad našli savršeno sredstvo kojim ga napadaju".

Ako ovaj ruski trik bude uspješan, imat će ozbiljne i štetne posljedice za sve LGBT zaposlenike UN-a diljem svijeta, koji će tako platiti Putinovu spremnost da homofobiju iskoristi kao političko oružje.

Tu bi presudnu ulogu mogao i trebao odigrati nedavno imenovani međunarodni povjerenik za LGBT prava State Departmenta i zaustaviti ovaj napad na međunarodnu gej i lezbijsku zajednicu. Malo je vjerojatno očekivati da će Putin popustiti međunarodnom pritisku. Usprkos raširenoj međunarodnoj osudi Kremlja zbog odnosa prema gej pravima, ruska vlada je samo nastavila s nametanjem svoje homofobne politike.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.