Povorka ponosa u Nikšiću zakazana je za 18. rujna a, moto Povorke je "Stop fašizmu, sloboda narodu!"' uz simbol crvene petokrake. Ovaj potez crnogorskih LGBT aktivista izazvao je bijes nikšićkih komunista koji petokraku smatraju simbolom borbe za oslobađanje od fašističkih okupatora, a potom i za bratstvo, jedinstvo i socijalnu jednakost.

Povorka je uz to zakazana na Dan oslobođenja Nikšića od njemačkog okupatora, što je navelo crnogorske komuniste da održe miran prosvjed protiv "zloupotrebe njihovih simbola".

"Jesu li organizatori Povorke ponosa razmišljali da uzimajući antifašističke simbole vrijeđaju pale žrtve za slobodu? Nekad su nikšićkim korzom šetale generacije uspješnih privrednika, doktora, sportaša, radnika, boema, učenika, koji su s ponosom isticali da su odrasli na tom korzu, čiji je duh i danas sačuvan. Pošto se vremena mijenjaju, bit ćemo izgleda primorani da na njemu gledamo kako se ljube dva muškarca ili djevojke", kazao je Radisav Stanišić, predsjednik nikšićkih komunista na subotnjem prosvjedu.

Hrvatski antifašisti zadovoljni što drugi koriste simbole koji njeguju antifašizam i njegove tekovine

Nevladine organizacije Hiperion i LGBT forum progres iz Nikšića potvrdile su da su "pojedine, navodno ljevičarske partije i komunisti sovjetskog tipa, iskazali protivljenje zbog vizualnog identiteta Pridea".

Također ističu da su policiji prijavili skup na vrijeme i tako dali tri mjeseca kako bi se otklonili uzroci ranijih zabrana. Naime, policija je dosad odbijala zahtjev za održavanje Prajda u Nikšiću, procjenjujući skup visokorizičnim.

zpantifa

Ovogodišnji Zagreb Pride se održao pod motom "Glasnije i hrabrije: antifašizam - bez kompromisa", a i samo udruženje Zagreb Pride za logotip ima stiliziranu petokraku. Tim smo povodom pitali predsjednika Saveza antifašista Hrvatske, Franju Habulina, kakav je stav SABA RH o upotrebi njihovih simbola u borbi za prava LGBT osoba.

"Savez antifašističkih boraca Hrvatske i njegove članice ne mogu imati ekskluzivno pravo na korištenje svojih simbola, zvijezde petokrake i zastave, te ne možemo imati ništa protiv da ih upotrebljavaju i drugi. Zapravo, možemo biti zadovoljni što postoje drugi koji koriste naše simbole koji poštuju i njeguju antifašizam i njegove tekovine, odnosno prihvaćaju antifašizam kao svoje opredjeljenje", kazao je nam je Habulin.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.