Ruski parlamentarci pripremaju prijedlog zakona prema kojemu bi LGBT osobe mogle biti kažnjene novčano ili čak osuđene na zatvorsku kaznu zbog autanja ili "javnog priznanja netradicionalne spolne orijentacije".

To se planira uvesti kao amandman na već postojeći kontroverzni zakon iz 2013. kojim se zabranjuje izlaganje "gej propagande" maloljetnicima, a koji je Human Rights Watch proglasio "sredstvom diskriminacije koje ozakonjuje nasilje prema LGBT zajednici". Prema tom prijedlogu osobe koje se autaju bile bi novčano kažnjene iznosom od 5.000 rubalja (oko 80 američkih dolara) zbog "iskazivanja istospolne orijentacije na javnim mjestima", a dodatno i zatvorskom kaznom u trajanju od 15 dana "ako se autaju u školama, kulturnim ustanovama ili vladinim uredima", piše Newsweek.

"Homoseksualnost je smrtonosna prijetnja za čitavo čovječanstvo"

Autori amandmana, Ivan Nikitchuk i Nikolay Arefiev zastupnici Komunističke stranke u ruskoj Dumi, kažu kako vjeruju da bi se time ojačao ruski javni moral.

"Vjerujem kako bismo ovime riješili jedan od gorućih problema koji se tiče bolesti koje je zahvatilo naše društvo i koje treba riješiti moralnim obrazovanjem novih generacija. U biološkom smislu, ako nema reprodukcije to je jednako smrti i u tom je smislu homoseksualnost smrtonosna prijetnja za čitavo čovječanstvo", rekao je Nikitchuk za državne dnevne novine Izvestia i dodao kako je postojeća legislativa vezana uz LGBT osobe nedostatna.

Ove najnovije vijesti koje pristižu iz Rusije daleko su od izjava koje je Vladimir Putin dao u razgovoru prilikom gostovanja u američkoj TV emisiji "60 minuta" na CBS-u prošlog mjeseca demantirajući porast nasilja prema LGBT osobama, rekavši kako su inozemni mediji "namjereno preuveličali" taj problem, te kako u Rusiji "nema nikakvog progona".

Porast ruske homofobije bilježi i nedavna anketa tamošnjeg nezavisnog centra za istraživanja Levada Center. Prema dobivenim rezultatima u Rusiji je porasla želja za društvenim izopćenjem LGBT osoba - 37 posto ispitanika smatra kako bi LGBT osobe trebalo "izolirati iz društva", a njih je 21 posto izjavilo kako žele "likvidirati" LGBT osobe.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.