Zastupnici parlamentarne Skupštine Sjeverne Irske tijesnom su većinom glasali za ozakonjenje bračne jednakosti, no ta povijesna odluka ipak neće dovesti do željenih zakonskih izmjena koje su vetom zaustavili zastupnici Demokratske stranke unionista (DUP).

Samo s jednim glasom više u sjevernoirskoj Skupštini je prvi put odobreno ozakonjenje istospolnog braka, no Demokratska stranka unionista (DUP) uložila je veto uz objašnjenje kako za zakonsku izmjenu kojom bi se omogućila bračna jednakost ne postoji dovoljna podrška opće zajednice, piše Guardian.

To je omogućeno pravilima regionalne podjele vlasti prema kojima i unionistička i nacionalistička stranačka opcija mogu pokrenuti takav postupak ako smatraju kako za određenu zakonsku izmjenu nema dovoljne podrške, bilo od strane protestanata ili katolika. Takvo je pravilo uvedeno Sporazumom iz Belfasta 1998. kako bi se osigurala ravnopravno sudjelovanje tih zajednica.

Pravilo zaštite manjina iskorišteno za uskratu prava LGBT građana

Iz Amnesty Internationala komentirali su kako je ironično da je pravilo koje je uvedeno zbog zaštite manjina u Sjevernoj Irskoj sada iskorišteno kako bi se uskratilo temeljno pravo LGBT manjinskoj zajednici. Stavljanjem veta DUP je osigurao da Sjeverna Irska i dalje ostane jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva koji ne priznaje istospolni brak.

Najmanje tri para planiraju podići tužbu zbog zabrane istospolnog braka i najavljuju da će ići i do Europskog suda za ljudska prava ako to bude potrebno.

Dr. Richard O’Leary iz organizacije Faith in Marriage Equality kaže kako daljnja zabrana bračne jednakosti samo jača dojam o Sjevernoj Irskoj kao nazadnom društvu.

"Budimo iskreni, imamo već dosta problema s imidžom zbog naše povijesti vjerskih podjela. Sasvim je moguće kako će Sjeverna Irska za par godina biti zadnja značajnija destinacija Zapadne Europe u kojoj će istospolni brak i dalje biti zabranjen i na 'krivoj strani povijesti' ".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.