Nakon dugogodišnje vladavine konzervativaca, na mjesto premijera Kanade došao je liberal Justin Trudeau, koji osim izgledom plijeni pažnju javnosti i naprednim političkim idejama, podržavanjem feminizma, LGBT prava i borbom protiv diskriminacije gejeva pri darivanju krvi.

"Superzgodan", "seksi" i "pravi komad" bili su atributi koji su u naslovima medija prednjačili prilkom izborne pobjede novog kanadskog premijera Justina Trudeaua, no njegovim kritičarima možda ipak više smeta njegova liberalna seksualna politika, piše New Republic.

No, pogrešno bi bilo zavodljivost kanadskog premijera Justina Trudeaua shvatiti samo kao osobnu karakteristiku zbog kompleksne povezanosti s njegovim seksualnim liberalizmom. Trudeau se naziva feministom, obećao je rodnu ravnopravnost u kabinetu premijera i zalaže se za reproduktivna prava žena na izbor. Za razliku od dosadašnjeg konzervativnog premijera Stephena Harpera, Trudeau sudjeluje u povorkama ponosa u znak podrške LGBT zajednici. Također se borio za ukidanje zabrane gej muškarcima da daruju krv.

Njegov je seksualni liberalizam dio nasljeđa obitelji Trudeau, jer upravo je od roditelja naslijedio dobar izgled i napredne političke stavove. Burni brak Pierrea i Margaret Trudeau pratio je društvene promjene koje zahvatilo kanadsko društvo. Stariji Trudeau je kao premijer od 1968. proveo brojne reforme koje su bile dio programa seksualnog liberalizma, poput dekriminalizacije kontracepcije i homoseksualnosti, ublažavanje ograničenja na pobačaj i pojednostavljenje zakona o razvodu braka.

"Država nema što raditi u ičijoj spavaćoj sobi", bila je njegova poruka.

Ako se Justin Trudeau u nečemu prilično razlikuje od svog oca, to je svakako u njegovo mišljenje kako je feminizam projekt koji traje. Obećanje o rodnoj ravnopravnosti u kabinetu premijera je samo po sebi ogromna razlika u praksi dosadašnjih vlada, ali i od verzije liberalizma kakvu je provodio njegov otac Pierre. 

 

Kao i njegove roditelje, i Trudeaua su napadali po seksualnoj osnovi. Tako ga je Rob Ford, poznati bivši gradonačelnik Toronta, nazvao "pederom", a na razne druge uljuđenije načine kanadska Konzervativna stranka i njima skloni mediji pokušali su omalovažavati Justina ističući njegovu feminiziranost i nedostatak klasične muževnosti, te radeći reklame u kojima se šale na račun Trudeauove "lijepe kose".

Slični napadi nisu utjecali na karijeru Pierrea Trudeaua, koji je bio kanadski premijer više od 15 godina, a po svemu sudeći neće utjecati ni na njegovog sina. Napadi u kojima se govori o njegovoj "lijepoj kosi" zapravo implicira kako Trudeau nedostaje ozbiljnosti za mjesto premijera. Ipak, popularnost oca i sina Trudeau objašnjava upravo njihovo zalaganje za seksualni liberalizam puno više od osobnog seksipila. U Kanadi postoji impresivno biračko tijelo sklono seksualnom liberalizmu i to su vješto iskoristili i Pierre i Justin Trudeau.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.