Zbog prosvjeda u kojem je sudjelovalo nekoliko tisuća branitelja bio je blokiran je promet središtem Zagreba kroz Savsku i Jagićevu ulicu. Prosvjednici negoduju zbog odluke Vijeća za elektroničke medije koje je zagrebačkoj Z1 televiziji oduzelo koncesiju na tri dana zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča.

Prosvjednika je bilo između pet tisuća, koliko procjenjuje policija i osam do 10 tisuća koliko tvrde organizatori. Ivan Tepeš, predsjednik HSP AS i potporedsjednik Sabora rekao je za HRT da je ovo prosvjed protiv verbalnog delikta. 

"Naziva nas se profašistima, a kada hrvatsku i domovinski rat vrijeđaju Oliver Frljić ili Novosti, onda je to umjetnički izričaj. Za govor mržnje treba sankcionirati svakoga, a ne samo jednu stranu. Ako DORH kaže da je Marko Jurič koristio govor mržnje u redu, ali samo oni o tome mogu suditi', rekao je Tepeš. Požalio se da je i predsjednik SDP-a Zoran Milanović njegovu stranku nazvao profašističkom.

Prosvjednici se nalaze ispred Agencije za elektroničke medije, gdje uzvikuju "Za dom spremni", "Rakićka u Srbiju", "Radmane u Srbiju", "Kosanoviću u Srbiju", a među njima su Josip Klemm, Đuro Glogoški, Božidar Alić i Zdravko Tomac, piše Tportal, a dovikuje se i da treba postaviti Velimira Bujanca na mjesto Mirjane Rakić u Agenciji za elektroničke medije. Inače, Bujanec je u Agenciju odnio šajkaču kako bi je poklonio predsjednici Vijeća Mirjani Rakić, a rekao je i kako "ju je dobio "od silovane žene iz Vukovara".

Prosvjed pod nazivom "1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora" organizirala je HVIDR-a Grada Zagreba uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata u znak potpore televiziji Z1, a kolona je krenula u podne ispred braniteljskog šatora u Savskoj. Jedan od vođa prosvjednika iz Savske 66 Đuro Glogoški najavio je kako će ta adresa ubuduće biti ishodišno mjesto s kojeg će ubuduće počinjati sve prosvjedne šetnje.

Vijeće za elektroničke medije je na sjednici prošlog petka donijelo odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg koju je urednik i voditelj Marko Jurič odjavio porukom svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikari.

Mirjana Rakić, šefica Agencije za elektroničke medije, rekla je da zna kako je zabrana programa oštra mjera, ali i da je jedina koja im je na raspolaganju, te da joj zakon nije omogućio blažu kaznu.

Privremeno oduzimanje koncesije Z1 televiziji započelo je 26. siječnja u ponoć, odlučilo je Vijeće, koje je tog nakladnika odlučilo kazniti zbog kršenja Zakona o elektroničkim medijima, a spis predmeta će proslijediti Državnom odvjetništvu na postupanje.

Vijeće je temeljem redovitog nadzora nad radom nakladnika i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana utvrdilo da je emisiju "Markov trg", emitiranu 19. siječnja, voditelj odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom kojim je, uz ostalo propisano da u medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla.

Jurič je spornu emisiju odjavio riječima: "Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.