Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za Crol.hr "slučaj Hasanbegović", te ističe kako se i najnoviji skandal temelji na činjenici da ministar načelno osuđuje zločine NDH ali ne i vlastite mladenačke gluposti. Smatra kako do Hasanbegovićeve smjene mora doći i to ne samo zbog zadnjeg slučaja, već ministrovog stava kako su sve alternativne forme kulturnog života suspektne.

"Mislim da je jako lijepo da osuđuje ustaške zločine i sve totalitarizme ali nije osudio svoje mladenačke gluposti, ako su to bile gluposti. Ono što je u najmanju ruku neukusno jest to što je prvo govorio da je ustaški režim opterećen hipotekom poraza, a tek onda je govorio o zločinima. Ispada, da nije bilo poraza ni zločini ne bi bili toliko važni", komentirao je za CroL.hr politički analitičar Žarko Puhovski izjave ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nakon sjednice Vlade.

O najnovijem "slučaju Hasanbegović" Puhovski kaže kako je to jedna u nizu njegovih afera koja se temelji na jednostavnoj činjenici "da se kao ministar postavio netko tko je povjesničar po struci a nije u stanju osmisliti jednu suvislu rečenicu osude zločinačkog režima Ante Pavelića", te kako je upravo to uzrok svim njegovim skandalima.

Ono što je u najmanju ruku neukusno jest to što je prvo govorio da je ustaški režim opterećen hipotekom poraza, a tek onda je govorio o zločinima

Komentirajući ministrove izjave kako je objava njegovih fotografija s ustaškom kapom, te njegovih tekstova iz lista "Nezavisna Država Hrvatska" samo još jedna u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati, Puhovski podsjeća na narodnu poslovicu "ako kaže koza ne laže rog", te dodaje:

"Dakle, ako je fotografija kojim slučajem dorađena, njegov tekst iz 'Nezavisne Države Hrvatske' nije, pa je to dovoljno da se jasno kaže kako su to bile mladenačke gluposti ili treba biti smijenjen".

Neće biti dobro ako Vlada ne smijeni Hasanbegovića 

Uvjeren je kako ministar Hasanbegović neće sam dati ostavku, no smatra kako ga premijer i Vlada moraju smijeniti, iako očekuje da to neće biti u najbržem roku.

"Mislim da do smjene mora doći, međutim premijer teško odlučuje, ne snalazi se baš u Hrvatskoj, i zato sve to previše dugo traje. Vjerujem da će ova Vlada koja se već pokazala nesposobnom za odlučivanje shvatiti za par dana da ga mora smijeniti, a mi ćemo kao društvo dodatno izgubiti puno dragocjenog vremena".

No, ono što Puhovski smatra puno važnijim od, kako kaže, "priče o filofašizmu" jest općenito Hasanbegovićev stav kako su sve alternativne forme kulturnog života suspektne:

"Meni se čini važnijim od čitave priče o filofašizmu to što potezi koje je ministar najavio pokazuju da zastupa izrazito malograđanski koncept kulture podoban za 19. stoljeće. Mislim na to da očito smatra sve alternativne forme kulturnog života suspektnima. On bi želio hrvatsku kulturu u kojoj bi postojali samo HNK, Državni arhiv i Hrvatski povijesni muzej".

Vjerujem da će ova Vlada koja se već pokazala nesposobnom za odlučivanje shvatiti za par dana da ga mora smijeniti, a mi ćemo kao društvo dodatno izgubiti puno dragocjenog vremena

Puhovski neće biti iznenađen ako do smjene ministra kulture ipak ne dođe, jer, "već smo se naviknuli na takve situacije", no poručuje kako to "sigurno neće biti dobro".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.