"Osobno imam nažalost gotovo svakodnevno iskustvo da me se izjavama i komentarima diskriminira i diskreditira samo stoga što sam žena", požalila se najmoćnija žena Hrvatske, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Miloradu Pupovcu u odgovoru na njegovo pismo. Stoga je crol.hr upitao Biserku Momčilović, koordinatoricu Ženske mreže Hrvatske, zbog čega se Ženska mreža nije zauzela za predsjedničina rodna prava.

"Da smo primijetile kako je bila diskriminirana na bilo koji način, sigurno bismo reagirale, kao što ćemo i reagirati ako je uočimo. Međutim, da je naša predsjednica uistinu diskriminirana, ne bi napredovala niti obnašala najviše dužnosti ne samo u Hrvatskoj, nego i na svjetskoj razini. Ona je bila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanica RH u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, a za svo to vrijeme, svjedoci smo, nije imala problema zbog toga što je majka. Vidjeli smo da je uspješno usklađivala profesionalni život i majčinstvo, što je san tisuća žena u Hrvatskoj, kazala je Biserka Momčilović.

Dodaje kako je predsjednica možda pod dojmom načina na koji se mediji odnose prema javnim osobama te da uistinu ima razlike u tretmanu žena i muškaraca na javnim funkcijama. Žene su češće žrtve seksizma i izložene seksističkim komentarima. Na njih se prvo gleda kao na žene, pa tek onda kao na političarke.

Predsjednica ne čini ništa da promijeni položaj žena u Hrvatskoj

"Međutim, njezina je obaveza kao javne ličnosti stvarati pravni i politički okvir za istinsku ravnopravnost spolova. Treba biti svjesna svoje odgovornosti i razmisliti o tome što govori, ona je i uzor za žene. Činjenicom da je predsjednica, ona je pokazateljica ženama koje trpe stvarnu diskriminaciju da i one jednog dana mogu biti predsjednice", kazala je koordinatorica Ženske mreže.

"Kolinda Grabar-Kitarović zloupotrebljava činjenicu što je žena i poseže, kao i mnoge političarke dosad, za spolom onda kad joj to ide u prilog, a s druge strane ne čini ništa da promijeni položaj žena u Hrvatskoj", oštra je bila Momčilović. Kazala je da je Ženska mreža uočila kako se predsjednica na javnim skupovima u inozemstvu često poziva na ravnopravnost spolova i govori o ravnopravnosti, dok u Hrvatskoj to nije česta tema njezinih javnih istupa.

"A prilika i povoda je pregršt, dapače, imamo dvije goruće teme posljednjih mjeseci, pitanje kvota, sramotne podzastupljenosti žena u Saboru i Vladi, i pitanje prava na pobačaj. O tome se predsjednica nije oglasila, pa koristimo priliku da je pozovemo da podrži žene u borbi za prava, štoviše, da se zajedno borimo protiv rodne diskriminacije", poručila je naša sugovornica.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.