Mlada žena koja je pobjegla iz Zimbabvea nakon što je brutalno napadnuta jer je lezbijka ispričala je u dokumentarcu kako su je britanske vlasti tražile da pokaže golišave fotografije kao "dokaz" njezine seksualne orijentacije temeljem koje je tražila azil u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Skhumbuzo Khumalo, stara 24 godine, pobjegla je iz domovine u strahu za vlastiti život nakon što je preživjela teško policijsko nasilje zbog toga što je lezbijka. Iako je u Zimbabveu nezakonita "samo" muška homoseksualnost, svi pripadnici LGBT zajednice trpe nasilje i poniženja koja potiče i sam predsjednik Robert Mugabe.

Nakon što je 2014. pobjegla u Ujedinjeno Kraljevstvo i zatražila azil, Khumalo je tjednima bila u prihvatnom centru, "za dlaku" je izbjegla deportaciju u Zimbabve i azil joj je ipak odobren u lipnju 2015. , piše Pink News.

Predložili joj i da se vrati kući i "pravi se da nije lezbijka"

U dokumentarcu koji je snimila organizacija za azilante Fixers, Khumalo je otvoreno progovorila o šokantnim detaljima  iz procedure koju je morala proći kako bi "dokazala" svoju seksualnu orijentaciju.

"Naravno kako neće samo na osnovu vašeg izgleda procijeniti jeste li gej ili strejt. No, nisam se nimalo ugodno osjećala kad su me tražili da pokažem fotografije seksualne prirode. Službenik je pregledavao fotografije, ja sam sjedila nasuprot njega i čitava je situacija bila izuzetno ponižavajuća.

Odgovarala sam na čitav niz osobnih pitanja, nakon čega su me pitali i da li bih se mogla vratiti kući, živjeti u nekom drugom gradu i prikriti činjenicu da sam lezbijka. Pomislila sam 'kako možeš sakriti da voliš nekoga? To je smiješno'. Sama pomisao kako bi me mogli vratiti u Zimbabve tjerala me da razmišljam o samoubojstvu, jer bolje da si sama prekinem život nego da to tamo učini netko drugi", ispričala je.

Khumalo se prisjetila i brutalnog napada nakon kojeg je odlučila pobjeći iz domovine kako bi ostala živa.

"Zbog toga gotovo stalno proživljavam noćne more, kao da se sve dogodilo jučer. Bila sam poput svakog drugog djeteta, imala sam sretno djetinjstvo, no uskoro se sve promijenilo.

"Policajac me zalio kipućom vodom, vrištala sam u agoniji. Sretna sam što sam uspjela pobjeći"

Grupa policijskih službenika je nasilno upala u naše prostorije, počeli su nas tući, ljudi su počeli bježati. Rekli su mi kako se 'moram srediti' i kako će me ubiti, jer su 'gejevi demoni koji su opsjednuti'. Jedan od njih je zgrabio čajnik i na moj užas zalio me kipućom vodom. Vrištala sam u agoniji, bila je to užasna bol. Dobila sam ogromne plikove koji su sad ožiljci. Sretna sam što sam uspjela pobjeći i tako si spasiti život. Nakon napada sam se osjećala kao da mi je netko oduzeo dostojanstvo i samopoštovanje, nisam više mogla tako živjeti. Otišla sam iz Zimbabvea zbog tog zlostavljanja".

Britanska policija: "Službenici ne smiju postavljati neprimjerena pitanja i tražiti eksplicitne dokaze"

Glasnogovornik britanskog ministarstva unutarnjih poslova ovako je komentirao njezino svjedočanstvo:

"Ponosimo se našom poviješću odobravanja azila svima kojima je potreban i ne deportiramo nikoga kome prijeti progon zbog seksualne orijentacije. Svi tražitelji azila trebaju dokazati kako su bili žrtve progona, te kako su ih u njihovoj domovini tretirali nehumano ili ponižavajuće kako bi im osigurali našu zaštitu.

Kad je u pitanju nečija seksualna orijentacija tome pristupamo na posebno obziran način i našim pravilima je jasno naznačeno kako službenicima nije dozvoljeno postavljanje neprimjerenih pitanja ili traženje eksplicitnih dokaza".

Postoji mogućnost kako će biti zatražena i revizija procedure koju su prošli LGBT tražitelji azila 2014. godine nakon prijava kako nije poštovana službena procedura, no i nakon toga se pojavilo nekoliko kontroverznih slučajeva.  

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.