Treća hrvatska proslava Međunarodnog dana obiteljske jednakosti, održana 30. travnja u LGBT centru u Zagrebu, bila je posebna za sve LGBTIQ* roditelje i one koji će to tek postati. Neformalna grupa Dugine obitelji, koja već nekoliko godina okuplja sve one koje zanima roditeljstvo, održala je osnivačku skupštinu udruge Dugine obitelji.

Na osnivačkoj skupštini udruge Dugine obitelji sudjelovalo je dvadesetak članova i članica, te su izabrana su udruge: koordinacijski odbor i službeni predstavnici/e udruge te je usvojen statut kojim su definirani glavni ciljevi udruge: zalaganje za obiteljska i roditeljska prava istospolnih parova, potpora i podrška LGBTIQ* roditeljima i njihovoj djeci, kao i roditeljima LGBTIQ* osoba, kroz informiranje, educiranje, aktivno zagovaranje i sudjelovanje u procesima promjene.

Prvo predstavljanje udruge Dugine obitelji široj zajednici tijekom Pride Weeka

Prisutni su se osvrnuli i na aktivnosti Duginih obitelji u zadnjih par godina, od sudjelovanja u Inicijativi za zakon o životnom partnerstvu preko organizacije grupe podrške za LGBTIQ* roditelje i one koji to planiraju postati, do zajedničkih druženja na piknicima i zabavama. Važnost međusobne podrške i izmjene iskustava unutar zajednice LGBTIQ * roditelja posebno je naglasila psihologinja Matea Popov, voditeljica grupe podrške, te najavila novi ciklus od 10 radionica koje počinju na jesen. 

Prve aktivnosti udruge planiraju su već za Pride Week u lipnju, gdje će se udruga predstaviti široj zajednici, a dugoročno se planiraju daljnje aktivnosti podrške LGBTIQ* roditeljima kako bi se svim zainteresiranima pružila podrška i pomoć.

Aktivnosti usmjerene još kvalitetnijem predstavljanju LGBTIQ* roditelja  

Predstavnik Duginih obitelji Daniel Martinović pojasnio je zašto je udruživanje Duginih obitelji za donedavno neformalnu grupu posebno važno:

"Zadnjih godina grupa ljudi koja se prvotno okupila 2011. godine na grupama podrške koje je organizirala udruga Zagreb Pride samo raste. Raznorazne upite na temu roditeljstva dobivali smo na razne načine, od internetskog foruma preko Facebook stranice do privatnih kontakata, a od kako je donesen Zakon o životnom partnerstvu grupa naglo postaje sve veća i veća.

Udruživanje nam se učinilo kao prirodan korak naprijed, kako bi još kvalitetnije i vidljivije predstavljali LGBTIQ* roditelje, pružili podršku njima i njihovoj djeci, te širili naša pozitivna iskustva i priče o roditeljstvu. Međusobna podrška i razmjena iskustava su nas sve neizmjerno osnažili i želimo tako nastaviti u budućnosti".

Nakon osnivačke skupštine nastavljeno je s druženjem i razmjenom iskustava i priča o roditeljstvu, u ugodnoj obiteljskoj atmosferi uz čaj, kolače, razigranu djecu i još razigranije pse.

Više informacija o Duginim obiteljima možete doznati putem njihove Facebook stranice

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.