Sve članice Europske unije prvi put u europskoj povijesti postigle su konsenzus po pitanju LGBT prava. Vijeće Europske unije konsenzusom je prihvatilo sporazum o ženskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i zaštiti LGBTI osoba na području čitave Europske unije.

To je prvi put da su se sve države-članice na Vijeću EU složilo zajedno raditi protiv "svih oblika diskriminacije" LGBT osoba i ujediniti se u poboljšanju jednakosti, piše Pink News.

Ovime se apelira na vlade zemalja članica da razmotre "zajedničku suradnju s Europskom komisijom u provođenju Liste akcija kako bi se poboljšala LGBTI ravnopravnost" i da "poduzmu akcije kojima će se suzbiti diskriminacija temeljem seksualne orijentacije i rodnog identiteta".

Prema uvjetima sporazuma koji je prredložila Nizozemska, Europska komisija će napraviti godišnji izvještaj o napretku koji je svaka pojedina zemlja postigla po pitanju LGBT prava i pomno pratiti kako se provode predložene reforme.

"Europska suradnja je osnova za napore u borbi protiv globalne homofobije i jačanje ženskih prava. Vjerujem kako s još živim sjećanjem na strašni napad u Orlandu ne trebam pojašnjavati zašto je toliko bitno da EU zauzme jasan stav po tom pitanju.

Gej prava i ženska prava su ljudska prava, bez ograničenja

Za LGBT prava i ženska prava ne postoje granice. Svatko ima pravo biti ono što želi, bez obzira na porijeklo. Izuzetno je bitno zajednički istupiti protiv zemalja i organizacija koje krše prava žena, gej muškaraca, lezbijki, biseksualnih, trans* i interseksualnih osoba", poručio je nizozemski ministar za ravnopravnost, Jet Bussemaker.

Predsjednik Vijeća EU, Lodewijk Assche, je dodao: "Gej prava i ženska prava su ljudska prava, bez ograničenja".

Izvršna direktorica ILGA-Europe, Evelyne Paradis, pozdravila je ovu odluku rekavši kako je to konačno "jasna potvrda s najvišeg nivoa kako su članice EU posvećene zajedničkom radu na promociji LGBTI prava diljem Europe i šire" i jasan poziv svim europskim institucijama da stanu u obranu LGBTI prava.

"Sada više nego ikad prije, institucije i zemlje članice Europske unije moraju pokazati LGBTI zajednici kako su na njihovoj strani u borbi protiv netolerancije. Zaključak Vijeća mora zaživjeti u stvarnosti kako bi radio u korist svih LGBTI osoba, bez ikakvih 'ako' i 'ali'", istaknula je.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.