Omiljeni sudionik najveće Povorke ponosa u Ujedinjenom Kraljevstvu, George Montague, nije se ove godine našao sa svojim transparentom "Najstariji gej u selu" među 200.000 sudionika Brighton Pridea, zbog peticije kojom od vlasti zahtjeva ispriku zbog okrutne osude koju je kao i brojni drugi homoseksualci pretrpio u mladosti.

Danas 93-godišnji George Montague koji je osvojio brojne simpatije noseći transparent s natpisom "Najstariji gej u selu" na dosadašnjim Prajdovima u Brightonu, što je ujedno i naslov njegove knjige, ove godine je propustio proslavu što nije prošlo nezamijećeno, piše PinkNews.

Pokrenuo je peticiju kojom zahtjeva ispriku britanske vlade zbog okrutne osude s kojom živi već 42 godine. Montague je 1974. bio prisiljen na ostavku iz udruženja izviđača zbog "nedoličnog ponašanja" prema zakonu koji je gejevima zabranjivao odnose.

"I ja sam bio među 49.000 onih koje je homofobna policija uhitila samo zato jer smo gej i još uvijek se vodim kao prijestupnik. Peticijom tražim da se ova vlada ispriča u ime svojih prethodnika, od kojih su neki još živi i nalaze se u Domu lordova za što primaju dnevnu naknadu od 300 funti.

Tražim od njih da prihvate činjenicu kako homoseksualnost nije stvar izbora. Slažemo se kako svako nedolično ponašanje u javnosti i dalje treba biti prekršaj, no naš "prekršaj" je bio privatne naravi i stoga tražim ispriku dok sam još živ", napisao je Montague u objašnjenju peticije koju je potpisalo više od dvije tisuće ljudi.

Početkom prošle godine obitelj Alana Turinga, kompjutorskog genijalca koji je bio vođa tima koji je 'razbio' kôd Enigme, čuvenog nacističkog stroja za šifriranje, a bio je osuđen na kemijsku kastraciju zbog istog "zločina" zbog čega je kasnije počinio i samoubojstvo, također je predala britanskoj vladi zahtjev za pomilovanjem svih osuđenih gejeva.

Turingu je "zločin" oprostila kraljica Elizabeta II 2013, no njegova obitelj želi istu pravdu i za sve druge. 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.