U završnom predizbornom sučeljavanju SDP-a, HDZ-a i Mosta na N1 televiziji predstavnici stranaka gotovo su istovjetno odgovorili na pitanja o tome je li vjeronauku mjesto u školama i jesu li za zabranu pobačaja.

HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier, jedan od najpopularnijih Milanovićevih ministara SDP-ovac Orsat Miljenić i Mostov Nikola Grmoja, prvi suradnik Bože Petrova, sučelili su argumente u debati N1 televizije.

SDP-u vjeronauk u školi slobodan izbor ali posvećivanje državnih ureda suprotno sekularnoj državi 

Na pitanje o vjeronauku u školama i posvećivanju prostorija državnih službi, HDZ-ov Stier je rekao kako treba ostati i da je on slobodan izbor, jer "djeca koja ne žele na njega, ne trebaju", te dodao kako je "vjera dio našeg identiteta" i da je "pozitivna pojava".

SDP-ov Miljenić kaže da je vjeronauk slobodan izbor, ali da se treba organizirati vrijeme za djecu koja ne idu na njega. Jasno se protivi posvećivanju prostorija državne službe jer smo sekularna država, i ne vidi smisao.

Mostovac Grmoja je spomenuo da je bio razrednik u školi, i da su tada djeca koja nisu išla na vjeronauk imala organizirano vrijeme, bilo da su rješavali zadaće ili provodili vrijeme s učiteljicom koja je pazila na njih. Također kaže da je bitno organizirati tu priču, osobito kroz raspored.

Nitko ne bi zabranio pobačaj, ali bi Most i HDZ poradili na "edukaciji"

Na pitanje o zabrani pobačaja, Grmoja kaže da je Most platforma nezavisnih ljudi s lokalnih razina.

"Mi smo pokazali što nam je prioritet, a to je gospodarstvo. Osobno mislim da život počinje začećem, ali nisam za bilo kakve zabrane, jer to ne bi nikad spriječilo nekoga tko želi to učiniti. Potrebna je edukacija da bi broj neželjenih trudnoća bio manji. Most nema namjere išta mijenjati o tome".

Stier kaže da je HDZ na "strani života, i svaki treba zaštititi. Nije to što mislimo da život počinje začećem, nego je to rekla znanost. No, fokus nam nije u zabrani. To nam nije u programu, nego želimo ići u smjeru edukacije, da bi pomogli majci i ocu da se odluče za život."

SDP-ov Miljenić se slaže sa sadašnjim zakonom prema kojem žena smije prekinuti trudnoću prvih deset tjedana.

Sudionici su upitani i o tome bi li zabranili zamrzavanje embrija, Stier je pričao o onima koji ilegalno trguju embrijima, te rekao da su kazne za takve smanjene u vrijeme SDP-a. "Mislim da moramo povećati nadzor jer ne smijemo trgovati ljudskim životom."

Mostov Grmoja kaže da bi to trebalo biti moguće jer ima obitelji koje imaju veliku želju imati djecu, a ne mogu, no da također treba dobro regulirati postupak. SDP-ov Miljenić je sudionik Vlade koja je donijela sadašnji zakon, pa je logično da se slaže s istim.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.