Njemački dnevnik Frankfurter Rundschau u reportaži o hrvatskim moliteljima iz inicijative "40 dana za život" koji su ove godine prvi put u Frankfurtu navodi kako su "organizatori dobro povezani s klerikalnim desnim krugovima", a spominju i udrugu U ime obitelji.

U tekstu naslovljenom s "Tiha straža protiv pobačaja" ističe se kako molitelji drže i transparente s porukama na njemačkom, na kojima između ostaloga piše "Ich will leben" tj. "Želim živjeti", javlja tportal.

Molitelji su se od početka korizme pojavili pred uredom udruge Pro Familia koja savjetuje žene oko mogućeg prekida trudnoće. Nazivaju se zaštitnicima života. "Cilj je zaštitnika života jasan: odvratiti žene od prekida trudnoće. U tu svrhu dolazit će svaki dan do Uskrsa", piše FR i navodi kako je u pitanju inicijativa "40 dana za život".

Taj koncept ima porijeklo u SAD-u, navodi FR, a konačni je cilj postići zabranu pobačaja.

Frankfurtska ispostava U ime obitelji

Frankfurter Rundschau napominje da su ljudi uključeni u ove akcije bliski i ekstremističkom AfD-u, no dodaju kako je organizator molitelja u Frankfurtu stanoviti Tomislav Čunović. Taj odvjetnik iz Frankfurta stajao je s ostalim moliteljima i u rukama držao sliku Djevice Marije. Nije htio usmeno odgovoriti na pitanja novinara FR-a Danijela Majića nego je tražio da mu se upute pismeno.

"Čunović nije nepoznat u Frankfurtu", piše list i podsjeća kako je zbog jednog prosvjeda koji je ometao procesiju hrvatske katoličke općine policiji prijavio nekoliko političara Zelenih. Aktivan je pripadnik hrvatske općine u Frankfurtu, što "objašnjava zašto je većina tihe straže regrutirana iz hrvatske zajednice".

U pismenim odgovorima za Frankfurter Rundschau Čunović se predstavio kao koordinator inicijative, a piše se i da je on pripadnik "frankfurtske ispostave hrvatske inicijative U ime obitelji", koju list karakterizira kao "kršćansko-fundamentalističku udrugu". Podsjeća se da je U ime obitelji godine 2013. organizirao referendum kojim je "u hrvatski Ustav upisano da je brak isključiva zajednica muškarca i žene, čime je ova riječ temeljno uskraćena homoseksualnim partnerstvima".

Čunović je tada bio predvodnik referendumske inicijative u Njemačkoj te izjavio da "Hrvatska ima funkciju uzora u Europskoj uniji kad je riječ o rodnom teroru".

"Od ove pobjede UIO pokušava od hrvatske vlade izvući što više ustupaka za kršćansko-fundamentalistički rub političkog spektra", piše FR i dodaje da ova udruga "ne pokazuje strah u povezivanju s desničarskim i ekstremno desnim strankama".

"Napad" kartonom "sotonističkog" piva

U međuvremenu su u Frankfurtu organizirani i nastupi čelnice UIO Željke Markić u hrvatskoj općini u kvartu Westendu te projekcija filma "Jasenovac - istina".

"Ovaj dokumentarni film pun očitih falsifikata umanjuje sudjelovanje fašističke hrvatske satelitske države u Holokaustu, naročito u vezi s ulogom konclogora Jasenovca. Na poticaj U ime obitelji film je prikazan i u hrvatskim općinama u Offenbachu i Darmstadtu. U Frankfurtu je Čunović bio moderator. O svim ovim vezama Čunović se nije htio očitovati", konstatira Frankfurter Rundschau.

Molitelji pred uredom udruge Pro Familia planiraju tamo ostati do 9. travnja. Više puta su se već našli na meti aktivističkih skupina, a prošlog je tjedna jedna od njih, "Satanische Jugend Offenbach" održala "sotonističko-feministički umjetnički performans".

Organizatori te "crne mise" oglasili su se na Indymediji, portalu svjetske mreže društvenih pokreta napisavši kako je "jedan od molitelja u spontanom napadu ksenofobije pokušao zdrobiti limenke njihovog piva, ali nije u potpunosti uspio".

"Naš performans je nakon toga ponovno bio prekinut škripom guma i plavim svjetlima. Tridesetak muškaraca koji su izišli iz raznih policijskih vozila razljutilo je to što nisu mogli uživati u pivu na suncu", priopćili su.

Nekoliko dana ranije, na Dan žena, frankfurtski molitelji su se našli na meti 30-ak aktivista koji su donijeli ružičaste dimne bombe, letke i konfete, a na spomenutom portalu pišu kako su tako "uspjeli privući pozornost poslavši poruku da će se odlučno suprotstaviti seksistima, homofobima i transfobima u Frankfurtu, i svugdje".

f40

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.