Ove godine zagrebačka Povorka ponosa tradicionalno će proći i Trgom bana Josipa Jelačića, no na njemu, za razliku od proteklih godina, neće biti izvješene zastave duginih boja i Zagreb Pridea.

Zašto je tomu tako, pitali smo udrugu Zagreb Pride iz koje potvrđuju kako je ovo prvi put unazad 10 godina da zastave nisu razvijene na toj lokaciji.

"Jedini odgovor koji smo dobile od Grada jest njihovo mišljenje da možemo postaviti zastave LGBTIQ pokreta na tri lokacije: Trgu žrtava fašizma, Trgu kralja Tomislava i Trgu maršala Tita te je broj zastava isti kao prošlih godina", kažu.

Dodaju kako su proteklih godina uspijevali dobiti stjegove za zastave na Trgu bana Josipa Jelačića isključivo radi dogovora s prijateljskim festivalima koji se održavaju u isto vrijeme kad i Povorka ponosa, no ove godine su i oni dobili puno manji broj stjegova na Trgu nego prošlih godina, a iz Zagreb Pridea pretpostavljaju da su razlog lokalni izbori.

Slika koju Zagreb šalje je bitna

Također kažu kako žele da Grad prepozna značaj isticanja obilježja LGBTIQ pokreta na glavnom zagrebačkom trgu tijekom Mjeseca ponosa, odnosno da se ugleda na druge glavne gradove u Europi koji ponosno na svojim trgovima ističu dugine zastave.

"Zagrebačka Povorka ponosa je prosvjed kojim se borimo za naša prava, no također je i događaj na koji dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, Europe i svijeta, stoga je i dosta bitna za sliku koju Zagreb šalje eventualnim LGBTIQ turistkinjama i turistima koji u sve većem broju dolaze u Hrvatsku.

Možda nećemo hodati ispod duginih zastava ove godine na Trgu bana Josipa Jelačića, no ovim putem pozivamo LGBTIQ zajednicu, obitelji, prijateljice i prijatelje, podržavateljice i podržavatelje da 10. lipnja marširamo još hrabrije, još ponosnije, još solidarnije i da poručimo da slobodan život - počinje ponosom", završno poručuju iz Zagreb Pridea.

Povorka ponosa započet će okupljanjem u subotu, 10. lipnja u 15:00 na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.