Nakon pet godina od potpisivanja tzv. Istanbulske konvencije, Hrvatska je konačno i ratificirala taj dokument koji štiti žene i djecu od nasilja u obitelji. Istanbulska konvencija izglasana je danas u Hrvatskom saboru sa 110 glasova za, 30 zastupnika, od kojih 15 iz vladajućeg HDZ-a, glasalo je protiv ratifikacije, a dva su zastupnika bila suzdržana.

Konvencija je izglasana zajedno s interpretativnom izjavom Vlade Andreja Plenkovića, SDP-ov amandman da se ona briše je odbačen.

Premijer Plenković ponovio je kako je smisao Istanbulske konvencije zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji.

"Bit ove koncencije je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji. Moramo jasno kazati - Republika Hrvatska smatra da ovom konvencijom ne preuzima obvezu da u svoj zakonodavni okvir uvodi rodnu ideologiju. Ova interpretativna izjava vlade pokazuje da vlada smatra da je Konvencija u skladu s Ustavom", kazao je Plenković.

Podsjetimo, Katolička crkva službeno je zagovarala da se Istanbulska konvencija ne ratificira, šireći neistine da se njome u Hrvatsku uvodi "rodna ideologija". Svećenici, klerikalne skupine i ekstremno konzervativne političke snage tu su tezu agresivno plasirale u javni prostor, a održana su i dva velika prosvjeda u Zagrebu i Splitu, na kojima se pozivalo na rušenje Vlade Andreja Plenkovića i širila mržnja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.