Image

Španjolska kraljica Sofija proslavila je u nedjelju 70. rođendan u obiteljskom krugu u Madridu dok se u nacionalnim medijima vodi rasprava potaknuta njezinim izjavama o homoseksualcima.

Španjolski dnevnik "El Pais" piše u nedjelju da je kraljica "tužna" zbog kontroverzi izazvanih kritikama na račun "istospolnog braka", koje su objavljene u knjizi tiskanoj u povodu njezina rođendana, no dnevnik svoj tekst donosi pod naslovom "Kraljičino tajništvo autoriziralo knjigu". 

U knjizi "La Reina confidencial" (Kraljica privatno), iz pera novinarke Pilar Urbano, kraljica je, osim izjava o istospolnome braku, izrazila neslaganje s pobačajem i eutanazijom te je rekla da bi se radovala ulasku crnačkoga kandidata Baracka Obame u Bijelu kuću.

Španjolska kraljevska kuća objavila je priopćenje u kojemu upozorava na "netočnost" nekih izjava pripisanih kraljici, piše "El Pais", ali u podnaslovu ističe: "Pilar Urbano poslala je rukopis tajništvu kraljice Sofije, koje vodi general Cabrera, 19. listopada. Tri dana poslije dobila je pristanak za objavu." Ljevičarski list "Publico" piše u nedjelju da "kraljica Sofija ima pravo iznositi svoje mišljenje, ali ne i širiti ga" u ustavnoj monarhiji.

Udruga homoseksualca u Barceloni zatražila je povlačenje knjige jer priopćenje iz kraljevske kuće smatra nedostatnim. Premijer Jose Luis Rodirguez Zapatero, vođa socijalista koji je 2005. potaknuo donošenje zakona o pravu na sklapanje istospolnih bračnih zajednica, kratko je komentirao raspravu rekavši da "voljena i poštovana" kraljica "izvrsno" obavlja svoju ulogu.

Sofija - kći grčkoga kralja Pavla I. - udala se 1962. za španjolskog princa Juana Carlosa, koji je ustoličen za kralja 1975., poslije smrti diktatora Francisca Franca. Kraljica je vrlo suzdržana, aktivna je katolkinja, predana majka troje djece i baka osmero unučadi.

Dosad nije nikad potaknula nikakvu raspravu.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.