kic

Povodom još jednog homofobnog ispada u popularnom zagrebačkom KIC-u, Zagreb Pride je uputio otvoreno pismo ravnatelju zagrebačkog Kulturno-informativnog centra Goranu Pavletiću, a prenosimo ga u cijelosti.



Poštovani gospodine Pavletiću,
s obzirom na Vaš dugogodišnji mandat na čelu Kulturno-informativnog centra (KIC), na čelu kojeg ste čak u dva različita milenija, smatramo kako ste Vi najodgovornija osoba za sve što se tamo događa. Uostalom, baš to je i Vaš posao, koji obavljate očito toliko dobro da ste nekoliko puta izabrani za ostanak na funkciji, te vjerujemo da ćete ispravno reagirati na ovaj apel.

Jedna od stvari koja se kontinuirano događa u KIC-u, konkretno u Galeriji KIC Kluba, jesu bezobrazni ispadi homofobije zaposlenika prema vašim posjetiteljima, lezbijkama i gejevima.

Obratile su nam se za pomoć dvije djevojke koje su 17. svibnja – ironično, to je ujedno i Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije – u KIC-u doživjele homofobni i seksistički ispad vaših zaposlenika. Oko podneva sjele su u kafić, zagrljene, a nakon što su naučile piće, prišla im je odgovorna osoba i napala ih seksističkim pitanjem: "Jeste li vi obje cure?" Iznenađene situacijom, djevojke su odgovorile potvrdno, nakon čega je odgovorna osoba odgovorila da se "tu moraju pristojno ponašati". Na pitanje što je nepristojnu u zagrljaju, dotična osoba je odbrusila da je to 'KULTURNO informativni centar'. Ponižene i u nevjerici, djevojke su napustile kafić i prijavile nam diskriminaciju.

Višegodišnje KIC-ovo diskriminiranje gejeva i lezbijki
Ne radi se o izoliranom incidentu, nego o višegodišnjem sustavnom šikaniranju prvenstveno mladih gejeva i lezbijki, koji su tu javnu ustanovu pod kontrolom Grada Zagreba očito pogrešno doživljavali kao prostor u kojem mogu pronaći sigurnost i prihvaćanje. Možda zbog toga jer su vidjeli da je KIC uvršten na službeni zagrebački LGBT vodič gej- lezbijskih i "prijateljskih" mjesta u gradu (Gay Guide Zagreb), no vi uporno dokazujete da mu tamo nije mjesto.

I sami smo svjedoci homofobne politike i prakse KIC-a. Kada smo 2008. godine u Galeriji KIC kluba pripremali izložbu, dobili smo izričitu zabranu postavljanja bilo kakvih materijala koji sadrže "istospolni poljubac". I dan danas na vašim stranicama ne postoji nikakva informacija da je ta izložba održana, za razliku od detaljno nabrojanih svih ostalih izložbi, i unatoč tome što su događaj popratili brojni mediji.

Zašto gejevi i lezbijke smetaju Goranu Pavletiću?
Poštovani gospodine Pavletiću, nije tajna da i Vama samo prisustvo pedera i lezbi u KIC-u pomalo stvara nelagodu, s obzirom da ste, svojedobno imali potrebu reagirati pismom na usputni komentar u Globusu, koji je KIC imenovao kao gej okupljalište. Stali ste tada odlučno na branik ukaljane KIC-ove heteroseksualnosti, demantirajući bilo kakvu pomisao da bi se u KIC-u mogli na kavu sjesti pederi, jer očito smatrate da je i sama ideja o nekom kafiću kao mjesto koje pohode LGBT osobe za Vas na nivou klevete, bez obzira je li to istina ili ne.

Teško je razumjeti zašto Vam pederi i lezbe u KIC-u toliko smetaju a da to nije izraz homofobije, što se potvrdilo u najmanje trideset konkretnih situacija u proteklih pet godina. U njima se vršila direktna diskriminacija protiv lezbijki i gejeva, ponajviše parova, jer zapravo to i jest suština KIC-ove, odnosno Vaše, politike prema LGBT osobama. Mi smijemo biti u KIC-u i trošiti naš novac u tišini, sve dok nikako ne pokazujemo naš seksualni identitet, dok se aranžiramo s Vašom diktatom heteropatrijarhata, dok smo mali uplašeni miševi. Uobičajeno svakodnevno izražavanje nježnosti ljubavnih parova u KIC-u je dozvoljeno isključivo heteroseksualnim parovima, a zabranjeno svima ostalima.

Sve to se na isti način već odvija godinama, homofobni status quo je čvrsto zacementiran, pa se možda više ni ne primjećuje toliko, jer su vaša seksistička pravila igre nažalost prihvatili i pederi i lezbijke koje KIC i dalje pohode. Oni drugi pak znaju da ga zaobilaze u širokom luku, jer ima dovoljno drugih mjesta u gradu u kojima poljubac dva dečka ili dvije djevojke, ili dvije osobe koje bi Vaši zaposlenici inače upitali kojeg su spola, neće izazvati komando-akciju osoblja.

Kap koja je prelila čašu KIC-ove homofobije
No, uvijek dođe onaj trenutak kada kap prelije čašu, a za nas se to dogodilo prošlog tjedna, na Međunarodni dan borbe homofobije i transfobije, kojeg će uskoro službeno obilježavati i institucije Republike Hrvatske.

Zaključak je jednostavan: riječ je o diskriminaciji, seksizmu i homofobiji. Vi ste pak osoba koja je za ovu situaciju odgovorna. U takvom ponašanju Vas i Vama podređenima nema ni kulture ni informiranosti, nego tek barbarizma i ignorancije. Previše dugo se to toleriralo, previše je puta propušteno zauzeti jasan stav i upozoriti na perfidnu homofobiju kojom je KIC obilježen. Vrijeme za trpljenje svega toga je isteklo, a sadašnji trenutak ne mora biti najoportuniji za upozoriti na KIC-ovu homofobiju, ali je pravi. Jer svaki trenutak kada se diskriminacija LGBT osoba događa je pravi da joj se odupire i da se na nju upozorava.

Pozivamo Vas da se ispričate za Vaše dugogodišnje poticanje homofobije, da proglasite KIC slobodnim mjestom za sve ljude, a ne samo heteroseksualne.

Naravno, Vi i dalje možete nastaviti s daljnjom homofobnom praksom, no suočit ćete se i s mnogo više nego sa slovima na papiru - suočit ćete se s ljudima kojima je dosta vaše homofobije. Svejednako vjerujemo u to da ćete znati prepoznati priliku da dokažete da KIC pod Vašom upravom ne vidite kao mjesto diskriminacije i nesnošljivosti.

Pavletić: "To uopće nije tema"
Portal index.hr u međuvremenu je kontaktirao Gorana Pavletića, koji ih je upozorio da to o čemu pišu "uopće nije tema". Izrazio je sumnju da su se neugodnosti lezbijskom paru prošlog tjedna uopće dogodile.

"Možda je riječ o zlonamjernoj izmišljotini. Djevojkama je mogao dobacivati netko s ulice. U kafiću radi pet konobara, taj kafić uopće nije u vlasništvu KIC-a i ja ih ne mogu kontrolirati. Osim toga, KIC je poznat po tome da ga posjećuju gejevi i lezbijke, i sada imate izložbu na tu tematiku", kazao je ravnatelj KIC-a.

Uz poruku da je sve skupa "jako stara priča", kazao je da ga se možda ciljano napada jer mu uskoro istječe mandat ravnatelja. Naglasio je da nije homofob.

"Rekli su nam da se ne smijemo grliti jer smo obje cure"
Nakon Pavletićeva poricanja i pokušaja ublažavanja incidenta, Indexu se javila Dragana, jedna od djevojaka koje je prošlog tjedna osoblje vrijeđalo zbog zagrljaja, samo zato što je zagrljaj bio između - dvije djevojke.

"Ne poznajem toga gospodina niti znam kad mu istječe mandat, ali želim reći što nam se točno dogodilo. Došla sam s djevojkom u KIC, naručile smo piće, sjele i zagrlile se, kad je do nas došla žena sa šanka i pitala jesmo li obje cure. Kad smo odgovorile da jesmo, rekla je da se ne smijemo grliti i da se moramo pristojno ponašati", kazala je Indexu Dragana.

Na to je zaposlenicu KIC-a upitala što je nepristojno u zagrljaju, a umjesto daljnje polemike djevojke su odlučile napustiti KIC-ov kafić.

"Nisam toliko često tamo, ali osjećaj koji nam je priuštila ta žena je zbilja odvratan. Ne znam otkud tolika homofobija", navodi Dragana.

U KIC-u u trenucima incidenta nije bilo drugih gostiju, pa joj je još manje jasno kako je nastupio napad ćudoređa kod osoblja lokala koji i inače posjećuju gej i lezbijski parovi.

"Ma, bezveze mi je što smo ispale lažljivice. Mogli su se normalno ispričati i sve bi bilo riješeno. Ovako, odlučila sam nazvati "Rozi megafon", jer ne želim biti nezaštićena", poručila je Dragana.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.